Vechii papusari mai trag sforile in Romania

Redactia
Vechii papusari mai trag sforile in Romania. Apropierea integrarii face ca presa occidentala sa-si atinteasca ochii pe noi. Iar ce vede nu e foarte placut. De pilda, itele care se trag pentru ca reformele ministrului justitiei sa fie blocate. Text preluat din revista germana "Focus". Povara functiei...

Vechii papusari mai trag sforile in Romania

Apropierea integrarii face ca presa occidentala sa-si atinteasca ochii pe noi. Iar ce vede nu e foarte placut. De pilda, itele care se trag pentru ca reformele ministrului justitiei sa fie blocate. Text preluat din revista germana "Focus"
Povara functiei pe care o detine a marcat-o vizibil. Palida, fara urma de zambet pe fata, ministrul roman al Justitiei lasa sa se vada pe chipul ei lupta pe care o duce impotriva unui flagel fundamental al tarii sale, si anume coruptia. La sfarsitul anului 2004, dupa rasturnarea guvernului neo-comunist, presedintele Traian Basescu a numit-o in postul de ministru al Justitiei pe Monica Macovei, procuroare si activista pentru drepturile omului, in varsta de 47 de ani. Faptul ca de curand, Comisia Uniunii Europene a dat unda verde aderarii Romaniei la Ue in ianuarie 2007 i se datoreaza, in mare parte, Monicai Macovei. "Daca aderarea s-ar fi amanat, as fi fost destul de frustrata si de deceptionata", spune ea. "Ar fi insemnat ca munca depusa pana acum n-ar fi fost recunoscuta."
In ultimele luni, ministrul Justitiei - independent politic - a trimis Parlamentului zeci de legi de reforma. De la inceputul acestui an, de pilda, politicienii si functionarii publici sunt obligati sa-si prezinte, pe Internet, averile si conflictele de interese - in total, circa 100.000 de persoane. Dar cea mai importanta realizare a Monicai Macovei a fost infiintarea Dna-ului, in toamna lui 2005, o institutie cu 500 de angajati, care are ca scop "capturarea pestilor mari" si predarea lor justitiei. Intre timp, li s-au intentat procese unui numar de 9 deputati - atat din vechiul, cat si din actualul regim - si mai multor angajati ai politiei si magistraturii 120 de procurori au inceput cercetarile in 850 de dosare, iar cu fiecare zi, numarul lor creste. Printre cazurile proeminente se numara fostul prim-ministru socialist, Adrian Nastase, acuzat pentru obtinerea de foloase necuvenite si luare de mita si trimis in judecata de catre procurorii Dna. Asemenea cazuri sunt greu de rezolvat. In spatele lor se ascunde o intreaga retea. Iar faptul ca cei implicati nu sunt deloc incantati de curatenia morala in curs de efectuare nu este o noutate pentru Monica Macovei. La inceputul anului, cand Dna-ul a cerut parlamentului sa aprobe efectuarea unei perchezitii la domiciliul lui Nastase, nu doar opozitia a fost impotriva, ci si o parte a coalitiei aflate la guvernare. "Eu sunt mereu cu un pas sau doi mai in fata", spune Monica Macovei, "si este greu sa tragi dupa tine intreg aparatul".
Procurorii care cerceteaza cazurile de corupti simt, si ei, presiunea vechilor sforarii. "Teroarea telefoanelor nu mai exista, dar suntem permanent in vizorul mass-media, aflata in mare parte - in mainile marilor corupti." Nici stradaniile Romaniei de eradicare a bacsisului nu au scapat de critici. De pilda, Victor Alistar, de la "Transparency International" din Bucuresti, este de parere ca guvernul ar fi pe calea cea buna, dar ca are tendinta sa "ciunteasca" lista cu legile cerute de Ue, neavand, insa, ce sa puna in loc. Deocamdata, nici un boss al oligarhiei si nici un politician de frunte nu a fost condamnat. Cu toate acestea, ministrul integrarii, Anca Boagiu, sustine ca in ultimele luni "in Romania s-au facut minuni". Niste minuni care, din pacate, nu sunt suficiente pentru a scuti Romania de povara monitorizarii si-a clauzelor. Un candidat invalid la Ue".