Remedii naturale de frumusete

Ilie Tudor
Cand plantele se transforma in salon de cosmetica.

O veste buna, in prag de sarbatori: florile si ierburile de leac sunt bune si pentru frumusete. Natura nu oboseste sa ne surprinda cu tainele ei. Procese subtile, prea putin cunoscute de medicina, fac ca leacul de sanatate sa fie bun si pentru obraz. Ba chiar si pentru intregul corp. Multe probleme, carora nici saloanele de frumusete si nici chirurgia estetica nu le-au venit de hac, se pot rezolva cu plante. In unele cazuri, este vorba de o puternica actiune la nivel hormonal, in altele, de o influentare a metabolismului ori de o stimulare a functiilor de eliminare. Dar indiferent de subtilitatea proceselor puse in miscare, important este faptul ca o planta se poate transforma intr-un salon de cosmetica. Iar exemplele nu lipsesc.

Tenul

Exista nu mai putin de o suta cincizeci de plante in flora europeana care au, mai ales folosite extern, efecte favorabile asupra diferitelor tipuri de ten. Ceea ce nu s-a descoperit deocamdata este remediul universal care sa rezolve toate deficientele de la acest nivel. Exista, totusi, o iarba de leac care se foloseste intern si care este foarte eficienta in majoritatea problemelor ce apar la nivelul tenului: panseluta salbatica (Viola tricolor). Plapanda, fragila, cu petalele colorate in galben si mov, are o actiune detoxifianta foarte puternica. Le este recomandata femeilor cu tenul gras, incarcat, cu predispozitie spre acnee, dar si celor cu ten iritabil, cu sensibilitate alergica, celor cu pletora, precum si celor care au un ten imbatranit prematur. Panseluta salbatica se foloseste sub forma de infuzie combinata: se pun 3-4 linguri de planta la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se bea pe parcursul unei zile. Se fac cure de minimum 30 de zile, ce au darul de a curata tenul, de a-l face mai luminos, de a-i reda elasticitatea si stralucirea.
Acneea rebela, infectii la nivelul fetei - se vindeca in maximum o luna cu urmatorul tratament: se macina frunze de marul-lupului (Aristolochia clematitis) si radacina de tataneasa (Symphytum officinalis), cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea. Cate doua linguri din fiecare planta se pun intr-un vas, in care se adauga apoi apa calduta, amestecand incontinuu pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se intinde printr-un tifon subtire pe locurile afectate si se tine vreme de minimum o ora. Aplicatiile se fac zilnic, pana la completa vindecare. Este un tratament cu care s-au vindecat cazuri de acnee ce nu au raspuns la nici un fel de alt tratament (nici macar cel cu antibiotice).
Tenul foarte uscat si sensibil la frig - se ingrijeste pe timp de iarna cu ulei de roinita (Melissa officinalis). Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de roinita, peste care se adauga jumatate de litru de ulei de masline. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticla inchisa la culoare. Se ung zonele cu piele uscata dimineata si seara, precum si de fiecare data inainte de a iesi in frig.
Excesul de sebum si porii dilatati - pentru combaterea lor se foloseste extern otetul de salvie (Salvia officinalis), care se obtine astfel: intr-un litru de otet natural de mere se adauga 100 de grame de miere si 150 de grame de frunze de salvie maruntita. Se lasa apoi la macerat vreme de doua saptamani, apoi se filtreaza. Cu preparatul obtinut se fac spalaturi dimineata, iar seara se pun comprese pe zonele afectate. Este un tratament de ingrijire de lunga durata, care inchide porii dilatati, curata pielea de impuritati si inlatura secretia de sebum pentru o perioada lunga de timp.
Ridurile - se trateaza cel mai eficient cu cremele pe baza de miere de albine poliflora. Deoarece cremele cosmetice sunt greu de preparat acasa, intrucat necesita sustinere cu mai multe substante active, va recomandam sa recurgeti la cremele din comert. Crema Meliprop, de exemplu, produsa de firma "Charme Cosmetics", care contine miere de albine si propolis, are efecte remarcabile. Suplimentar se va face urmatorul tratament intern.

