Opinii pe marginea materialelor publicate in revista

Redactia
Varf de audienta pentru campaniile revistei "Formula As": distrugerea Bucurestiului vechi si retrocedarea centrelor istorice din Ardeal.

"Videanu demoleaza Policlinica Coltea! Opriti-l!"

(Text semnat de Ion Longin Popescu, F. As nr. 742)

"Inainte de a pune mana pe tarnacop,
ar fi necesar ca bravului primar sa i se
dea ceva carti despre istoria orasului Bucuresti"


Nu-i de mirare ca domnul primar, fost activist de frunte al Pcr, deci un "om nou", fara stramosi, nu poate aprecia mostenirea acestora. Dumnealui i se pare o bagatela ca o cladire poate exista de peste 200 de ani; ca alaturi de numele arhitectului si cel al constructorului, se alatura cladirii numele medicului Carol Davila si, nu in ultimul rand!, cel al familiei Cantacuzino. Inainte de a pune mana pe tarnacop, cred ca ar fi necesar ca bravului primar, amator de demolari, sa i se dea ceva carti despre istoria orasului Bucuresti, printre altele superba "Trecute vieti de doamne si domnite" a lui C. Gane; "Istoria Bucurestiului" de D. Casseli; "Istoria Romaniei prin calatori straini" de N. Iorga... Cand, prin 1970, s-a cladit la Paris celebrul Centru Cultural, casa lui Brancusi, care a fost inglobata in el, o cladire modesta, din lemn cioplit de mana maestrului, frantuzii nu au demolat-o, ci au acoperit-o cu o aparatoare de sticla, asa cum facura si rusii la St. Petersburg, cu izba lui Petru cel Mare, construita ca sa-l adaposteasca pe tarul reformator, ce a dorit sa asiste, personal, la ridicarea orasului de pe Neva. Altii ne respecta trecutul si marii oameni, iar noi, ca neghiobii, ne pregatim sa radem tot, pentru a crea impresia ca romanii s-au nascut din spori, ca nu au avut parinti si, deci, nici trecut! Halal Primar - halal natiune! La Paris, vizitatorii romani pot privi chipul unei printese romance, pictata sub chipul sfintei ocrotitoare a Parisului; pot privi numele a doi medici romani, Babes si Cantacuzino, scrise cu litere de aur, printre celebrii medici care au lucrat si s-au perfectionat in cel mai vechi spital al acestui mare oras; pot vizita casa, ajunsa muzeu, unde a trait George Enescu timp de vreo 30 de ani si unde a si murit, iar noi, in contrapartida, la Bucuresti, vrem sa daramam Palatul Cantacuzino, unde, acelasi genial muzician a trait alti vreo 30 ani. Si ne miram ca nu ne cunoaste Europa si ca atlasele si dictionarele sunt exemplificate, la numele "Romania", cu imagini de tigani laieti. In trecut, stramosii nostri, latinii, spuneau ca vocea poporului este vocea lui Dumnezeu. Dar, dupa cum voteaza amaratii de romani, vocea este a unui Dumnezeu care si-a intors fata de la noi. Bine se spune in bancul ce circula mai ani: ca Dumnezeu, dupa facerea lumii, vazand perfectiunea cu care a impodobit pamantul destinat sa-l locuim noi, ca sa repare nedreptatea ce a facut-o vecinilor nostri, a gasit solutia sa repare greseala: a creat poporul roman!
Cecilia Sherban - e-mail: ceciliasherban@hotmail.com

"Trecutul nu trebuie distrus"

Nu demola, d-le primar, repara si construieste! Trecutul nu trebuie distrus. Nu provoca rani in sufletul oamenilor, repara cladirile ce fac parte din trecutul istoric si vindeca ranile din sufletul celor ce te roaga sa nu le distrugi.
Maria Mate Tornea - e-mail: mariatornea@yahoo.com

"Nu se mai vede om de porc"

Majoritatea deputatilor nostri, parlamentari, primari etc., par sa fi iesit la lumina din scaldatoarea porcilor si au venit la Bucuresti la putere, ca sa transforme si Bucurestiul intr-o albie de porci. Nu se mai vede om de porc. Ca sa ajungi sa distrugi istoria cu boldozerele, estes cel mai bolnav lucru posibil. Boala mentala. Mai bine ar pune o bariera la intrarea in Bucuresti. Ne-am sufocat, ne sufocam si o sa ne scufundam, cu tot cu Bucuresti, cu toata pleava, criminalii si prostituatele poposite in Capitala. Dar de ce nu pune mana d-l Videanu pe o sapa, ca sa darame Policlinica Coltea? De ce buldozere? La tara, la o cearta locala intre vecini, tot sapa se foloseste. Apoi chemam ambulanta sa-l lege in camasa de forta si la nr. 9 cu dumnealui. Cu tot respectul pentru cei ce mai sunt inca oameni.
Ana - e-mail: ahighjacky@yahoo.com

"Mai rau ca in lumea a 7-a"

Asa se intampla cand marlanii ajung la putere prin manipularea oamenilor. Ce este mai trist e ca nimeni nu reactioneaza la aceste semnale de alarma. Se pare ca avem niste incompetenti la conducere, fara valoare si fara respect pentru valorile nationale, ahtiati de dorinta de profit, simbol al prostiei si lipsei de cultura. Cu acesti indivizi inapoiati vom ajunge sa aratam ca in lumea a saptea. In alte tari, isi fac parcari subterane, incercand sa puna in valoare "monumente istorice" vechi de numai 50 de ani, incercand sa faca o istorie din asta, iar la noi, acesti indivizi nu stiu cum sa mai distruga tot ce e valoros in tara, doar pentru profitul lor si bucuria investitorilor (care de cele mai multe ori sunt straini aroganti si fara frica de consecinta faptelor). Cu Ceausescu (demolator si el de monumente istorice) a fost usor de rezolvat, mai greu e cu clonele lui numeroase.
Amalia - e-mail: amaliadc@gmail.com

"Rusine!"

