Ideea acestui articol mi-a venit gandindu-ma la sarbatorile de iarna care se apropie. In general, asociez aceste sarbatori cu pacea serilor de iarna, cu frumusetea bradului, a traditiilor... Ei bine, anul acesta, gandindu-ma la sarbatori, nu am mai avut idilica imagine de care vorbeam, ci o alta, din pacate cat se poate de reala: milioane de oameni pierduti zile si zile in fata televizoarelor, a hranei mai mult decat indestulatoare, condamnati de buna voie la lancezeala si inactivitate. Si, intr-adevar, daca este sa dam crezare statisticilor, nu exista moment al anului in care sa fim mai expusi acestei adevarate boli care este sedentarismul, ca perioada din jurul Anului Nou. In Romania, peste 80% dintre adulti iau serios in greutate in aceasta perioada, iar un procent deloc de neglijat de 15% ajung sa aiba in acest timp si serioase probleme de sanatate, din cauza supra-alimentarii si a lipsei de activitate fizica. Dar aceasta lipsa de activitate fizica nu este doar o problema care apare de sarbatori, ci este un adevarat flagel al Romaniei zilelor noastre si al societatii de consum in general. Dr. Kevin Kendall, un reputat epidemiolog american, afirma ca in lumea civilizata nu exista in momentul de fata decat trei boli: stres psihic, sedentarism si alimentatie irationala. Restul bolilor, spunea el, nu sunt decat consecinte ale primelor trei enumerate. Dar oare sedentarismul chiar sa fie o boala? La aceasta intrebare si la multe altele vom urmari sa raspundem in cele ce urmeaza.
Ce este sedentarismul?
Este un mod de viata, definit printr-o dominanta a inactivitatii fizice. Cercetarile arata ca in tarile europene (cu exceptia celor nordice, unde exista un cult pentru miscarea in aer liber), in mediul urban, in jur de 85% dintre persoanele adulte sunt sedentare. Si, foarte interesant, aproape jumatate dintre persoanele sedentare nu realizeaza faptul ca au un mod de viata nesanatos. Punctajul pe care il prezentam are darul de a dezvalui realitatea.
Suntem sedentari daca...
Din enumerarea care urmeaza s-ar putea deduce, in mod fals, ca vreau cu tot dinadinsul sa conving majoritatea cititorilor acestui articol ca sufera de sedentarism. Asumandu-mi acest risc, voi reda totusi in continuare o lista, extrem de interesanta, a "simptomelor" pe care specialistii le-au identificat ca fiind tipice pentru aceasta "boala". Asadar, suntem sedentari daca:
• nu avem zilnic macar o ora de plimbare sau o alta activitate fizica in aer liber, nepoluat, in locuri cum ar fi parcurile, malul apelor curgatoare, padurile.
• nu avem minimum 15 minute in fiecare zi pentru exercitii de gimnastica simple: genuflexiuni, flotari, flexii pentru dezvoltarea musculaturii abdominale etc.
• nu facem macar de doua ori (ideal ar fi de trei ori) pe saptamana, regulat, o ora - o ora si jumatate de sport, timp in care sa "ardem" macar 700 de calorii.
• majoritatea muncii noastre o facem din pozitia sezand, in picioare sau in alte pozitii statice si ne confruntam cu probleme de genul discopatiei lombare, cifozei, rigiditatii articulare, celulitei.
• suntem obezi sau ne confruntam cu o supraponderalitate accentuata.
• suntem incapabili sa facem eforturi de intensitate medie, cum ar fi 1 kilometru de alergare fara oprire sau o ora de mers pe jos in pas alert (7 kilometri pe ora), fara sa ne pierdem suflul si fara sa acuzam o oboseala intensa.
• 70-80 % din timpul liber il petrecem la televizor, in fata calculatorului, mergand la cumparaturi, plimbandu-ne cu masina sau mancand.
