"Nu vom accepta niciodata ca harta limbii romane sa fie mai mica decat harta Romaniei"
Saptamana trecuta, reprezentantii romanilor din judetele Harghita, Covasna si Mures, s-au adunat pentru a protesta impotriva actiunilor anticonstitutionale ale liderilor maghiari, care vor sa transforme cele trei judete din inima tarii intr-o fosta Regiune Autonoma Maghiara de tip stalinist. Convocati de Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, cei 150 de participanti la adunare - primari, viceprimari, consilieri, clerici si deputati - si-au propus sa gaseasca solutii pentru a iesi din conditia umilitoare de "minoritari" in tara lor. Crema politica si intelectuala romaneasca a zonei a trecut la actiune. Si nu oricum, ci sub pulpana Bisericii Ortodoxe, care isi regaseste menirea istorica. Adunarea a fost binecuvantata de insusi Mitropolitul Ardealului, I.P.S. Laurentiu Streza, de Arhiepiscopul de Alba, I.P.S. Andrei Andreicut, si de episcopul Harghitei si Covasnei, P.S. Ioan Selejan. Sub deviza "Pana aici!", cei prezenti au adoptat o Declaratie in care se spune: "Timp de 17 ani, am tras nenumarate semnale de alarma, privind adevaratele intentii ale politicienilor maghiari, si iata ca acum au ajuns sa ceara, cu aroganta si fatarnicie, scoaterea de sub autoritatea statului roman a asa-zisului Tinut Secuiesc si punerea lui sub stapanire exclusiv maghiara. Desi neacceptata de jure, autonomia maghiara in zona exista de facto".
Adunarea s-a adresat Parlamentului si Presedintiei, cerand respingerea Legii Statutului minoritatilor nationale, initiata de Udmr si insusita de Guvern, precum si modificarea in regim de urgenta a Legii Administratiei Publice Locale. Participantii au cerut, de asemenea, sa nu se mai conditioneze ocuparea functiilor publice de cunoasterea limbii maghiare; sa se respecte statutul limbii romane ca limba oficiala, si pe teritoriul acestor judete; sa se acorde sprijin financiar de la buget Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, organizatiilor si asociatiilor romanesti, Muzeului Carpatilor Rasariteni (ca institutie de rang national), centrelor de cultura Arcus si Toplita, Arhivelor Nationale, ziarelor, revistelor stiintifice si de cultura, scolilor in limba romana, cu numar redus de elevi etc. In spiritul tolerantei romanesti, participantii la Adunare i-au chemat din nou pe concetatenii unguri si secui sa ignore capetele infierbantate ale politicienilor, luand parte la dialog si buna convietuire romano-maghiara, in spiritul valorilor europene. Publicam mai jos o selectie din cuvantarile rostite.
Toader Ungureanu - primarul comunei Tulghes, judetul Harghita
"Atata timp cat suntem amenintati, si din stanga, si din dreapta, ne ridicam si noi, romanii, sa ne facem auzit glasul"
Am ajuns aici din cauza celor ce stau pe scaune foarte inalte acolo, la Bucuresti. Ca sa si le pastreze, ei au deprins arta compromisului dus la extrem, abandonand segmente intregi de populatie, de parca nici n-ar exista. In Tulghes traiesc 30% maghiari, si stiu toti ca omul de rand imparte acelasi necaz si aceeasi bucurie, romanul si ungurul, ungurul si romanul. Pentru ei nu exista Marko Bela, Tariceanu sau Geoana, ci problemele de zi cu zi. O intalnire ca aceasta n-ar fi trebuit sa aiba loc. Mai bine sa ne intalnim, romani si secui, la o serbare sau la un bal, la un spectacol sau la o tuica fiarta... Dar atata timp cat suntem amenintati, si din stanga, si din dreapta, nu mai putem rabda. Ne ridicam si noi, romanii, sa ne facem auzit glasul.
