Optimismul d-lui presedinte

Rodica Culcer
- La ultimele sale intalniri cu presa internationala, presedintele Basescu a reluat o afirmatie destul de socanta prin optimismul ei: "Dupa integrarea din 2007, Romania va fi pentru Occident o mare surpriza". Pe ce se bazeaza aceste aprecieri? Starea tarii permite un scenariu asa de roz?


- Intr-adevar, ce surpriza placuta sa facem noi Europei? Poate ca statele europene se vor bucura sa constate ca invazia de romani nu va avea proportiile anuntate, pentru ca aproape toti cei doritori sa lucreze in strainatate au plecat deja, ca si infractorii, care nu au avut nevoie de pasapoarte comunitare pentru a patrunde in Ue. Ma indoiesc insa ca presedintele se gandea la ei, cand incerca sa-si convinga interlocutorii ca Romania ii va surprinde neasteptat de placut pe europeni. Mai degraba incerca sa "vanda" ceva mai bine imaginea Romaniei in ajunul aderarii, cand temerile occidentalilor se accentueaza si, mai ales, dupa ce guvernul a iesit cu greu din incurcatura in care a intrat cu prilejul nominalizarii comisarului european.
Putem intelege pozitia presedintelui prin prisma rolului sau: nici un sef de stat nu-si poate permite sa recunoasca in fata ziaristilor straini deficientele fundamentale ale tarii sale. Tot romanul vrea sa vada ca presedintele a aparat onoarea nationala, desi stim cu totii ca avem destule lipsuri. Sa ne inchipuim ca Traian Basescu le-ar fi spus jurnalistilor invitati la Sinaia: "Veti vedea voi ce probleme vor aparea pentru tarile europene, odata cu intrarea noastra in Ue. Veti avea de a face cu politicienii nostri corupti, care nu stiu aproape nimic despre exigentele europene; cu administratia noastra corupta si incompetenta, cu justitia noastra corupta, straina de normele cu care v-ati obisnuit voi. Administratia noastra va inghiti banii din bugetul european cat ai zice peste si nici un control de la Bruxelles nu va afla exact pe ce s-au dus. Clientela politica va prospera, la nivel central si local". Evident, un astfel de discurs este imposibil. Si totusi, putem sa sugeram ca seful statului ar fi putut fi ceva mai realist, pentru a fi mai credibil.
Nu este insa prima data cand aflam de la presedintele Basescu lucruri minunate despre care noi nu stim nimic. Anul trecut a declarat intr-o vizita peste hotare ca Romania nu este o tara corupta. Un an mai tarziu, clasamentul Transparency International il contrazice, Romania aflandu-se pe locul 83 intr-un clasament al perceptiei corectitudinii in viata publica. In mod evident, lupta impotriva coruptiei, care s-a concentrat asupra "pestilor mari" investigati de Dna, a lasat aproape neatins un sistem administrativ si judiciar minat de coruptie. Cu alte cuvinte, desi ziaristii au avut ce scrie despre dosarele marilor corupti, omul de rand nu a scapat de politistul corupt si abuziv, de functionarul corupt, de primarul corupt si de judecatorul corupt. Desigur, stim ca "pestele de la cap se strica" si apreciem eforturile Dna. Numai ca ele sunt insuficiente pentru asanarea intregului sistem. Mai stim, de asemenea, ca economia romaneasca nu este pregatita pentru a face fata concurentei de pe piata europeana. Jumatate din fabricile de produse alimentare, de pilda, nu-si vor putea vinde produsele dupa 1 ianaurie 2007, pentru ca nu satisfac criteriile europene, iar taranii vor fi nevoiti sa cumpere alte vaci, care dau laptele pe care europenii sunt dispusi sa-l bea. Si nu numai atat: vacile nu vor putea fi mulse decat cu aparate speciale, pentru a asigura igiena europeana. Cati fermieri romani isi pot permite asemenea investitii? Desi Europa a pregatit sume importante pentru noi, cei 40% din romani care traiesc la sate nu vor putea beneficia prea curand de subventiile europene, pentru ca nu stiu cum sa le ceara. Intre timp, mafiotii italieni le cumpara terenurile pe nimic si vor incasa ei subventiile. Asta da, surpriza placuta pentru italieni! Putem adauga la ea oportunitatea pentru firmele europene de a invada piata cu produse alimentare si de consum, suplinind lipsa produselor romanesti care nu corespund normelor europene sau, pur si simplu, nu exista, pentru ca fabricile s-au inchis demult si prea putini intreprinzatori au investit in productie. Apropo, poate cineva sa spuna cu ce produse vom invada noi piata europeana? Bogatasii nostri s-au imbogatit din speculatii imobiliare, nu din investitiile pe care le-au facut in economie.
Probabil ca presedintele Basescu nu s-a gandit, dar de la 1 ianuarie 2007, intra in Europa si locatarii strazii Zabrauti din cartierul Ferentari - cei obisnuiti sa fure curent si pregatiti sa faca scandal in strada, daca Electrica indrazneste sa-i pedepseasca, desi pe fatadele blocurilor in care locuiesc se indeasa antenele de satelit si aparatele de aer conditionat - mari consumatoare de curent, de altfel. Aducem plocon Europei toata lumea noastra semi-interlopa de la periferia oraselor, lume in care se traieste la marginea legii, daca nu chiar in afara ei. Europenii care vor calatori mai mult si mai des in Romania vor constata pe pielea lor, daca vor avea nesansa sa fie pradati sau talhariti, ca politia este nu numai ineficienta, ci si dezinteresata de prinderea infractorilor, si ca partea vatamata nici macar nu are cui sa se planga. Un stat fara autoritate, o societate in deriva din cauza rasturnarii valorilor traditionale, o economie necompetitiva si o agricultura asijderea, o administratie la fel de corupta si ineficienta ca si clasa politica - iata zestrea noastra. Desigur, potential natural si uman am avea, dar nu stim sa-l administram. Cine stie, poate ca aceasta este adevarata surpriza placuta la care se referea seful statului - si anume, ca strainii vor avea ce valorifica in Romania, fara o concurenta locala semnificativa.