Saptamana trecuta, la Ateneul Roman, a avut loc premiera filmului realizat de Marilena Rotaru, "Regele Mihai, a 85-a aniversare", eveniment transformat intr-o vie manifestare de simpatie fata de urmasul marilor Regi Ferdinand si Carol I. In prezenta Regelui si a Familiei Regale, sarbatoarea a inceput cu Imnul national "Desteapta-te romane", urmat, apoi, de un fragment din "Poema romana" de George Enescu, din care face parte Imnul Regal. Sala a ovationat, aplauzele nu mai conteneau si, in acea clipa, am trait revelatia unei mari sarbatori nationale.
Cel care a fost, este si va ramane Regele tuturor romanilor a implinit, la 25 octombrie, 85 de ani. Vizibil emotionat, singurul supravietuitor al conducatorilor de state participante la cel de-al doilea razboi mondial, cel care a scurtat cu cateva luni conflagratia aducatoare de lacrimi si dureri, salvand astfel viata a mii de osteni romani, primea, cu modestia sa cunoscuta, manifestarea de simpatie a celor prezenti.
Odata cu venirea sa in tara, in 1992, dupa numeroase zile intunecate, dupa ura si suferinta, dupa umilinte si o cumplita intoleranta, Regele Mihai ne-a invatat pe noi, romanii, ce inseamna iubirea, demnitatea, iertarea. De altfel, acolo, in sala Ateneului Roman, am vazut cum culorile politice se estompeaza, adversitatile parca dispar si zambetul impacarii infloreste timid, pe chipuri pana mai ieri crispate. In asistenta, i-am descoperit, cu uimire, pe cei care cu ani in urma, ii interzisesera Regelui intrarea in tara. Impreuna cu toti cei de fata, ii aduceau acum, stingheri si coplesiti de eveniment, vizibil marcati de prezenta sarbatoritului, omagiul cuvenit... La sfarsitul ceremoniei, am tinut sa aflam opinia catorva dintre participanti, incepand chiar cu autoarea documentarului, Marilena Rotaru: "Este o mare emotie si bucurie sa avem un Rege de o asemenea calitate morala. Filmul meu are si rolul de a ne trezi, fie si in ceasul al saisprezecelea, si de a ne bucura sufletele ca el este Regele nostru. Nu i s-a luat decat tronul. Calitatea de Rege, pe care Dumnezeu i-a dat-o, i-a ramas."
M.S. Regele Mihai: "Stiam dinainte o buna parte din film, dar m-a emotionat mult primirea pe care publicul de asta seara ne-a facut-o filmului si mie".
A.S. Principesa Margareta: "A fost emotionant si este bine ca telespectatorii din Romania vor putea urmari filmul la televiziunea nationala. Este minunat ca televiziunea romana a facut acest act de reparatie morala".
Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru: "Multe din episoadele prezentate in film - istoria Familiei Regale si a Regelui - imi erau cunoscute. Mi-a facut insa placere sa le vad "agregate" intr-un documentar de inalt nivel profesional. Sper sa serveasca celor care stiu mai putin si care astfel vor intelege mai bine rolul Regalitatii si al Casei Regale in Romania. Vor intelege, in sfarsit, sper, ce simbol este monarhia constitutionala. Din pacate, nici astazi cultura politica a romanilor nu se ridica la cote prea inalte. Vazand acest film, romanii vor putea face o judecata mai exacta".
Neculai Ontanu, Primarul sectorului 2: "Pentru mine, ca unul ce nu a trait in anii Regalitatii romane, prezentarea filmului este un eveniment extraordinar. De altfel, am avut ocazia, si in acelasi timp onoarea, sa-l am pe Majestatea Sa invitat la Primaria sectorului 2 si am discutat indelung. Faptul ca a stat atat de mult de vorba cu noi, ca a dorit sa afle cat mai mult despre tara, despre comunitatile locale, este elocvent pentru dragostea pe care le-o poarta romanilor. Daca acum, la conducerea tarii, s-ar afla un asemenea om, tot ceea ce tine de cotidian, de scandaluri n-ar mai exista, iar Romania ar fi cunoscut, cu siguranta, o reusita remarcabila pe plan intern si international. Cei care nu am avut ocazia sa-l cunoastem pe Majestatea Sa l-am descoperit ca o mare personalitate si, deopotriva, un om simplu si bun. Am descoperit un om care ne iubea, care nutrea o adanca iubire de Tara si care ar da orice sa vada ca Romania prospera. Noi, toti, avem marea sansa de a fi contemporani cu Regele Mihai".
Prof. Neagu Djuvara: "Am urmarit filmul cu emotie. Este un documentar magistral realizat, sobru si in egala masura captivant. Lumea va putea vedea imagini si cine-verite-uri, multe inedite, din viata destul de dureroasa, de dramatica a Regelui Mihai".
Simina Mezincescu: "Multe filme bune a realizat Marilena Rotaru, dar de asta data parca s-a intrecut pe sine. A stiut perfect cui sa ia interviuri, a stiut ce fotografii sa ia si ce fragmente de filme de actualitati sa aleaga, pentru a aduce un spor de autenticitate si caldura portretului acestei uriase personalitati, care este Regele Mihai".