Tratamente interne

Catina (Hippophae rhamnoides) este o planta de leac cu administrare interna, care are efecte cu adevarat extraordinare asupra pielii. Boabele ei portocalii-translucide secreta un ulei cu proprietati miraculoase. In primul rand, acest ulei gras, care se extrage prin procedee industriale si care este disponibil in Plafaruri si farmacii, este substanta naturala cea mai bogata in vitamina E din lume. Or, vitamina E este implicata activ in procesele trofice si de regenerare ale pielii. Ea mai este numita si "vitamina tineretii", pentru ca ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor si favorizeaza un ritm accelerat de inlocuire a celulelor imbatranite cu altele noi. Administrarea a 30-50 de picaturi din acest ulei, de trei ori pe zi, in cure de minimum o luna, ajuta la reintinerirea, la redobandirea tonsului, a elasticitatii si a fermitatii pielii. Aplicat pe piele, uleiul de catina este o protectie excelenta iarna impotriva frigului, umezelii si radiatiilor ultraviolete.
Lemnul-dulce (Glyicyrrhiza glabra). Pentru femeile de varsta a Ii-a si a Iii-a el este o veritabila planta minune, care actioneaza la nivel hormonal. Radacina de lemn-dulce este extraordinar de bogata in hormoni estrogeni, numiti si hormonii feminitatii, care favorizeaza dezvoltarea caracterelor specifice sexului frumos. Se administreaza radacina maruntita, sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi. O cura nu va dura mai mult de 21 de zile, urmata obligatoriu de 10-12 zile de pauza. Este un tratament care catifeleaza pielea, o intinereste, o face mai stralucitoare, stimuleaza procesele de regenerare. Ca supliment de frumusete, acest tratament mai are un efect: mareste volumul sanilor, un subiect de mare interes, pe care il tratam in continuare.

Sanii

Putine din femeile care vor sa recurga la chirurgia estetica si la tot felul de trucuri pentru a capata un bust proeminent stiu ca, de fapt, sanii sunt un organ hormono-dependent, care isi modifica volumul foarte usor, in functie de anumite procese endocrine. Privarea de hrana sau alimentatia incorecta, efortul exagerat si, mai ales, stresul psihic puternic fac ca nivelul de hormoni feminini din organism sa scada, ceea ce va duce automat nu doar la scaderea in volum, ci si la capatarea unui aspect flasc al sanilor. Si tot aceasta scadere a concentratiei de hormoni feminini va duce si la alte fenomene, cum ar fi: asprirea pielii, grabirea ritmului de crestere a firelor de par inestetic de pe corp, scaderea contrastului dintre bazin si talie etc. Toate aceste neplaceri sunt reduse cu ajutorul lemnului dulce. Administrarea sa pe termene lungi sau chiar medii (pana intr-o luna) nu este, insa, recomandata. Nu acelasi lucru se intampla in cazul semintelor de marar (Anethum graveolens), care sunt, de asemenea, foarte puternice ca actiune estrogena, fiind bine tolerate de organism, in cure de lunga durata. Pentru a avea, asadar, sani fermi si, eventual, mai mari, se face un tratament cu tinctura de marar, din care se iau 1-3 lingurite (doza este in functie de rezultatele pe care vreti sa le obtineti), de doua ori pe zi, dimineata si seara. Tratamentul se face vreme de 40 de zile, cu 10 zile pauza. Este demn de mentionat ca este foarte posibil, mai ales in primele 6 luni de tratament, ca in cazul in care intrerupeti administrarea de tinctura de marar, sanii sa revina de la dimensiunea lor initiala intr-o saptamana - doua. Deci, consecventa in administrarea semintelor de marar este esentiala in aceasta situatie.

