Bucatarie internationala

Redactia
Salata de peste portugheza.


Ingrediente: 400 g ton din conserva, scurs, 8 linguri maioneza, 2 tulpini de praz, taiate rondele subtiri, sare, piper negru macinat, 5 fire de marar, 6 fileuri de sardele scurse.
Mod de preparare:

Intr-un castron, se amesteca tonul cu maioneza si cu rondelele de praz si se gusta de sare si piper.
Firele de marar se rup bucati, se pune 1/2 deoparte pentru garnisit, iar restul se incorporeaza in salata de ton.
Se rastoarna salata intr-un platou ceva mai adanc si de jur imprejur se aranjeaza firele de marar puse deoparte.
Se taie fileurile de sardele fasii subtiri, se aseaza - in forma de grilaj - peste salata de ton si se orneaza cu un smoc de marar. Se serveste imediat.

Supa frantuzeasca cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 ciuperci uscate, 500 g ciuperci proaspete, spalate si taiate feliute, 50 g unt, 3 linguri faina, 700 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), zeama de la 1/2 lamaie, 150 ml smantana, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa.
Mod de preparare:

Se toarna 150 ml de apa clocotita peste ciupercile uscate, se lasa sa se inmoaie 10 minute, se scurg, se storc intre palme si se taie felii subtiri.
Se-ncinge untul intr-o oala, se adauga faina si se face un rantas. Se ia oala de pe foc, se umple incet cu zeama concentrata de carne, se pune din nou pe foc si se da in clocot, la flacara mica, amestecand intruna.
Se adauga ciupercile uscate, jumatate din ciupercile proaspete si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba incet, circa 5 minute, dupa care se trece supa printr-o sita sau se mixeaza in blender.
Se toarna supa intr-o oala, se incorporeaza smantana, patrunjelul verde tocat si ciupercile ramase. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se pune pe foc si se serveste fierbinte.

Oua tunisiene cu ardei si rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe verzi taiate rondele mai groase, 150 ml ulei de masline, 4 rosii coapte taiate felii, 3 ardei grasi verzi sau rosii, curatati de seminte si nervuri si taiati cubulete, 80 g miez de rosii (din conserva), 1-2 catei de usturoi tocati marunt, sare, piper negru macinat, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 4 oua, chimen macinat.
Mod de preparare:

Se incing 6 linguri cu ulei intr-o tigaie mare si se caleste ceapa, pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga rosiile taiate felii, ardeii grasi, miezul de rosii si usturoiul si se dunstuiesc circa 20 de minute, pana ce se inmoaie.
Se toarna in tigaie inca 4 linguri cu ulei, se gusta legumele de sare si piper, se condimenteaza cu piper de Cayenne si se mai lasa sa fiarba incet alte 5 minute.
Se apasa cu dosul unei linguri in 4 locuri (formand 4 adancituri) si in fiecare loc se sparge cate un ou. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba ouale, pana ce se intaresc circa 10 minute (atentie la legume, sa nu se prinda de fundul tigaii). Se presara peste legume chimenul macinat si se servesc imediat, pe farfurii incinse.



Dulciuri

Tort cu sufleu de lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): aluat fraged, unt pentru uns tava, 1 albus, 4 oua (albusurile si galbenusurile separate), 175 g zahar, 4 linguri zeama de lamaie, 1 priza nucsoara, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, sare.
Mod de preparare:

Se-ntinde aluatul (grosimea 1/2 cm) si se imbraca cu el o forma cu pereti detasabili (diametrul: 22,5 cm), unsa cu unt.
Se apasa aluatul cu degetele, de la mijloc spre margini, fara sa se intinda, pentru ca altfel, se strange la mijloc cand se coace. Se-ndeparteaza aluatul care depaseste marginile, se inteapa cu furculita (pe fund) si se da 30 de minute la rece.
Se-ncinge cuptorul la 200gr., se acopera aluatul cu o foaie de aluminiu, peste care se presara un strat de boabe de fasole uscata si se pre-coace, circa 10 minute.
Se reduce temperatura la 180gr., se indeparteaza folia si fasolea si se coace inca 8-10 minute. Se scoate din cuptor si se unge cu albus. Se reduce temperatura la 170gr..
Se freaca spuma - pe baie de apa - galbenusurile, 100 g de zahar, zeama de lamaie si nucsoara si se bate - deasupra apei clocotite - inca 10 minute, pana ce se ingroasa bine. Se incorporeaza coaja de lamaie si esenta de vanilie si se rastoarna compozitia intr-un castron mare.
Se bat albusurile spuma (nu prea tare), se adauga zaharul ramas (cate-o lingura) si apoi se bat, pana ce nu se mai desprind de tel.
Se incorporeaza spuma - cu o lingura mare de metal - in crema de galbenus calda, se toarna crema peste aluat si se intinde cu un cutit.
Se da tortul imediat la cuptor, se coace 30 de minute, pana ce creste umplutura, si se serveste imediat.