Inima

Gilda Fildan
Traim cu inima si iubim cu ea. Merita putina atentie.

Familia dvs. v-a lasat mostenire o multime de lucruri - infatisarea, traditiile, retetele mancarurilor preferate. Acestei liste ii puteti adauga inca un "dar": "afectiunile cardiace". Daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata a suferit de o boala coronariana inainte de a implini varsta de 60 de ani, riscul ca si dvs. sa aveti la un moment dat probleme cu inima creste considerabil. Congenitala este, de asemenea, si tendinta spre valori mai inalte ale colesterolului sau spre unii factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Oricine a avut cardiaci in familie ar trebui sa priveasca acest fapt ca pe un semnal de alarma. Insa nici nu putem da vina pe predispozitie pentru tot ce ni se intampla. Un pericol cu mult mai mare il reprezinta modul nostru de viata gresit. De aceea, este bine sa ne cunoastem inamicii, ca sa ne putem inarma impotriva lor.

Masura 1

Apasati pe acceleratorul inimii

Pentru a va mentine sanatatea, este recomandabil sa ardeti prin miscare intre 3500 si 6500 de kilocalorii pe saptamana, adica 500 pana la 930 kilocalorii zilnic. Mare parte din ele se consuma in cursul activitatilor normale, cotidiene, fara a fi nevoie sa apelati pentru aceasta la practicarea vreunui sport. Studiile stiintifice dovedesc totusi utilitatea introducerii unui antrenament de rezistenta, de aproximativ o ora pe saptamana, care sa aduca inima si sistemul circulator in situatia de a functiona astfel incat bataile inimii sa se accelereze cu minimum 80%. Frecventa maxima a pulsului, adecvata varstei dvs., se poate calcula foarte usor dupa formula: 220 minus varsta pe care o aveti. Ca sa va prelungiti viata, va fi suficient sa mariti viteza pulsului de trei ori intr-o saptamana, de fiecare data pentru 20 de minute.
Sportul este extrem de important, dintr-o serie intreaga de motive. Orice forma de exercitiu fizic reduce tensiunea arteriala. Chiar si numai cateva minute de plimbare pe zi va scad colesterolul daunator Ldl, facand sa creasca nivelul colesterolului bun Hdl. Atunci cand solicitam un muschi, il intarim; prin urmare, este limpede ca si miocardul (muschiul cordului) va fi consolidat daca punem inima sa lucreze cu regularitate. Sportul fortifica si vasele de sange, care devin mai elastice.
In cazul cand n-ati mai facut sport de mult timp, incepeti cu niste plimbari in pas vioi. Dupa ce v-ati obisnuit cu ele, treceti la antrenamentul de forta. Cand nici el nu va mai creeaza dificultati, adaugati inca un sport care sa va grabeasca pulsul, de exemplu mersul pe bicicleta sau inotul. Puteti transpira si pe un aparat de gimnastica, instalat acasa. Pentru numeroase persoane, joggingul nu este potrivit, intrucat solicita puternic articulatiile.
Unul din principalele motive pentru care ne decidem sa adoptam un program sportiv - bineinteles, lipsit de exagerari - este si acela ca nu dorim sa atingem proportiile unui butoi. Acesta e un considerent estetic, esentiala ramane insa urmatoarea constatare medicala: corpolenta reprezinta calea cea mai sigura de a ne imbolnavi inima. Calculati-va indicele de masa corporala (Imc), impartind greutatea dvs. la inaltimea ridicata la patrat. Daca obtineti un Imc mai mare de 35 (de pilda, cantarul va arata o greutate de 104 kg, la o inaltime de 1,72 m) si, in plus, circumferinta abdomenului dvs., masurata la nivelul ombilicului, depaseste 102 cm (la barbati), respectiv 89 cm (la femei), asupra dvs. planeaza un risc considerabil de infarct.
Surplusul de greutate are consecinte deloc neglijabile: hipertensiunea arteriala, glicemia crescuta, valorile nepermise ale colesterolului Ldl si suprasolicitarea articulatiilor formeaza impreuna o combinatie riscanta. Pericolul se agraveaza atunci cand kilogramele de prisos sunt concentrate in regiunea abdominala, caci celulele adipoase plasate acolo secreta un hormon ce amplifica inflamatiile existente pe traseul venelor dvs.
Si inca un argument: sportul va ajuta sa eliminati stresul. Nimic nu ne imbatraneste mai mult ca agitatia, incordarea si starile conflictuale.

