Despre castanele comestibile.
E timpul lor!
•Timp de fierbere pentru 500 g: puse in apa rece - 40 de minute. Puse in apa care fierbe - 25-30 de minute, in functie de marimea lor.
•Pentru a fi conservate: se pun intacte, in nisip uscat.
•Pentru a le curati: plonjati-le 5 minute in apa clocotita, amestecata cu o lingura de untdelemn. Coaja se va desface foarte usor.
• Pentru a le congela: preparati un piure de castane natural, pus in vase mici, de plastic, la congelator. Inainte de a le folosi, lasati-le sa se decongeleze o zi si o noapte in frigider, apoi amestecati piureul cu putin lapte sau frisca proaspata. Se pot congela si castane fierte si curatate intregi, care vor servi drept adaos perfect la fripturile de vita sau porc.
•Pentru a le praji: ajunge o singura incizie, inainte de a le pune intr-o tigaie fara grasime, pe flacara sobei sau a aragazului.
•Sanatate: stramosii nostri foloseau castanele in combaterea durerilor reumatice. Le puneau peste noapte sub perna sau le purtau ziua in buzunar.
Alte sfaturi
•Ceapa de arpagic trebuie taiata periodic pana aproape de radacina, ca sa creasca mai viguros si mai repede, in ghiveciul de pe fereastra bucatariei.
• Ceapa verde de arpagic parfumeaza branzeturile albe, ouale tari si maioneza. Pentru sosul vinegreta, adaugati ceapa taiata marunt in ultimul moment.
•Coditele contin siliciu, care fixeaza calciul si magneziul. Nu evitati sa le consumati.