Ingrediente (pentru 8 persoane): 3 cartofi mai mici, 240 g ton din conserva, 2 lingurite capere, 1 galbenus, zeama si coaja unei lamai, 1/2 lingurita zahar, sare, piper macinat, 3 felii de paine uscata, 1 lingurita busuioc uscat, 1 varf de cutit boia iute, 2 oua intregi, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii cu coaja cu tot, se curata si se preseaza, cat sunt calzi. Tonul se scurge bine, iar caperele se taie marunt. Se framanta cartofii, tonul, caperele, galbenusul, zeama si coaja rasa de lamaie si se gusta de sare si piper.
Se sfarama miezul de paine intr-o farfurie si se amesteca cu busuiocul maruntit si cu boiaua. Separat, in alta farfurie, se bat ouale. Se formeaza intre palme crochete lunguiete din amestecul de ton si cartofi, se dau mai intai prin ou si pe urma prin pesmet si se prajesc in uleiul incins intr-o tigaie adanca, pana ce se rumenesc frumos.
Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc calde.
Rulouri de sunca
Ingrediente (pentru 8 persoane): 125 ml lapte, 2 oua, 125 g faina, sare, 2 linguri unt topit, cate 1/2 legatura de patrunjel verde, marar si codite de ceapa verde, 200 g branza proaspata de capra (sau de vaca), piper, circa 8 felii subtiri de sunca.
Mod de preparare:
Se freaca bine faina cu ouale si cu 1 varf de cutit de sare, se adauga laptele si 125 ml de apa si se lasa putin sa creasca. Se incinge cate putin unt intr-o tigaie si se fac din aluat 4 clatite subtiri. Se prajesc, pe rand, in unt si se lasa sa se raceasca.
Se spala verdeata, se zvanta si se toaca marunt. Se amesteca branza cu verdeata, se sareaza si se pipereaza.
Se unge fiecare clatita cu un strat de branza, se aseaza pe cate doua felii de sunca, se ruleaza si se taie felii (in curmezis).
Tortilla cu cartofi si spanac
Ingrediente (pentru 8 persoane): 800 g cartofi, 2 cepe mari, 2-3 catei de usturoi, 450 g spanac congelat, 300 g salam, 8 linguri ulei de masline, 12 oua, sare, piper, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita boia dulce, 250 g rosii mici (cireasa).
Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie felii subtiri. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Spanacul se lasa sa se decongeleze, iar salamul se taie felii.
Se incing 5 linguri de ulei intr-o tigaie si se prajesc in el cartofii, ceapa si usturoiul circa 15-20 de minute, la foc potrivit, clatinand - din cand in cand - tigaia. Se adauga spanacul si salamul si se lasa si ele sa se caleasca aproximativ 5 minute.
Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Se bat ouale si se condimenteaza cu sare, piper, cimbru maruntit si boia, si se incorporeaza in amestecul de cartofi si spanac.
Se-ncinge si uleiul ramas intr-o tigaie de fonta, se toarna in ea compozitia si se lasa sa se intareasca, desprinzand-o din cand in cand de margini si clatinand tigaia.
Se da tortilla la cuptorul incins, se coace 20 de minute, pana ce se rumeneste frumos, se taie bucati potrivite si se serveste cu rosii.
Dulciuri
Crema catalana cu portocale marinate
Ingrediente (pentru 8 persoane): 400 ml lapte, 120 g zahar, coaja unei lamai, 1 baton de scortisoara, 8 galbenusuri, 4 portocale, 300 ml vin rosu, 3 linguri miere, 400 ml frisca.
Mod de preparare:
Se pune laptele intr-o craticioara, impreuna cu frisca, 120 g de zahar, coaja de lamaie si batonul de scortisoara, se da in clocot, dupa care se lasa 10 minute sa se patrunda. Se indeparteaza coaja de lamaie si scortisoara si se toarna incet in lapte galbenusurile batute, amestecand puternic cu telul. Se trece apoi crema astfel obtinuta printr-o sita si se umplu cu ea 4 boluri mici, termorezistente.
Se-ncinge cuptorul la 100gr.. Se pun bolurile in cuptor intr-un vas cu apa clocotita si se lasa 35-40 de minute, pana ce se intareste crema. Se lasa crema sa se raceasca, se presara peste ea zaharul ramas, se da din nou la cuptor - sub gril - si se mai lasa 5-7 minute sa se caramelizeze.
Se curata o portocala (coaja sa fie foarte subtire) si se taie coaja marunt. Celelalte portocale se curata in asa fel, incat sa se indeparteze pielita alba. Se taie miezul felii si se lasa sa se marineze 10 minute, intr-un sirop preparat din vin, miere si coaja de portocala. Crema se serveste rece, impreuna cu portocalele marinate.