Masura 2

Luati seama la valorile
rezultate din investigatii


Cu cat va cunoasteti mai bine corpul si sunteti in masura sa va interpretati mai corect modul in care functioneaza, cu atat veti putea sa evaluati mai realist eventualitatea aparitiei unor probleme legate de inima dvs., preintampinandu-le cu actiuni profilactice corespunzatoare.

Tensiunea arteriala

Cu ajutorul tensiometrului puteti afla ce presiune exercita sangele asupra arterelor dvs. Ideala este tensiunea de 115 (maxima) cu 76 (minima). Majoritatea europenilor au insa in jur de 136 cu 83. Dar dvs.? Din pacate, o tensiune marita nu se manifesta la inceput prin nici un fel de simptome. Partea buna este ca ea poate fi redusa destul de simplu si fara mari eforturi, fie prin tratamentul prescris de medicul specialist, fie prin schimbarea modului de viata. Concluzia: fiecare dintre noi ar trebui sa-si controleze periodic tensiunea arteriala.

Colesterolul

In prezent se stie ca valoarea generala a colesterolului din sange nu este relevanta, in schimb e important sa facem distinctia intre cele doua variante de colesterol, Ldl si Hdl, deoarece ele au semnificatii total diferite. Prezenta masiva a colesterolului Ldl (negativ) produce deteriorarea vaselor de sange (ateroscleroza), pe cand, dimpotriva, colesterolul Hdl (pozitiv) protejeaza inima si vasele, scade tensiunea arteriala si combate aritmiile cardiace.
Valorile Ldl inalte pot fi rezultatul unei nutritii nerationale: prea multi hamburgeri, prea multa patiserie, prea multi cartofi prajiti. Partial insa, problema poate avea si cauze genetice - tendinta catre hipercolesterolemie. Ldl se mosteneste. Pentru a scadea valorile, faceti miscare, slabiti cinci kilograme sau taiati din meniul dvs. carbohidratii "rai": ocoliti faina alba si zaharul rafinat. De asemenea, reduceti cantitatea de acizi grasi saturati la mai putin de 20 grame pe zi.
Valoarea Hdl ar trebui sa fie de cel putin 40 miligrame la un decilitru de sange. Exista diferite modalitati de a o face sa creasca:

Ingerati grasimi sanatoase, de exemplu consumand ulei de masline, peste si nuci.

Faceti zilnic sport timp de 30 de minute.

Asigurati-va un aport de niacina (acid nicotinic). Surse bune sunt indeosebi urmatoarele alimente: pieptul de pui, carnea de vitel, porumbul si ciupercile din specia Pleurotus.

Daca va face placere, delectati-va in fiecare seara cu cate un paharel de vin rosu. Cu regularitate, insa putin - asa suna deviza.
Fireste, consumul de alcool trebuie privit ca o sabie cu doua taisuri. El prezinta unele avantaje, printre care faptul ca, din motive neelucidate pana acum, combate inflamatiile, precum si acela (dovedit) ca vinul rosu - baut cu masura - face bine la inima. Pe de alta parte insa, o cantitate prea mare de alcool slabeste sistemul imunitar, limitand probabil activitatea celulelor care ne apara organismul. Tot ce trece de doua pahare si jumatate de alcool pe zi la barbati si un pahar si jumatate la femei sporeste enorm riscurile pentru sanatatea noastra.