Ioan Mugur Topolnitchi - vicepresedintele Psd Covasna:
"Societatea civila romaneasca a iesit din etapa lamentarilor, intrand in arena luptei deschise"
Salutam initiativa Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna. Aceasta adunare este o dovada ca, in sfarsit, societatea civila romaneasca a iesit din etapa lamentarilor, intrand in arena luptei deschise si responsabile. Sugeram Forumului sa ia legatura cu toti sefii de partide romanesti, determinandu-i sa depaseasca interesele partinice si sa-si dedice activitatea fiecare intregului electorat din aceste judete, nu doar propriilor sustinatori si simpatizanti. Puteti merge la Presedintie sau la Guvern, cum ati mai mers, dar problemele le rezolva Parlamentul, prin legi. Acolo trebuie sa faceti lobby, sa semnati protocoale cu toate partidele parlamentare din Romania, ca sa fiti recunoscuti ca parteneri seriosi de dialog, cu oricine are bune intentii legate de aceasta zona.
Stela Buda - presedinta Fundatiei "Mihai Viteazul" din Sfantul Gheorghe:
"Pana cand ne veti trata ca pe o "pierdere colaterala", domnule Tariceanu?"
Este scandalos ca societatile culturale romanesti din aceste judete sunt discriminate pe criterii etnice! In timp ce statul roman si ungar contribuie fiecare, pe cai diferite, la cresterea si dezvoltarea societatilor maghiare (adevarati miei care sug la doua oi!), noi nu ne putem desfasura activitatea, din lipsa cronica de fonduri. Guvernantii de la Bucuresti ne ocolesc si spun ca trebuie ajutati minoritarii, ca asa se intampla in Europa. Asa au hotarat ei, in sedintele comune cu guvernul de la Budapesta! Dar aici noi suntem in minoritate numerica, domnule Tariceanu! Pana cand ne veti trata ca pe o "pierdere colaterala", voi, imbuibatii damboviteni?
Vasile Oros - consilier judetean Psd din Targu Mures:
"Faptul ca Muresul s-a alaturat luptei romanilor din Harghita si Covasna mi se pare remarcabil"
La Consiliul National al Psd de la Targu Mures, D-l Ioan Rus, vicepresedinte al partidului, a cerut organizatiilor Psd din Transilvania si celorlalte forte politice parlamentare sa treaca peste diferentele dintre ele si sa actioneze in comun, cand e vorba de interesul romanesc, in zonele in care liderii maghiari actioneaza ca pe propria mosie. Faptul ca Muresul s-a alaturat luptei romanilor din Harghita si Covasna mi se pare remarcabil. De altfel, fara sa vrea, liderii Udmr sunt la originea intaririi reactiei romanesti din zona, si asa va fi mereu, cat acesti domni isi inchipuie ca ne pot insela vigilenta. Vor Tinut Secuiesc autonom peste vointa unei treimi din populatie, cat reprezinta romanii din cele trei judete? Nu vor avea niciodata.
Lazar Ladariu - jurnalist, Targu Mures:
"Afirmatiile lui Marko Bela nu sunt altceva decat un cutit infipt in spatele Romaniei"
Nazbatia autonomiei teritoriale pe criterii etnice a fost intarita recent de Marko Bela. Sa luam aminte la acest personaj, cocotat tocmai in varful piramidei politice din Romania. El nu este un trecator oarecare pe drum, el nu este un terchea-berchea, un ciocoflender oarecare. El este vicepremier in guvernul de la Bucuresti, nu in cel de la Budapesta. Iar afirmatiile lui nu sunt altceva decat un cutit infipt in spatele Romaniei, un atentat la integritatea teritoriala a tarii. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Dar, in acelasi timp, nu cumva sa se inteleaga ca noi avem ceva cu maghiarii. Fereasca sfantul! Noi avem ce avem, la modul foarte dureros si bataios, cu capetele infierbantate ale politicienilor Udmr, care au facut atata rau romanilor si maghiarilor deopotriva. Nu va sfiiti sa fiti patrioti si nationalisti. Sa ne amintim ca nationalismul nostru ardelenesc, luminat si cumpatat, este cel care a facut Marea Unire de la 1918. A fi nationalist in felul nostru nu inseamna a fi impotriva cuiva. Dar nici nu putem accepta vreodata ca harta limbii romane sa fie mai mica decat harta Romaniei.