Daca v-ati regasit in lista de semne clare ale sedentarismului, atunci urmariti-ne cu atentie in continuare, pentru a vedea care sunt consecintele nefaste ale acestui mod de viata.
Bolile fizice produse si agravate de sedentarism
Ne intrebam la inceputul acestui articol daca este sau nu o exagerare sa consideram sedentarismul o boala. Enumerarea afectiunilor care au ca principala cauza acest mod gresit de viata constituie un raspuns cat se poate de concludent. In lumina acestor date, sedentarismul este una dintre cele mai periculoase maladii. De ce? Pentru ca dupa o perioada lunga de timp in care nu apare nici un simptom dureros, dintr-o data ne confruntam cu un noian de probleme de sanatate, destul de greu de rezolvat. Iata lista bolilor care au drept cauza lipsa miscarii fizice:
• Bolile articulare - mai ales atunci cand apar la varste sub 50 de ani, sunt semnul clar al sedentarismului. Lipsa exercitiilor fizice, mai ales a celor care implica dezvoltarea mobilitatii, duce rapid la rigidizarea articulatiilor, favorizeaza degenerarea tesuturilor din compozitia cartilajelor, precum si aparitia proceselor inflamatoare.
• Afectiunile coloanei vertebrale - au cunoscut o adevarata explozie in ultimii 30 de ani. Totul porneste de la pozitiile gresite pe care le avem atunci cand stam in picioare sau pe scaun si, mai ales, de la insuficienta dezvoltare si antrenare a musculaturii spatelui si a celei abdominale. In aceste conditii, intreaga greutate a trunchiului, nesustinuta de muschi, se lasa direct pe vertebre, producand tasari, deformari ale coloanei, insotite de dureri puternice si, treptat, de un grad mai mic sau mai mare de invaliditate.
• Bolile cardiace - apar pe fondul excesului de colesterol din sange, a greutatii corporale marite, a receptivitatii sporite la stres, a insuficientei oxigenari a tesuturilor. Cu alte cuvinte, exact problemele care pot fi cu usurinta combatute de o viata activa, cu multa miscare in aer liber. Atentie! Afectiunile cardio-vasculare constituie, in prezent, cauza numarul unu de mortalitate la nivel mondial.
• Obezitatea si ingrasarea - contrar a ceea ce se crede in prezent, problemele de greutate care afecteaza aproape jumatate dintre europeni nu sunt doar o problema de dieta. In primul rand, obezitatea este o problema de stil de viata, apetitul alimentar excesiv nefiind o cauza in sine, ci o consecinta a unei atitudini gresite. Iar ideea ca vom slabi si, mai ales, ca vom arata bine infometandu-ne si stand pasivi, este una din cele mai mari erori. O ora de exercitii fizice intense, dar facute intr-un ritm firesc, ard caloriile a doua mese imbelsugate si, extrem de important, transforma adipozitatile atat de inestetice in masa musculara. Mai mult, o viata activa si echilibrata impiedica aparitia tensiunilor psihice care conduc la marirea patologica a apetitului alimentar, ajuta la tinerea spontana sub control a cresterii in greutate, fara a ne mai chinui cu regimuri si medicamente.
• Diabetul adultilor - apare pe fondul unei cresteri a proportiei de tesut adipos in organism. Grasimea din organism ingreuneaza actiunea insulinei produsa de pancreas si, in consecinta, duce la cresterea glicemiei, intrucat nivelul zaharului din sange nu mai poate fi controlat. In afara exercitiului fizic, nu se cunoaste nici o alta modalitate eficienta pe termen lung si ne-nociva de reducere a proportiei de tesut adipos.
• Celulita - este unul din semnele "clasice" ale sedentarismului. Este vorba de o inflamare a tesutului adipos pe anumite portiuni ale corpului, care - asa cum spuneam - apare si prolifereaza in absenta efortului fizic.