Glicemia

Aveti grija sa va mentineti valoarea zaharului din sange sub 100 miligrame la un decilitru. Prea mult zahar dauneaza arterelor, caci se blocheaza actiunea fosfochinazei, o enzima ce participa la reglarea procesului de diviziune celulara. Aceasta este importanta pentru ca arterele sa-si pastreze capacitatea de a se dilata si contracta permanent. Atunci cand ele se rigidizeaza, in peretii lor interiori apar fisuri sau chiar gauri.

Masura 3

Pastrati-va echilibrul
psihic si fiti sociabili


Daca aveti o viziune optimista asupra vietii si sunteti fericiti, nu numai dispozitia dvs. va fi mai buna, ci si sanatatea. Fiindca afectele au o influenta uriasa asupra starii dvs. de sanatate.

Evitati enervarile si certurile

Sentimentele negative fac sa creasca tensiunea arteriala, pot slabi sistemul de autoaparare al organismului sau ingusteaza vasele de sange, astfel incat circulatia locala se desfasoara defectuos. Exista insa diverse posibilitati de a stabili un echilibru armonios intre psihic si trup. Printre acestea se numara tehnicile de relaxare, un management rational al timpului, precum si o atitudine pozitiva fata de viata, astfel incat sa nu reactionati mereu cu enervare fata de aceleasi situatii neplacute.

Stresul negativ

Pana in prezent, cercetatorii n-au reusit sa explice prin ce mecanisme stresul emotional provoaca stres organic, dar in orice caz se observa o influenta covarsitoare. Stresul cronic va imbolnaveste inima si invers, eliminarea stresului actioneaza benefic asupra inimii. Meditatia, tehnicile de relaxare si, la nevoie, medicamentele, va ajuta s-o scoateti mai bine la capat cu factorii generatori de stres, in viata de fiecare zi.
Oamenii nu sunt identici, de aceea si procedeele de combatere a stresului trebuie sa fie extrem de variate. Unul isi regaseste calmul prin discutii cu cei din jur, un altul apeland la ritualuri religioase, al treilea jucandu-se cu pisica sau cainele. Printre cei mai eficienti inamici ai stresului se numara activitatile sportive, meditatia si contactele sociale.

Masura 4

Hraniti-va inima

Cercetarea stiintifica aduce tot mai multe dovezi in sprijinul ideii ca alimentatia produce efecte enorme asupra organismului - si in special asupra inimii. Trebuie sa recunoastem ca recomandarile privitoare la alimentatia corecta sunt de multe ori confuze, iar cateodata de-a dreptul contradictorii. Totusi, exista si unele cat se poate de clare.

Va plac nucile?

Nucile si alunele contin atat grasimi sanatoase, cat si proteine sanatoase. Unele specii au in miezul lor si flavonoide, pigmenti vegetali cu actiune antioxidanta. Mai multe studii au atestat faptul ca 30 grame de nuci consumate zilnic reduc aparitia afectiunilor cardiace cu 20-60%, datorita continutului bogat de acizi grasi Omega 3.

Grasimea de fiecare zi

In uleiul de masline se gasesc acizi grasi mononesaturati, care contribuie la sporirea procentului de colesterol Hdl, colesterolul "folositor". Cu cat aveti o valoare Hdl mai ridicata, cu atat mai bine. Legumele si fructele va ajuta si ele sa imbunatatiti aceasta valoare.

Peste, ca sa fiti in forma

Pestele, mai ales cel gras, ca somonul, sau cel alb, ca bibanul sau batogul, contine acizi grasi Omega 3 intr-o concentratie mare, ce va ofera concomitent mai multe beneficii. Reduc valorile trigliceridelor din sange, ceea ce inseamna ca pe peretii arterelor dvs. se vor depune mai putine grasimi si colesterol. In afara de aceasta, inima va bate mai regulat (se vor diminua aritmiile), sangele se va fluidiza si tensiunea se va apropia de normal. Chiar si numai o masa de peste pe saptamana micsoreaza sensibil riscul unui infarct.

