Torturi de Craciun

Redactia
Tort cu mere si lamaie.

Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluat fraged pentru blat: 250 g faina, 1 lingurita zahar pudra, 1/2 lingurita sare, 150 g unt rece taiat bucatele, 1 galbenus batut cu o lingurita zeama de lamaie si 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 4 mere acrisoare, 1 ou, 4 linguri zahar, 4 linguri unt topit, zeama si coaja unei lamai, 1 galbenus batut, eventual frisca pentru servit impreuna cu tortul.
Mod de preparare:

Se pun intr-un castron faina, sarea si untul rupt bucatele si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine nisipos. Se adauga oul batut cu o lingura de apa, cu restul de apa se clateste ceasca de galbenus si se toarna peste aluat si se incorporeaza cu furculita, amestecand pana ce incepe sa se lege. Se framanta apoi aluatul cu mana, se strange intr-o bila, se inveleste in hartie pentru copt si un servet umed si se tine cel putin o ora la frigider.
Se intinde aluatul pe planseta (de 1/2 cm grosime), se imbraca cu el o forma rotunda cu pereti detasabili (20 cm diametrul), se inteapa cu furculita si se coace 10 minute in cuptorul incins la 200gr. (inainte de a-l da la cuptor, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata).
Se reduce temperatura la 180gr. si se mai coace inca 8-10 minute, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele.
Resturile de aluat ramase cand a fost pus in forma se intind pe planseta in forma de dreptunghi (grosimea 3 mm) si se taie fasii late de 6 mm.
Se curata merele de coaja, se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie apoi felii subtiri si se aseaza - ca solzii de peste - peste aluatul copt.
Se freaca oul intreg cu zaharul, se adauga untul, zeama si coaja rasa de lamaie si se toarna peste feliile de mar.
Se ung marginile aluatului cu galbenus si se intind fasiile de aluat in forma de grilaj peste umplutura, apasandu-le la capete cu degetele, se ung si ele cu galbenus si se da totul la cuptor (190gr.). Se coace 25-30 de minute, pana ce se rumeneste aluatul de deasupra si se patrund merele.

Tort cu ciocolata si bezea

Ingrediente (pentru 6 portii): 1 blat de tort (din aluat fraged) cu diametrul de 20 cm, copt pe jumatate, 1 albus, 425 ml lapte, 100 g ciocolata amaruie taiata marunt, 40 g amidon, 50 g zahar, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1 lingura coniac, coaja rasa a unei portocale, 2 galbenusuri batute, 3 albusuri, 5 linguri zahar.
Mod de preparare:

Se unge blatul - pe jumatate copt - cu albus.
Se pune pe foc mic laptele impreuna cu ciocolata si se amesteca, pana ce se topeste ciocolata.
Se dizolva amidonul in 3 linguri cu apa rece, se adauga putina ciocolata topita, se amesteca bine si se incorporeaza, batand intruna cu telul, in ciocolata cu lapte din cratita.
Se face focul mai mic, se lasa crema sa se ingroase circa 2-3 minute, amestecand in continuare, si se da deoparte.
Se incorporeaza zaharul, amestecand pana ce se topeste, apoi esenta de vanilie, coniacul, coaja de portocala si galbenusurile si se lasa putin sa se raceasca.
Se-ncinge cuptorul la 220gr..
Se bat albusurile spuma. Se adauga zaharul putin cate putin si se bat in continuare pana ce spuma se-ntareste bine si luceste.
Se intinde crema de ciocolata peste blatul de tort, peste crema se toarna bezeaua si se da totul 15 minute la cuptor, pana ce se rumeneste deasupra.

Tort cu piure de castane

Ingrediente (pentru 8-10 felii): 100 g faina, 1 lingurita praf de copt, 100 g margarina + putina margarina pentru uns forma, 100 g zahar, 2 oua, 1 lingurita esenta de vanilie, 250 g piure de castane (se gaseste in magazine), 300 ml frisca.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr.. Se iau doua forme rotunde (diametrul: 18 cm), se ung si se tapeteaza cu hartie pentru copt, care se unge si ea cu putina margarina.
Se cerne faina cu praful de copt intr-un castron, se adauga margarina, zaharul, ouale si esenta de vanilie si se amesteca bine 1-2 minute.
Se imparte aluatul in doua si se intinde in forme, netezindu-l la suprafata, si se coace 25-30 de minute la cuptorul incins (apasat cu degetul, trebuie sa fie elastic).
Se lasa blaturile sa se raceasca cateva minute, se rastoarna, se indeparteaza hartia si se lasa pe un gratar pana ce s-au racit de tot.
Se amesteca piureul de castane cu furculita si se taie fiecare blat in doua (pe orizontala). Se ung blaturile cu crema, se aseaza unul peste altul, se acopera tortul de jur-imprejur cu frisca (batuta) si se serveste imediat.