Gheorghe Avram - primarul comunei Valea Mare, judetul Covasna:
"Sper sa-i atragem de partea noastra si pe brasoveni"
Ma bucur ca ii avem langa noi pe reprezentantii romanilor din Mures. In curand, sper sa-i atragem de partea noastra si pe brasoveni, ca sa construim impreuna unitatea de care avem atata nevoie, in afara partidelor politice. Sunt primar intr-o comuna de granita din perioada cedarii Ardealului (1940-1944), comuna care pastreaza inca o mare sensibilitate fata de orice zvon, de orice idee separatista a maghiarimii. Atunci, 80 de familii de romani au fost expulzate intr-o noapte, cu o valijoara in mana. Auzind ce vorbesc unul si altul pe la televiziune, oamenii se tem de revenirea urgiei asupra lor: "Doamne, oare se mai poate intampla asa ceva?"
I.P.S. Laurentiu Streza - Mitropolitul Ardealului
"Vedem ca minoritatea maghiara din Romania are mult mai multe drepturi decat avem noi, majoritatea"
Cunoastem necazurile romanilor din aceasta parte a Eparhiei noastre si suntem tristi de ceea ce se intampla, dar nu ca cei care n-au nadejde. Vedem ca minoritatea maghiara din Romania are mult mai multe drepturi decat avem noi, majoritatea. Cu toate acestea, minoritatea se plange tot timpul de lipsa drepturilor, cerand... dreptul dreptului de a avea drepturi. Este o mare exagerare, pe care guvernantii romani n-ar trebui s-o accepte. Nu este corect, nu este drept in fata lui Dumnezeu. Va aduc binecuvantarea noastra si va asigur de sprijinul Bisericii, ca intotdeauna, in vremuri de restriste.
I.P.S. Andrei Andreicut - Arhiepiscp de Alba-Iulia
"Tinem cu tot sufletul la ceea ce ne-a incredintat Dumnezeu: credinta si valorile nationale"
Intre romanii si ungurii simpli, cu suflet si credinta in Dumnezeu, nu exista aceste aberatii, precum cea legata de autonomia teritoriala pe criterii etnice. Fara sa fim cu rautate fata de nimeni, tinem cu tot sufletul la ceea ce ne-a incredintat Dumnezeu: credinta si valorile nationale. Va binecuvantam si va dorim succes in afirmarea acestora.
P.S. Ioan Selejan - Episcopul Harghitei si Covasnei
"Daca se va mai merge in ritmul acesta de discriminare, vom cere elaborarea unei legi de protectie a limbii romane si a romanilor din cele trei judete"
Daca pana acuma, numai noi, romanii din Harghita si Covasna, eram "oile negre" ale Romaniei, iata ca mai sunt si alte oi, daca nu tot atat de negre, cel putin cu pete negre - romanii din Mures. Ne bucuram ca a coborat Muresul catre... izvor. Va rugam, in numele crucii de pe biserica si al dangatului de clopot, sa gasiti intre dvs. solutiile de a alege persoane din "Partidul Romanilor", si nu din partidele aflate astazi, cu duiumul, in spectrul politic. Sa nu ajungem din nou sa ne vorbim unul altuia la colt de strada, ca atunci ne meritam soarta. Daca se va mai merge in ritmul acesta de discriminare, vom cere elaborarea unei legi de protectie a limbii romane si a romanilor din cele trei judete, pentru ca in satele noastre nu mai sunt scoli, nu mai sunt biblioteci, iar bisericile au ramas singure.