Nu uitati de flavonoide

Din meniul dvs. zilnic n-ar trebui sa lipseasca flavonoidele. Acestea au actiune antioxidanta (neutralizeaza radicalii liberi) si combat inflamatiile. Le gasiti nu numai in nuci, dar si in ceaiul verde, vinul rosu, struguri, merisor, sucul de portocale proaspat stors, ceapa, rosii si suc de rosii.

Fiti cu ochii pe dusmani

Restrangeti consumul de acizi grasi saturati la mai putin de 20 de grame pe zi. Nici o alta categorie de nutrienti n-are un asemenea efect de imbatranire asupra arterelor dvs. Lactatele nedegresate, prajelile de la fast-food, uleiul de palmier si de nuca de cocos ar trebui sa fie doar exceptii in meniul dvs. Ele sporesc riscul aparitiei unor inflamatii pe artere, ceea ce favorizeaza depunerile, care le compromit elasticitatea.
La fel de precauti ar trebui sa fiti si cu zaharul rafinat. Chiar si cu cel invertit, transformat intr-un sirop constand dintr-o combinatie de glucoza si fructoza. Excesul de zahar duce la supragreutate, rezistenta la insulina si, in final, la diabet.

Masura 5

Mai bine luam tablete?

Pentru a va pastra sanatatea si a preveni imbolnavirile, este indicat sa realizati un aport de nutrienti gandit anume in functie de problemele dvs., pe care sa-l completati, atunci cand e cazul, cu suplimente alimentare sau medicamente.

Vitamine si oligoelemente

Magneziul ajuta la normalizarea ritmului cardiac, iar impreuna cu calciul scade si tensiunea. Ca sa asimileze bine calciul, organismul dvs. are nevoie de vitamina D. Calciul mai are si un efect dezinflamator asupra vaselor sanguine. Vitaminele C si E isi dovedesc pe deplin eficacitatea ca antioxidanti. Potasiul va mentine arterele in forma. Il gasiti mai ales in fructe cum sunt bananele, pepenii si avocado.
Acidul folic participa atat la hematopoieza (formarea sangelui), cat si la diviziunea celulara. El este prezent aproape in toate alimentele, fie ele de natura animala sau vegetala. Totusi, in unele cazuri - de exemplu, la femeile care doresc sa ramana insarcinate, la gravide sau mame in perioada de alaptare - se recomanda si administrarea de suplimente nutritionale, pentru a se asigura o cantitate indestulatoare de saruri ale acidului folic in organism.
Daca urmati un tratament cu statine (preparate farmaceutice care scad nivelul colesterolului) si in acelasi timp luati vitaminele C si E, ar fi preferabil sa reduceti doza acestora din urma - desigur, dupa ce ati cerut sfatul medicului -, fiindca s-a constatat ca ele anihileaza partial actiunea dezinflamatoare a statinelor.

Masura 6

Interesati-va de bolile familiei

Daca unul din parintii dvs. sau o ruda apropiata a avut probleme cu inima ori cu arterele, inca inainte de varsta senectutii, sunteti si dvs. confruntati cu un risc major de a contracta asemenea boli. Si predispozitia spre hipertensiune si valori Ldl crescute sau Hdl scazute face parte din mostenirea dvs. genetica. Adesea, chiar si deprinderile gresite au o lunga istorie de familie. Informandu-va despre toate acestea, aveti sansa de a cunoaste riscurile personale carora le sunteti expusi, pentru a va supune la timp unor controale periodice.

Masura 7

Dormiti cat va trebuie

Dormind mai putin decat aveti nevoie, grabiti procesul de imbatranire al arterelor si sporiti riscul unui infarct miocardic. Se presupune ca somnul insuficient sau cu faze prea scurte ar micsora cantitatea de serotonina. In consecinta, veti fi deprimati, irascibili - intr-un cuvant, incapabili sa faceti fata provocarilor zilei.



Profilaxie cu aspirina?