• Sterilitatea - in special sterilitatea masculina se datoreaza in peste 50% din cazuri, spun specialistii, absentei activitatii fizice constante. Cercetarile arata ca in conditii de sedentarism, secretia anumitor hormoni cu rol foarte important in reproducere nu este suficienta (glandele endocrine care ii produc nefiind stimulate) si, in consecinta, apare sterilitatea.
• Sensibilitatea la infectii - tine in mod firesc de o lipsa de activare a sistemului imunitar. Nenumarate studii arata ca in conditii "de sera", adica traind in spatii inchise si cu temperatura constanta, lipsiti de stimularea contactului nemijlocit cu natura si de cea produsa de efortul fizic, productia de celule cu rol imunitar din organism scade dramatic. In plus, s-a constatat ca in conditii de sedentarism celulele imunocompetente pur si simplu se lenevesc, devenind mult mai putin active, chiar daca sunt in numar suficient. Rezultatul este ca organismul nu reuseste sa se mai apere de microbi chiar banali, imbolnavindu-se tot mai des.
• Bolile respiratorii - apar nu doar datorita poluarii si a diferitilor agenti infectiosi, ci si ca urmare a scaderii imunitatii naturale a organismului de care vorbeam mai sus si, nu in ultimul rand, din cauza ne-utilizarii plamanilor la capacitatea lor reala. Cercetarile medicale din multe tari arata ca majoritatea oamenilor folosesc cel mult jumatate din capacitatea lor respiratorie, restul ramanand neutilizata. Si orice organ sau sistem neutilizat suficient (la fel ca si atunci cand este utilizat excesiv) se imbolnaveste. Iar cauza numarul unu a slabei folosiri a capacitatii noastre respiratorii este, fireste, aceeasi lipsa a efortului fizic de care am vorbit pana acum.
• Hemoroizii si varicele - aceste dilatari patologice ale venelor apar atunci cand exista macar una din cele trei premise: absenta efortului fizic facut sistematic, pozitiile statice indelungate si constipatia. Eliminarea acestor trei cauze duce, in timp, la ameliorarea sigura, daca nu chiar la eliminarea completa a acestor probleme si, cel mai important, impiedica proliferarea lor.
• Tulburarile digestive - multe probleme cum sunt constipatia (in special cea atona), digestia dificila, balonarea, dispepsia, dischinezia biliara sau chiar anumite forme de gastrita au ca si cauza principala... lenevirea organismului, care nu este pus sistematic sa faca o activitate fizica sustinuta. Intreg sistemul nostru digestiv a fost proiectat de natura sa functioneze optim atunci cand facem efort fizic si suntem activi. In schimb, atunci cand avem o viata sedentara, toate procesele digestive, inclusiv cele de eliminare, sunt inhibate in mod natural. De aici apar si problemele de sanatate sus mentionate, pentru ca pe de o parte, noi ne alimentam normal, iar pe de alta parte, modul nostru de viata transmite sistemului digestiv mesaje de inactivare, ceea ce creeaza tulburari in lant.
