Mancaruri de sezon

Redactia
Rosii cu sos de patrunjel.

Ingrediente: 18 rosii, sare, piper negru macinat, 1 ceapa mare taiata rondele, 5 oua, 9 linguri pesmet, 180 ml ulei de masline, 9 linguri patrunjel verde tocat, 3 catei de usturoi taiati marunt, 1,5 lingura zeama de lamaie sau otet de vin.
Mod de preparare:

Se spala rosiile, se sterg si se taie felii groase de 5 mm.
Se aseaza un strat de rosii (una langa alta) pe o tava mai mica si ingusta, se sareaza, se pipereaza dupa gust, se acopera cu un strat de ceapa, se condimenteaza si se continua astfel pana ce s-au terminat feliile de rosii si rondelele de ceapa. Se acopera cu o folie de aluminiu, se pune deasupra o greutate ca sa le apese si se tin 2 ore la rece.
Se fierb ouale tari, se pun in apa rece si se cojesc.
Pentru sosul de patrunjel se inmoaie pesmetul circa 5 minute in uleiul de masline, dupa care se incorporeaza patrunjelul si usturoiul.
Se taie ouale fierte marunt de tot si se amesteca - impreuna cu zeama de lamaie sau otetul - in sosul de patrunjel. Se gusta de sare si piper si se tine la rece.
Inainte de a servi rosiile, se indeparteaza folia de aluminiu, se scurg, se toarna peste ele o parte din sosul de patrunjel, iar restul se serveste separat.

Sardine umplute cu spanac

Ingrediente: 18 sardine proaspete (sau congelate), curatate si fara cap (aprox. 1,4 kg), 1,5 kg spanac proaspat, 8 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 1 ceapa verde tocata marunt, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa, 2 linguri pesmet rumenit.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 190gr..
Se curata spanacul, se spala in mai multe ape si se lasa sa se scurga bine.
Se incing intr-o cratita mare 2 linguri cu ulei, se pune spanac cat incape si se dunstuieste pana ce se inmoaie. Se scurge zeama, se adauga si restul de spanac si se caleste, amestecand din timp in timp.
Se scoate spanacul din cratita, se stoarce de zeama si se toaca marunt, impreuna cu cateii de usturoi.
Se incing 4 linguri cu ulei intr-o tigaie, se prajeste ceapa, pana ce devine sticloasa, se adauga spanacul si usturoiul, se condimenteaza - dupa gust - cu sare, piper si nucsoara si se amesteca bine. Se iau circa 2/3 din spanac si se intinde pe fundul unei forme de budinca.
Se aseaza sardinele curatate - cu despicatura in sus - pe hartie absorbanta, se umplu cu spanac, se ruleaza strans de la cap spre coada si se pun pe stratul de spanac din forma (cu coada in sus).
Se presara peste ele pesmetul rumenit, se stropesc cu 2 linguri de ulei si se dau 20 de minute la cuptorul incins. Se servesc fierbinti, cu o garnitura de orez.

Tarta cu pui si sunca

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): aluat fraged de tarta, copt pe jumatate (asezat intr-o forma rotunda cu diametrul de 22 cm), 75 g unt, 3 linguri faina, 1/4 l zeama concentrata de carne de pasare, 150 ml vin alb, sare, piper negru macinat, 1 lingurita maghiran uscat, 4 galbenusuri, 100 g fasole verde fiarta si taiata fasii lungi de 1 cm, 100 g carne de pui fiarta si tocata marunt, 100 g sunca de Praga tocata marunt, 3 fire patrunjel verde.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr. si se aseaza forma cu aluatul pe jumatate copt pe tava de la aragaz.
Se topeste untul pe foc potrivit, se da cratita deoparte si se incorporeaza faina, amestecand pana ce devine ca o pasta neteda, care se caleste apoi un minut la foc mic - amestecand intruna.
Se da deoparte si se incorporeaza, putin cate putin, amestecand in continuare, vinul si zeama de carne. Se fierbe sosul astfel obtinut 2-3 minute, amestecand din timp in timp, pana ce se ingroasa. Se condimenteaza cu sare, piper si maghiran, se ia de pe foc si se acopera cu un capac ca sa ramana cald.
Se bat galbenusurile intr-un bol, pana ce se albesc. Se adauga 4 linguri de sos, se bat in continuare, dupa care se incorporeaza in sos. Sosul se pune iarasi pe foc mic si se fierbe inca doua minute.
Se da cratita deoparte, se incorporeaza fasolea, sunca si carnea de pui, se toarna umplutura peste aluatul din forma si se da la cuptorul incins (forma cu tarta pe tava de la aragaz).
Se coace tarta 20-25 de minute si se serveste calda, garnisita cu patrunjel verde.



Dulciuri

Tort caramel cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 blat de tort (diametrul: 21 cm) pe jumatate copt, 1 albus batut, zeama de la 1/2 lamaie, 6 mere, 150 g zahar, 2 lingurite faina, 1 lingurita scortisoara, 275 ml frisca.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr. si se unge cu albusul batut blatul de tort pe jumatate copt.
Se pune zeama de lamaie intr-un castron, se adauga putina apa si se inmoaie in ea - pe ambele parti - merele curatate si taiate felii subtiri (ca sa nu-si schimbe culoarea).
Separat, se amesteca zaharul, faina si scortisoara, se dau prin ele feliile de mar scurse bine, se intind apoi, cu o lingura, peste blat si se coace tortul 20 de minute in cuptorul incins.
Se toarna frisca peste tort, se mai da 10 minute la cuptor sa se caramelizeze usor si se serveste cald, cu restul de frisca.