De peste o suta de ani, oamenii chinuiti de dureri din lumea intreaga inghit aspirina. Substanta ei activa, acidul acetilsalicilic, calmeaza durerea, combate inflamatiile si face sa scada temperatura. De cativa ani, medicamentul se prescrie si profilactic: la persoanele cu vasele sanguine ingustate din pricina depunerilor de colesterol, acidul acetilsalicic - intr-o doza foarte mica - impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand astfel riscul unui (nou) accident vascular cerebral sau al unui infarct. Ar trebui cumva si oamenii sanatosi sa recurga la acest medicament, ca o masura de prevedere? "Categoric nu, pentru ca in cazul lor, riscurile ar fi mai mari decat avantajele", avertizeaza specialistii. Recent, un grup international de specialisti, condus de farmacologul Carlo Patrono de la Universitatea din Roma, au elaborat o sinteza, pe baza celor mai importante studii referitoare la preventia cu ajutorul acidului acetilsalicilic. Concluzia: la cei cu vasele de sange ingustate, asa-numitii pacienti cu risc major, medicamentul diminueaza cu aproximativ 25% pericolul obturarii subite a unui vas, impiedicand astfel producerea unui infarct, a unui accident vascular cerebral sau chiar a unui deznodamant fatal, declansat de o afectiune vasculara grava. Doza zilnica necesara este de circa 100 miligrame de substanta activa. Insa, in conditiile unui tratament prelungit, creste pericolul unei sangerari pe tubul digestiv, ca si al unei hemoragii cerebrale. Totusi, se poate afirma ca, pentru majoritatea pacientilor cu risc major, prevaleaza efectele pozitive.
Lucrurile se prezinta altfel in cazul persoanelor sanatoase. Referitor la acestea, studiile comunica rezultate contradictorii. Una din statistici arata ca aspirina micsoreaza riscul de infarct, in schimb nu influenteaza cu nimic pericolul de accident vascular cerebral. Dintr-un alt studiu reiese ca scade riscul de accident vascular cerebral, dar nu si procentul de infarcturi. Echipa farmacologului Carlo Patrono conchide ca, pornind de la datele existente in clipa de fata, nu se poate spune cu certitudine ca avantajele ar fi mai mari decat prejudiciile.
Si inca o problema: in aceste studii sunt slab reprezentati oamenii trecuti de 70 de ani. Or, tocmai la ei o terapie de lunga durata face sa creasca riscul unor hemoragii gastrointestinale.



Semnele prevestitoare ale unui infarct

In perioada premergatoare, jumatate din cei afectati nu percep nici un simptom - sau nici unul pe care sa-l asocieze cu iminenta unui infarct. Dificultatea consta in faptul ca infarctul miocardic se declanseaza in diverse moduri. Iar suferintele colaterale, ce ar putea fi puse in legatura cu el - de pilda, problemele digestive - nu se manifesta continuu. Cele mai frecvente semnale de alarma sunt urmatoarele:
o durere in piept sau indispozitie (ce poate fi o senzatie de apasare, balonare ori sufocare);
neplaceri in partea superioara a corpului (intr-unul din brate, in spate, ceafa, maxilar sau stomac);
respiratie superficiala;
transpiratii reci;
greturi;
o oboseala extrema, aparuta brusc (si nejustificata de lipsa somnului).
Durerile sau indispozitia sunt atat de greu sesizabile, deoarece inima insasi este un organ insensibil, care nu dispune de nici un fel de detectori ai durerii. Insa, in momentul cand intervin unele manifestari patologice, nervii inimii devin instabili din punct de vedere electrochimic. Traversand coloana vertebrala, ei provoaca atunci un "scurtcircuit" in alti nervi, cum ar fi cei ce au legatura cu un brat sau cu zona toracica. Iar acestia transmit senzatiile de durere.