Lista afectiunilor si tulburarilor organice produse de sedentarism este atat de mare, incat efectiv nu avem spatiu in acest articol sa le enumeram pe toate. In principiu aproape toate bolile care au proliferat exploziv in lumea moderna, de la tulburarile de asimilatie a calciului la alergie, de la migrena la anumite disfunctii endocrine, au - daca nu ca principala cauza- atunci macar ca si componenta importanta acest stil de viata inactiv. Ceea ce este, insa, cu adevarat tulburator, e faptul ca cele mai neplacute consecinte nu sunt resimtite la nivel organic, ci la nivel psihologic.Si psihicul, ca sa nu o ia razna, are nevoie de miscare
Marea problema pe care o ridica sedentarismul apare din faptul ca el nu e doar o stare de spirit de moment, ci se constituie intr-un adevarat stil, extrem de nesanatos, de a trai. Cei mai multi dintre noi ne-am obisnuit sa ne marginim orizontul la ceea ce ne ofera societatea consumista in care traim. Ne multumim in timpul nostru liber cu privitul la televizor, cu treburile casnice, cu cate un mers la cumparaturi, cu diferitele modalitati de agrement prin intermediul computerului, in cazurile fericite cu intalnirile cu cei din anturajul nostru, cu cititul unei carti sau cu o plimbare. Vacantele, in cazul in care nu sunt un nou prilej de munca, sunt foarte rar gandite prin prisma mentinerii sanatatii si a tonusului interior. In concediu, a inceput sa conteze tot mai mult unde mergem, fata de ceea ce efectiv facem pentru a ne simti bine. Contactul nemijlocit cu natura a fost gradat inlocuit de excursiile cu masina, de mersul la un gratar, de plimbari tot mai rare. Exista si o mentalitate paguboasa conform careia, odata trecuti de varsta adolescentei, sportul devine o "joaca" deplasata. La varsta a doua si a treia, pentru multi, exercitiul fizic este de neconceput, existand bariere psihologice tari ca piatra impotriva sa. Ca atare, plamanii nostri ajung sa inspire tot mai putin aer, sistemul muscular se atrofiaza, toata energia din alimente este bine economisita de organism, ea fiind utilizata doar pentru procesele fiziologice vitale. Rezulta, in consecinta, un imens surplus de energie, nu doar fizica, ci si psihica, pe care nu stim cum sa o gestionam. Aceasta din urma, adica energia psihica in exces, se constituie - nu rareori - in factor destabilizator al echilibrului nostru interior. Iar tulburarile pe care le vom enumera in continuare apar, s-a demonstrat statistic, mai ales la cei care au un stil de viata sedentar - o dovada clara ca energia economisita fara voie si necanalizata constructiv devine o sursa de suferinta.
Tulburari psiho-emotionale
generate de sedentarism
Depresia - se agraveaza in coplesitoarea majoritate a cazurilor atunci cand, pentru o perioada de timp, ne reducem foarte mult activitatea fizica si contactul cu natura. In schimb, depresiile se vindeca adesea spontan si fara medicamente atunci cand, gradat, reusim sa ne redeschidem fata de o viata activa, care sa ne mobilizeze energiile launtrice. Intr-un numar viitor vom arata pe larg exceptionala alchimie psihica de care beneficiem atunci cand facem efort fizic in mod regulat, efort care este un inamic demonstrat al starilor de tristete, pesimism si astenie psihica.
Anxietatea - de cele mai multe ori "ataca" atunci cand nu avem supape pentru descarcarea tensiunilor interioare, care incep sa se acumuleze. Or, exercitiile fizice si directionarea energiei launtrice prin intermediul lor sunt un exceptional mijloc de reducere a tensiunilor psihice. Un mijloc la care, din pacate, prea putini anxiosi apeleaza in prezent. Mai mult, s-a constatat ca cei care adopta o viata activa isi dezvolta gradat vointa si increderea in ei insisi, cele doua calitati psihice fiind si cele mai puternice antidoturi impotriva fricilor si fobiilor de tot felul.
Insomnia - un raport elaborat de "Centrul American pentru Cercetari Psihiatrice" in 2002 arata ca mai mult de 75% din persoanele care acuza tulburari de somn au un trai sedentar. Mai mult, studiile facute pe grupe de pacienti au aratat ca persoanele care incep sa faca sport de trei ori pe saptamana au o rata de ameliorare a somnului la fel de mare ca si cei care recurg la cele mai noi somnifere de sinteza. Aceasta imbunatatire a somnului prin renuntarea la sedentarism prezinta insa avantajul ca nu are efectele adverse si nu are fragilitatea rezultatelor terapeutice specifice celor care recurg la medicamente.
Starile de iritabilitate nervoasa - sunt in opinia multor cercetatori expresia unor energii psihice refulate, care scapa controlului mintii constiente. Consumarea acestei energii psihice prin intermediul efortului fizic sistematic nu rezolva complet aceasta problema, insa o atenueaza in foarte mare masura, fiind fara doar si poate cel mai bun calmant cunoscut.