Pilozitatile inestetice

Vestea proasta este ca, cel putin deocamdata, nu s-a descoperit planta care sa inlocuiasca depilarea mecanica, practicata cu ceara sau diferite preparate farmaceutice. Vestea buna este insa ca una din plantele sus-mentionate, adica lemnul-dulce, ajuta la incetinirea ritmului de crestere a firelor de par de pe corp si, foarte important, previne extinderea zonelor in care acestea cresc.Mai mult, administrarea lemnului dulce reface echilibrul endocrin perturbat de catre depilarea pe arii extinse (foliculii pilosi care raman dupa depilare elibereaza in organism hormoni care perturba acest echilibru, ducand la boli, uneori foarte grave).
Lemnul-dulce se administreaza sub forma de tinctura de radacina, din care se ia cate o lingurita, de patru ori pe zi. Curele dureaza vreme de trei saptamani, urmate de zece zile de pauza. Este un tratament recomandat in mod special in perioadele cu stres sau tensiune psihica foarte mare, de abstinenta fortata, precum si la debutul menopauzei.

Cearcanele si retentia apei in tesuturi

Sunt o problema cu care se confrunta mai mult de 20% din femeile de varsta adulta. Cauzele acestei retentii de apa tin pe de o parte de echilibrul glandular, iar pe de alta parte, de functionarea rinichilor, care in anumite conditii devin mai "lenesi". Exista insa un remediu, pe care l-am prezentat de mai multe ori in revista noastra, ce nu da gres niciodata cand este vorba de combaterea acestei tulburari. Ne referim aici la tinctura de ienupar (Juniperus communis), probabil cel mai puternic stimulator al rinichilor, si totodata, cel mai puternic depurativ din flora europeana. Tinctura de ienupar se obtine prin punerea la macerat a 100 de grame de boabe macinate in jumatate de litru de alcool alimentar de saptezeci de grade. Amestecul de ienupar cu alcool se tine intr-un vas inchis ermetic, vreme de zece zile, dupa care se filtreaza prin tifon, iar tinctura rezultata se pastreaza intr-o sticluta inchisa la culoare. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, de patru ori pe zi, fiecare doza fiind diluata in jumatate de pahar de apa. Dupa doar cateva zile de tratament, cearcanele si mai ales pungile de sub ochi isi vor reduce foarte mult dimensiunile, apa retinuta in tesuturi, mai ales la nivelul membrelor, va fi prompt eliminata. Mai mult decat atat, veti scadea in greutate un kilogram - doua, doar pe seama eliminarii surplusului de apa din organism. Se recomanda cure cu tinctura de ienupar de 12 zile, urmate de minimum o saptamana de pauza. Daca luati anticonceptionale, daca eliminati, de regula, apa cu greu din organism sau sunteti obligate la un trai sedentar, cura cu tinctura de ienupar se recomanda sa fie facuta macar o data pe saptamana.

Celulita si vergeturile

Reteta pentru a scapa de ele suna cam asa: plante medicinale, mult (auto)masaj si multa perseverenta. Va recomandam masajul energic, facut pe zonele afectate cu un unguent de iedera (Hedera helix) si coada-calului (Equisetum arvense). Acest unguent se gaseste, este drept ca mai greu, in magazinele si farmaciile naturiste. Daca nu il gasiti, atunci il puteti obtine casnic in felul urmator: topiti un pachet de unt la foc mic, intr-o craticioara, iar atunci cand incepe deja sa fiarba, adaugati doua linguri de pulbere de frunze de iedera si doua linguri de pulbere de iarba de coada-calului. Lasati compozitia sa se raceasca pana cand ajunge in pragul intaririi, moment in care o veti filtra prin tifon, iar unguentul obtinut il veti pune intr-un borcan care se pastreaza la rece. Se fac zilnic minimum 15 minute de masaj energic (frictionari, rulari, ciupiri usoare ale pielii) cu acest unguent, cu puternice efecte anticelulitice. La fel de eficient este masajul uscat, urmat de aplicarea pe zona afectata de comprese cu o pasta obtinuta din cele doua plante, combinate in proportii egale si amestecate cu apa.