Mtv Europe Music Awards 2006

Sanziana Demian
In direct, de la Copenhaga. Mtv Europe Music Awards 2006.

Extravaganta, lux, stralucire, muzica de toate genurile, pentru toate gusturile. Acestea au fost ingredientele ultimei gale Mtv Europe Music Awards, care a reunit anul acesta la Copenhaga zeci de staruri de "lista A" din lumea show-business-ului. Un spectacol total, cu Justin Timberlake in prim-plan, starul american aflandu-se aproape in permanenta pe scena, in calitate de gazda, prezentator, performer si dublu castigator al serii, la doua dintre cele mai ravnite categorii: "Cel mai bun artist" si "Cel mai bun interpret de muzica pop"

Justin si SexyBack

Pentru a doua oara in istoria sa de 13 ani, Gala premiilor Mtv Europe ajunge in Scandinavia. Dupa Stockholm 2000, acum a fost aleasa Copenhaga drept capitala muzicii batranului continent. Votate de un public enorm, premiile Mtv au fost decernate intr-un show fabulos, urmarit in direct de aproape un miliard si jumatate de melomani din intreaga lume. Desfasurat simultan in Bella Center (o sala fastuoasa, cu o capacitate de cateva mii de locuri) si in piata centrala a orasului (unde, la zero grade, atmosfera s-a incins la concertele live pana tarziu in noapte), show-ul Mtv a fost un spectacol de zile mari, caruia nu i-a lipsit nimic: muzica si culoare, suspans, energie electrizanta, momente comice si, bineinteles, parada non-stop a vedetelor din lumea muzicii si a filmului.
Anuntat cu mare pompa drept gazda a show-ului, Justin Timberlake a intrat pe scena in ritmurile de acum celebrei sale SexyBack, melodia cea mai cunoscuta de pe noul sau album, FutureSex/ LoveSounds, lansat cu doar doua luni in urma si vandut ca painea calda (aproape 700.000 de exemplare, in doar prima saptamana). La Bella Center, unde scena principala era inconjurata de alte cateva podiumuri ridicate printre spectatori, Justin s-a plimbat tot timpul si a schimbat rolurile de mai multe ori, devenind din gazda, premiat al serii. Nominalizat la doua categorii, el a dat lovitura: a cucerit ambele trofee, pentru cel mai bun artist - invingandu-l aici pe marele favorit, Robbie Williams -, si pentru cel mai bun interpret pop - o categorie unde competitia a fost acerba, ceilalti nominalizati fiind Madonna, Robbie Williams, Shakira si Christina Aguilera. "Mi-ati dat premiile astea doar pentru ca am acceptat sa fiu gazda show-ului", a glumit Justin care, intr-un clasament all-time al premiilor Mtv Europe, a urcat astfel pe locul doi, cu cinci trofee, la doar o lungime de unda in spatele lui Eminem. La Copenhaga, Justin a venit insotit de partenera sa, Cameron Diaz, cei doi purtandu-se ca un cuplu perfect normal: plimbari cu barca pe canalele Marii Baltice, mese romantice la restaurantele gourmet ale capitalei daneze, aparitii in cluburile de noapte, unde s-au amestecat cu naturalete printre multimile care veneau la concerte si petreceri. Pentru vedeta de 25 de ani din Memphis urmeaza cateva luni nebune: un turneu mondial, care incepe in ianuarie, in California, si care se va incheia la Londra, in iunie 2007, dupa o serie de mai bine de 70 de spectacole in America de Nord si Europa.