Tulburarile de dinamica sexuala - au cel mai adesea fie cauze strict psihologice, fie o combinatie de cauze organice si psihologice. Sedentarismul, s-a observat, duce la o dezvoltare a unei exagerate sensibilitati psiho-afective, care se reflecta foarte adesea in domeniul atat de delicat al sexualitatii. Cu alte cuvinte, sedentarii sunt mult mai susceptibili sa capete complexe de inferioritate, sa dezvolte frustrari, sa se confrunte cu stari de hiperexcitabilitate sau cu opusul lor, decat celelalte persoane. De aici si pana la aparitia unor tulburari de dinamica sexuala, cum ar fi ejacularea precoce la barbati sau frigiditatea la femei, nu mai este decat un pas.
La fel ca si in cazul bolilor fizice, spatiul nu ne permite sa enumeram si sa detaliem nenumaratele consecinte psihologice nefaste ale sedentarismului. In continuare ne vom propune sa raspundem insa la alte doua probleme fundamentale: cum apare si, mai ales, cum se vindeca sedentarismul.
De ce suntem sedentari?
La o prima vedere, este greu de inteles cum de atat de multi dintre noi se lasa efectiv subjugati de aceasta stare de inertie, care aduce atat de multe dezavantaje in planul sanatatii, al propriei noastre imagini, al increderii in noi insine. In ultima instanta, sedentarismul se asociaza tot mai adesea cu insasi starea de suferinta psihica, asa cum s-a demonstrat anterior. Atunci, de ce il acceptam si cum ajunge el sa se insinueze in viata noastra?
Trebuie precizat ca nici chiar lucrarile de specialitate, care trateaza aceasta problema foarte amanuntit, nu raspund decat prea putin la aceste intrebari, precum si la o alta, diferit nuantata: "De ce am ajuns sa fim o societate predominant sedentara?" sau, mai personalizat: "De ce suntem sedentari?". In documentarea facuta pentru acest articol, in incercarea de a raspunde la aceste intrebari, nu m-am sfiit sa intru chiar pe forumuri de discutie de pe Internet, unde se ridicau probleme de acest gen. Iar raspunsurile pe care le-am gasit, date de persoane care recunosteau deschis ca au un stil de viata "super-sedentar", sunt mai concludente, poate, decat multe teorii savante. Coplesitoarea majoritate a replicilor sunt de genul: "Stiu ca este gresit, dar urasc sportul si orice alta activitate fizica, pentru ca ma plictisesc ingrozitor" sau "M-am apucat de nenumarate feluri de exercitii, de la aerobic la inot, dar dupa cateva zile am renuntat, pentru ca ma chinuiam prea mult, iar rezultatele erau prea lente" sau "Ar trebui sa fac ceva pentru a fi sanatos si a arata bine, dar pur si simplu imi este prea lene sa fac exercitii, chiar si atunci cand imi fac timp". Contragand aceste afirmatii descoperim trei cauze cu enunturi ne-academice, dar care desemneaza realitati de un interes major. Asadar, ocolim efortul fizic si ne complacem in sedentarism pentru ca: 1. Ne plictiseste efortul pentru un corp sanatos; 2. Ne chinuie incordarea vointei pentru a face efort fizic; 3. Ne este lene. Ei bine, cele trei cauze enumerate sunt doar fata vizibila, superficiala a problemei sedentarismului. Exista insa si cauze invizibile, care ne fac sa ne complacem in inactivitate, chiar daca nu le constientizam ca atare. De pilda, nu ne dam seama cat de mare este teama noastra de ridicol, de a iesi din tiparele inca foarte inguste ale societatii in care traim. Imaginati-va o persoana cu vreo douazeci de kilograme in plus peste greutatea normala care are peste 40 de ani, un serviciu care o face cunoscuta - ii va fi jena sa alerge prin parc in trening si adidasi. Ea se va demobiliza la primele ironii ale cunoscutilor, iar peste toate, se va uita mult prea repede la rezultatele de pe cantar, putand fi usor dezamagita. Pe urma, desi nu ne dam seama, suntem prea putin informati. Abia de curand, medicii au declarat oficial ca implozia demografica ce ameninta cu disparitia in cateva secole a populatiei europene se datoreaza problemelor endocrine, ridicate de sedentarism. Primele programe de implementare a activitatilor sportive in cadrul marilor companii si al altor unitati economice se afla la inceput, chiar si in tari foarte avansate economic si in care se inregistreaza o rata dezastruoasa a obezitatii, cum ar fi Sua si Marea Britanie. Si mai este un factor extrem de important, care ne lipseste multora dintre noi, cand e vorba sa depasim acest mod de viata nesanatos: rabdarea. Despre ea si despre inca doua calitati vom vorbi in continuare, incercand sa raspundem la o intrebare de maxim interes:
Cum ne vindecam de sedentarism?
