"Vikingii aurului", expulzati de pe teritoriul Americii Latine!

Ion Longin Popescu
O stire de ultima ora ne informeaza ca "Barrick Gold Corporation", o companie americana al carei director general a fost, pana anul trecut, d-l Alan Hill (acelasi personaj, cunoscut de la Tv, care conduce azi compania "Gabriel" de la Rosia Montana), a fost alungata, pur si simplu, printr-o sentinta judecatoreasca, de pe teritoriul Argentinei, Perului si Republicii Chile.

Iata, in rezumat (textul intreg poate fi gasit la www. miningwatch.ca), cum suna un verdict al unui tribunal popular din Chile, cu privire la asa-numitii "vikingi ai aurului", care sunt companiile transnationale.

Verdict-sentinta:

"Compania transnationala "Barrick" se face vinovata de a fi comis stricaciuni iremediabile mediului ambiant si de a fi provocat distrugeri economice ireversibile, in localitatile Ancash, Condorhuain, Chilecito, Famatina si Pascua-Lama. Distrugerile sunt o consecinta a modului in care compania a tratat comunitatile locale traditionale, producatorii mici si mijlocii din zona, eco-sistemele extrem de fragile si resursele naturale. Aceste bunuri neregenerabile au fost distruse sau terminate si nu vor mai fi folosite vreodata de generatiile viitoare ale Argentinei, Republicii Chile si Perului. Impactul distrugator asupra mediului se datoreaza faptului ca "Barrick", asemenea tuturor companiilor miniere transnationale, n-a dorit sa exploateze resursele in maniera traditionala; a folosit explozivi si substante chimice (cianura - n.red.), resurse subventionate de apa si energie, diferiti compusi toxici. Acest tip de activitate miniera, numita exploatare la suprafata, a fost creat special pentru extragerea totala a minereurilor din zonele noastre muntoase. Dar aceste zone sunt proprietatea comunitatilor taranesti traditionale, dintre care multe au fost stramutate fara a se tine seama de tratatele si conventiile internationale.(...) Popoarele Argentinei, Perului si Republicii Chile isi vad teritoriile nationale jefuite. Esecul companiei "Barrick" in a aplica principiile precautiei, dezvoltarii durabile si echitatii sociale a generat un exod al comunitatilor din zonele in care s-a desfasurat activitatea sa criminala. Peste tot in lume, experienta arata ca firme transnationale precum "Barrick" (sau "Gabriel" - n.red.) au o atitudine similara, tintind obtinerea de profit cat mai mare in cel mai scurt timp posibil, actionand intr-o maniera lipsita de transparenta si folosind declaratii mincinoase. Pe langa mineralele declarate oficial, companiile au extras, pe tacute, si alte minerale rare, folosite in tehnologiile cibernetice si spatiale (vezi germaniul, cadmiul, seleniul, indiul si galiul, existente si la Rosia Montana, de care "Gabriel" nu sufla o vorba - n.red.). Nu exista nici o dovada a cresterii economice in localitatile in care acest tip de minerit are loc. Dimpotriva, saracia a devenit si mai profunda. In virtutea acestor consideratii, Tribunalul constata ca "Barrick Gold Corporation" este responsabila de serioase distrugeri sociale, de mediu, culturale si economice. (...) Tribunalul isi propune ca, in 2007, sa deschida un proces similar impotriva politicienilor si a functionarilor publici care au facilitat activitatea companiei "Barrick". Cu o majoritate absoluta, Tribunalul condamna Acuzata la expulzare imediata din teritoriile tarilor amintite, sentinta valabila si pentru alte companii transnationale, care au actionat in aceeasi maniera".
Asadar, o sentinta care reprezinta un puternic avertisment pentru autoritatile romane si pentru sustinatorii naivi (sau interesati) ai proiectului minier din Apuseni. Mai devreme sau mai tarziu, vom vedea ca activitatea lui "Gabriel" nu are cum sa fie diferita de aceea a lui "Barrick". De n-ar fi prea tarziu...

Nota: Forumul Ecologist Roman (Fer) si ecologistii germani ofera un premiu special celui mai bun proiect de dezvoltare alternativa la Rosia Montana. Proiectele pot fi depuse pana la data de 31 ianuarie 2007, la sediul Fer, Str. 11 Iunie nr. 77 (Rondul Carol), tel: (021) 335.53.41 fax: (021) 301.99.40, www.ecologistii.ro

Camera Deputatilor asteapta opiniile si voturile dv. cu privire la Rosia Montana la www.cdep.ro