Selectia Formula AS

Adriana Bittel
Poate sunt cam deplasata cu pasiunea mea pentru carti, dar in perioada aceasta, cand stiu ca sunteti preocupati de alegerea cadourilor pentru Craciun, nu ma pot impiedica sa nu va amintesc avantajele oferirii unui volum frumos, care sa va reprezinte.

Mai mult ca orice alt obiect, o carte va poate exprima sentimentele, iar daca scrieti pe pagina de garda o urare din suflet si va semnati, are toate sansele sa aminteasca de dvs. si dupa multa vreme. E un dar cu termen de garantie nelimitat pentru cei apropiati, dar si pentru persoane fata de care aveti datorii de recunostinta sau indatoriri protocolare. Mult mai ieftine decat produsele de lux, cartile pot avea valoarea simbolica a unei bijuterii, pot fi dovada - nepretuita aceasta - a grijii cu care ati cautat cadoul personalizat. Nu-i putin lucru. Fiindca oferta pentru copii e uriasa (e de ajuns sa intrati in orice librarie ca sa gasiti ce adauga pachetului cu jucarii si dulciuri), va voi sugera cateva titluri, publicate in conditii grafice cu adevarat sarbatoresti si care n-au cum sa nu placa:
Pentru bunici, mame si sotii, dar si pentru acei domni care au ca hobby gatitul, va recomand cartea de bucate a lui Jamie Oliver, La masa cu Jamie, aparuta la Editura "Curtea Veche" (tel. 021/222.47.65). Autorul e simpaticul bucatar pe care il stiti de la Tvr 2. Cele 120 de retete ale sale, insotite de fotografii color pe care numai privindu-le iti lasa gura apa, sunt pe cat de apetisante, pe atat de sanatoase, fiindca respecta principiile de hranire corecta promovata si de revista noastra. Bucatarul-vedeta, care conduce un faimos restaurant londonez, si-a scris cartea anume pentru cei ce gatesc in casa, cu grija pentru sanatatea si placerea familiei lor. De aceea retetele sunt economice, cu ingrediente la indemana si se prepara usor si rapid. De la salate, supe si pana la deserturi, Jamie ne invata cum sa facem meniuri savuroase si usor digerabile (inclusiv pentru mese festive, ceea ce e foarte util acum, de sarbatori). In plus, ne da si o suma de ponturi pentru amenajarea cat mai functionala a bucatariei in scopul eliminarii gesturilor inutile, ne sfatuieste cum sa alegem ustensilele si mai ales cum sa transformam gatitul din munca in placere.
Pentru indragostitii de toate varstele, cel mai rafinat si emotionant dar mi se pare reeditarea recenta de la Editura "Humanitas" (tel. 021/311.23.30) a Ultimelor sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginara de Vasile Voiculescu. Unele dintre cele mai frumoase poezii ale literaturii romane, sonetele au fost scrise la senectute, in anii 1954-58, de scriitorul cu o viata de martir, care n-a apucat sa si le vada publicate. Sunt versuri pline de duh, de gingasie, de nostalgia izbavirii prin iubire, profunde si inalte in acelasi timp, care te fac partas la intreaga bogatie spirituala si sufleteasca a poetului. Editia e cu adevarat un regal, datorita si graficienei Ioana Dragomirescu Mardare, care a adaugat calitatii tiparului si hartiei o paginatie minunata, astfel incat textele sa consune cu portretele si facsimilele.
Pentru oamenii cu umor, recomand siragul de "perle romanesti" adunate de Radu Paraschivescu sub titlul Fie-ne tranzitia usoara, in colectia "Rasul lumii", tot de la Editura "Humanitas". Neobosit cititor de ziare si telespectator (pe cat de neobosit e si ca redactor, comentator de carti straine si jurnalist), Radu Paraschivescu si-a notat in ultimii ani fraze de un comic involuntar irezistibil, rostite de diverse persoane publice (politicieni, vedete pop, oameni din sport etc.). Ca sa va fac pofta, va dau cateva exemple: "Fiecare are gusturile lui in muzica. N-are cum sa asculte toata lumea numai Schopenhauer" - Costi Ionita; "Am vorbit chiar zilele trecute cu mai multi parteneri de afaceri. Oameni seriosi, din lumea interlopa" - Gigi Becali; "Constiinta ne este de fiecare data rodul posteriorului" - Ulm Spineanu, sau "Feminitatea e un atribut din nastere pe care il are fiecare femeie, daca e femeie" - Sanda Ladosi. Un capitolas separat transcrie fragmente din texte de muzica usoara, grozav de caraghioase in prostia lor si care te fac sa razi cu lacrimi. Cartea "culegatorului de perle" e atat de distractiva (si semnificativa pentru "notorietatile" noastre de tranzitie) incat vi-o puteti face cadou si singuri, pentru momente de destindere. Cum spatiul acesta e prea mic pentru sugestiile mele de daruri literare, voi reveni cu alte titluri in numarul urmator.