Nici nu vreau sa-mi imaginez ca se va putea ajunge in acest punct: demolarea unui edificiu emblematic pentru Bucuresti, cum este Policlinica Coltea. Nu sunt romani cei ce au hotarat acest lucru. Rusine!
Elena Simionescu - e-mail: elenasimionescu@yahoo.com

Despre aberatia retrocedarii cladirilor
din centrul oraselor din Ardeal


(Text semnat de Horia Turcanu, F. As nr. 742)

"Grav este ca toate acestea se intampla
cu acordul tacit al guvernului Romaniei"


Tot respectul pentru d-l Aurelian Pavelescu, intervievatul revistei "Formula As" si sa speram ca vom deschide ochii. Citesti si ramai prost, cand vezi cate se pot intampla in Romania. Mai ales in fata nemerniciei unora care doresc cu orice pret ca sa fie distrusa. Mai grav este ca toate acestea se intampla cu acordul tacit, sau in unele cazuri, pe fata, al guvernului Romaniei. Trebuie sa luam atitudine in fata acestor mizerii, a acestor afaceri murdare care se fac pe spinarea noastra si a istoriei noastre.
Cristina - e-mail: cristaliv@hotmail.com

"Incetul cu incetul, si noi, satmarenii,
ne pierdem identitatea si istoria"


Buna ziua! Va scriu pentru ca v-am citit articolul. Multe informatii nu le-am stiut... Aici, in Satu Mare, istoria este rescrisa dupa interesele primarului, maghiar si el, si ale celor de la conducerea judetului... tot maghiari. Incetul cu incetul, dar sigur, si noi, satmarenii, ne pierdem identitatea si istoria. Si totusi, nimeni nu face nimic. Spre deosebire de maghiari, romanii nu sunt uniti deloc, si aici pierdem enorm. Toti se complac in aceasta situatie. E vorba si despre cladiri, mai exact centrul vechi al orasului, care si in Satu Mare a fost aproape in intregime retrocedat Bisericii Romano-Catolice, incluzand si o seama de licee la care invata copiii nostri. Desi numeric suntem mai multi, elevii de nationalitate romana, vor fi obligati sa mearga la niste scoli pe care administratia ne promite ca le va construi la marginea orasului, pentru ca doar acolo este spatiu disponibil, pe cand copiii maghiari, mult mai putini, vor frecventa scolile din centru. Personal, mi se pare inadmisibil ca intr-un oras din Romania sa se intample asemenea lucruri. Si nimeni din conducere, din guvern sa nu faca nimic. Mai ales aici, in Satu Mare, judet lasat in ultima vreme la voia intamplarii. Probabil nu peste mult timp, tot judetul va fi revendicat de catre Biserica Catolica, si din nou, nu se va face nimic. Chiar nu se poate intreprinde ceva in acest sens? Ce fac "nobilii" nostri alesi sa ne reprezinte interesele? Nu ne-ar strica ajutor si doar atat... respectarea legilor.
Anonim - e-mail: windy_ray2002@yahoo.com

"Impresia mea este ca premierul Tariceanu
nu simte deloc romaneste, de vreme ce aproba
atatea decizii cu caracter antinational"


Nu pot sa cred ca acest guvern, pe care noi, cei din diaspora, l-am votat cu atatea sperante, se dovedeste mai corupt si mai incompetent decat guvernul Nastase. Impresia mea este ca premierul Tariceanu nu simte deloc romaneste, de vreme ce aproba atatea decizii cu caracter antinational. Rusine sa le fie! Istoria si poporul roman ii va judeca cum se cuvine. Intre timp, noi, ca persoane individuale, ce putem face ca sa oprim aceste actiuni antinationale?
Grigoras Climau - e-mail: greg33319@yahoo.com

"Problematica relatiilor interetnice din Ardeal
nu e perceputa corect in fostul regat si in Bucuresti"


Sunt o persoana care a renuntat la viata politica, imediat in februarie 90. Din pacate, problematica relatiilor interetnice din Ardeal nu e perceputa corect in fostul regat si in Bucuresti. Am constatat de-a lungul unei vieti traite aici, la Cluj, ca o reconciliere a romanilor cu maghiarimea e foarte improbabila. Ungurii nu ne considera parti egale ale unui dialog, ne dispretuiesc si profita de abandonarea romanilor de catre Bucuresti. La varful politicianist al societatii romanesti, ei au facut un pact murdar, cu politicienii damboviteni, de a le sustine interesele politice, cu pretul abandonarii romanilor din Ardeal. Personal, cred ca noi, ardelenii romani, ar trebui sa ne organizam un lobby mult mai hotarat si mai implicat in problematica specifica zonei noastre geografice, decat au facut-o sau o fac Punr-ul sau partidele politice. Romanii ardeleni, si in special intelectualii, sunt datori sa se organizeze transpartinic, pentru a contracara aceste agresiuni ale lobby-ului maghiar asupra intereselor legitime ale tuturor transilvanenilor. Sper ca o personalitate credibila sa poata coagula cat de repede necesitatile descrise mai sus. As subscrie cu mare bucurie la un asemenea demers.
Prodan Florin - e-mail: florinprodan2006@yahoo.com

"Retrocedari suspecte"

In spatele lui Tariceanu sta o unguroaica, pentru care acesta a trecut la catolicism.
Zevedei - e-mail: geta821@yahoo.com