In nici un caz printr-o incordare continua a vointei si nici prin adoptarea unei rutine de robot, care face exercitii fizice in fiecare zi. Solutia este sa ne gasim un nou mod de viata, sa avem curiozitatea de a gusta si din alte bucurii decat cele cu care ne-am obisnuit. Pe urma, este vorba si de rabdare: cu siguranta ca primele sedinte de alergare nu vor fi prea amuzante, la fel ca si primele ore de trudit la aparatele dintr-una din salile de fitness. Dupa cateva saptamani si luni de practica vor aparea insa negresit rezultatele. Vom incepe sa ne trezim mai odihniti, vom arata mai in forma, iar cunoscutii vor observa mai devreme sau mai tarziu ca suntem altfel, mai bine. Odata trecuta faza critica, de adaptare la un nou mod, activ, de viata, vom vedea ca viitorul se profileaza in culori mult mai roz, iar truditul pentru a fi in forma s-ar putea chiar sa ne... placa. De fapt, alergarea in aer liber are poezia ei, dezvoltarea vointei prin efortul fizic constant are savoarea ei, chiar si oboseala de dupa o ora de munca la aparate are partea ei extrem de placuta. Apoi, febra musculara din primele saptamani ne va aduce aminte ca facem, intr-adevar, ceva concret pentru noi insine, iar aceasta ne va reconforta mai mult decat ne imaginam. De fapt, pe langa curiozitate si rabdare, aceasta ar fi cea de-a treia calitate pe care trebuie sa mizam, cand vrem sa scapam de sedentarism: imaginatia. Sa avem micul curaj sa ne imaginam ca putem sa ne simtim bine si multumiti, chiar atunci cand mergem spre necunoscut, adoptand un alt stil de viata: activ.
Poate v-ati astepta sa prezentam in aceasta parte a articolului "retete de vindecat sedentarismul" care sa contina cate genuflexiuni trebuie facute zilnic, cati kilometri trebuie alergam si cate bazine sa inotam. Ei bine, a ne gasi exercitiile optime pentru fi in forma este mult mai usor decat am putea crede. Daca suntem putini atenti, remarcam ca, in ultimii ani, salile de fitness s-au inmultit simtitor in mai toate orasele, ca oferta de programe de exercitii fizice din carti, reviste sau chiar inregistrate pe suport electronic este impresionanta. Exista si tot mai multi antrenori de fitness, iar in unele zone ale tarii, constructia de piscine publice si alte spatii sportive ia un adevarat avant. Asadar, solutiile sunt langa noi, ceea ce trebuie sa facem este sa avem dramul de curiozitate, rabdare si imaginatie sa le gasim. Si ca sa va facem misiunea mai usoara, foarte curand vom prezenta in revista noastra un amplu articol despre cele mai eficiente modalitati de face sport, precum si despre efectele terapeutice ale acestuia.