Leacuri de inima vechi de 1000 de ani

Leacurile calugaritei germane Hildegard van Bingen n-au nevoie de prea multe recomandari. Ele se afla in circulatie in tarile occidentale, de peste 40 de ani, dovedindu-si intruna eficienta. Redescoperite si reactualizate in anii 60 de un grup de medici austrieci, au fost adunate intr-un compendiu de Farmacie domestica, cu o audienta uriasa.
Se iau zilnic, pe stomacul gol, ca atare sau in salate de cruditati, doua lingurite de ulei de germeni de porumb. Tratamentul dureaza 3-6 luni si are efecte benefice asupra intregului aparat cardio-vascular.
Se face infuzie din flori si frunze de paducel. Paducelul e o planta puternica si nu se pun multe flori si frunze cand se prepara infuzia. Aceasta are un efect mai bun daca are o concentratie mai slaba.
Se face infuzie din fructe uscate de paducel si se bea indulcita cu miere.
Pentru a intari inima, se mananca castane crude, curatate de coaja.
Hildegard von Bingen: "Iar cel care sufera de inima, astfel ca puterea ei nu mai face nici un progres, sau cine devine trist fara motiv, sa manance cat mai des castane crude, iar ele vor varsa un soi de email in inima lui, iar el isi va regasi forta si bucuria de a trai.".

Hipertensiune arteriala

Usturoiul curata cel mai bine vasele sanguine, dar numai in cantitate mare (1-2 catei proaspeti, zilnic).
Se pun la uscat ciorchini de caline. Cand calinele s-au stafidit pe jumatate, se culeg de pe crengute si se pun intr-un borcan in straturi alternative cu zahar tos. Straturile trebuie sa fie egale in grosime. Se lasa o luna la macerat, la loc intunecos, si apoi se mananca cate o lingurita din preparat pe zi.
Se mananca 1-2 boabe de caline proaspete pe zi.
Bolnavul trebuie sa manance de patru ori pe zi telina rasa.
Timp de trei zile, bolnavul sa nu manance decat orez fiert fara sare, nimic altceva.
Se macina o lamaie cu coaja cu tot sau se toaca marunt si se amesteca bine cu 1 lingurita de drojdie. Compozitia se imparte in doua portii, una se mananca dimineata, cealalta seara.

Hipotensiune

Turnati 3/4 l de vin alb tare peste 20 g frunze de rozmarin, lasati sa stea 5 zile si beti apoi in mod regulat, cate un paharel, la pranz si seara.

Remedii Cu Pietre Semipretioase Si Pretioase

Smarald. Se poarta un pandantiv cu o piatra de smarald, astfel ca ea sa fie permanent in contact cu pielea, cat mai aproape de zona inimii.
Hildegard van Bingen: "Cine are dureri de inima, sa poarte asupra lui un smarald, astfel ca acesta sa-i atinga pielea. Carnea lui se va incalzi si se va simti mai bine".
Jasp. Se apasa jaspul rece pe zona inimii, acolo unde se simte cel mai puternic durerea, si se tine pana se incalzeste. Se lasa piatra sa se raceasca, apoi procedeul se mai repeta de doua-trei ori.
Hildegard van Bingen: "Cand fluxuri de umori rele se ridica spre inima, sa se puna un jasp pe locul acela, sa se apese pana ce se incalzeste. Raul va ceda, pentru ca fierbinteala cea buna si puterea cea buna a pietrei il vor invinge".
Onix. Se poarta onixul cateva ore pe piele (legat la gat sau la incheietura mainii), apoi se pune vin rosu la fiert, se trage de pe foc, se tine onixul deasupra, pana se abureste bine. Apoi se scufunda in vinul fierbinte, se lasa in el pana ce se raceste, iar vinul se bea cat mai cald, imediat.
Hildegard van Bingen: "Cine sufera de dureri de inima, sa incalzeasca o piatra de onix in maini sau pe pielea corpului, iar in vremea asta sa puna o cana de vin la fiert intr-un vas. Se trage vasul, se tine onixul deasupra vaporilor, pana cand transpiratia care se formeaza pe piatra cade inapoi in lichid, apoi se pune si onixul in vin. Lichidul trebuie baut imediat, iar durerea de inima va inceta."