Noul val - Rihanna si Gnarls Barkley

La doar 18 ani, Rihanna, noua vedeta R&B din Insulele Barbados, stie din plin sa isi foloseasca frumusetea si farmecul, intr-o combinatie apetisanta, plina de sex-appeal. A castigat la Copenhaga premiul pentru cea mai buna interpreta de R&B, luandu-i fata rivalei sale mult mai cunoscute, Beyonce. Anul acesta, intre cele doua cantarete a inceput sa mocneasca o rivalitate si in afara muzicii, Rihanna fiind vazuta mult prea des in compania mentorului ei, rapperul Jay-Z, nimeni altul decat logodnicul lui Beyonce. Dincolo de aceasta publicitate ieftina, speculata insa la maximum in presa de scandal, Rihanna incepe sa se afirme in peisajul muzicii R&B, introducand in piesele sale un melanj interesant de reggae, pop, soca si dancehall. In 2006, anul adevaratei sale explozii pe scena muzicii internationale, Rihanna a cucerit deja sapte trofee importante.
Gala de la Copenhaga a adus premii si pentru Gnarls Barkley, un duo american care si-a lansat albumul de debut in primavara acestui an, si care a castigat aici trofeul la categoria "Future Sounds" si premiul pentru cel mai bun cantec, Crazy. Celebrele grupuri longevive Depeche Mode si Red Hot Chilli Peppers s-au multumit fiecare cu cate un premiu, la fel ca si Muse, The Killers, Kanye West, Justice vs. Simian si Christina Aguilera.

La coada

Dupa ce anul trecut, la gala de la Lisabona, Madonna a fost aclamata de public pentru prezentarea extravaganta a melodiei Hung Up, diva pop a fost de data aceasta perdanta cea mai rusinoasa a serii. Nominalizata la trei categorii, Madonna nu a castigat nimic, ba, mai mult, a trebuit sa suporte si remarcile foarte acide ale mai multor invitati, care s-au distrat pe cinste facand aluzii la episodul controversat din Malawi, unde Madonna a adoptat, recent, un bebelus. Comicii britanici prezenti la gala nu au iertat-o deloc pe vedeta americana, glumele fiind dintre cele mai caustice: "Nu sunt sigur ca acest personaj travestit va fi un tata adoptiv bun" sau "Daca eu sunt Madonna si am chef sa cumpar copii, ii cumpar si pe Internet, acestia sunt bebelusii mei de pe ebay" (n.r. - ebay fiind celebrul site de licitatii pe Internet)... Avizata de dinainte ca nu se va afla printre castigatori, Madonna nu si-a facut aparitia la Copenhaga.
Nici Shakira sau Beyonce nu s-au prezentat mai bine, cele doua staruri, nominalizate la trei, respectiv doua categorii, ramanand pe dinafara listei premiantilor. Pentru Shakira, supararea a trecut insa repede, ea reusind sa castige, doar cateva ore mai tarziu, patru trofee Grammy Latino, intr-o ceremonie desfasurata la Madison Square Garden, in New York.

Vedete si vedetisme

Suspansul decernarii premiilor a fost intretinut cu maiestrie de vedetele care au prezentat castigatorii serii. Printre ei s-au numarat Daniel Craig (noul James Bond, in pelicula care va fi lansata pe marile ecrane in 14 noiembrie), Adrien Brody (castigator al Oscarului in 2002, pentru rolul din Pianistul), Borat (cel mai in voga comic al momentului), Sugarbabes (trioul pop britanic, cu aproape trei milioane de albume vandute) sau Lars Ulrich (danezul de la Metallica). Americanii au fost si de data aceasta cei care au facut si s-au dat in spectacol, pe scena si in culise. Rapperul Diddy - acelasi pe care pana nu demult il stiam drept Puff Daddy si apoi P. Diddy - a avut un tete-a-tete cu noul James Bond, explicandu-i acestuia ca rolul va fi al sau in viitor, ca faimosul spion britanic va trebui sa fie intr-o zi intruchipat pe marele ecran si de catre un actor de culoare. Un alt rapper celebru, Snoop Dogg - fost Snoop Doggy Dogg -, a primit, nu cu mult inainte de a urca pe scena la Copenhaga, un mandat de arestare pentru posesiune ilegala de arme, in California sa natala. A declarat ca nu-i pasa, ca se va distra de minune in Danemarca, si ca avocatii lui vor avea grija sa-l scoata basma curata, odata intors in Statele Unite. Kanye West, rapperul originar din Atlanta, a avut o rabufnire mult mai agresiva, tasnind pe scena in momentul in care a aflat ca nu a castigat premiul pentru cel mai bun videoclip, protestand cu un argument care a starnit rasete ironice in sala: "Este cel mai bun videoclip al anului, doar apare acolo Pamela Anderson!!!".