Parintele Florin Tohanean - Protopop de Covasna

Ion Longin Popescu
"Udemeristii au tras toate avantajele din lasitatea romaneasca. Ei au stiut ca presa din Romania, pilotata adesea de politicieni, nu da atentie unor subiecte atat de "neinsemnate", precum soarta romanilor din Harghita si Covasna"


Revendicata fara odihna de Udmr, autonomia teritoriala pe criterii etnice exista deja in Romania. Ea este o stare de fapt. Un proces care functioneaza perfect. O prima consecinta este obstructionarea retrocedarii proprietatilor romanesti, cu scopul transparent de purificare etnica. Daca vreunul din cei 100.000 de romani sau bisericile lor din judetele Harghita si Covasna se intampla sa aiba terenuri agricole sau paduri de revendicat, se caciulesc in zadar la primarii si consilierii maghiari, a caror disponibilitate in aplicarea legilor "romanesti" este aproape zero. "Statul secuiesc" intemeiat de ei la vedere, sfidand autoritatile centrale, ar fi fericit ca toti romanii sa dispara din zona, iar Biserica ortodoxa sa-si inceteze existenta cat mai curand... Orice proprietate romaneasca din cele doua judete este vazuta in termeni politici extremisti - "un pumnal infipt in pieptul secuimii". Asta in timp ce bisericile maghiare din toata Transilvania si-au implinit visul milenar al improprietaririi cu averi di granda, smulse prin smecherii avocatesti din mana statului prostit si lasat de izbeliste de un guvern al nepasarii nationale. Povestea parintelui protopop Florin Tohaneanu din Sita Buzaului, un luptator pentru dreptatea romaneasca, in conditiile unei veritabile ocupatii udemeriste, ni se pare simptomatica. Guvernantii de la Bucuresti habar n-au ce matraguna a crescut pe teritoriul smuls deja Romaniei, multumita ignorantei si lasitatii lor proverbiale.

"Ne luptam de 16 ani sa recuperam ceea ce ni se cuvine, dar opozitia primarilor si consilierilor Udmr este acerba"

- In protopopiatul dvs. exista peste 50 de parohii. Si-au primit ele pamanturile si padurile, conform ultimei legi a restituirii in integrum?
- Avem, intr-adevar, mai bine de 50 de parohii, dar avem si tot atatea procese deschise impotriva autoritatilor locale. Ne luptam de 16 ani sa recuperam ceea ce ni se cuvine, adica mai putin de 2000 de hectare, dar opozitia primarilor si consilierilor Udmr este acerba. Acesti oameni actioneaza pentru a zadarnici orice incercare romaneasca de recuperare a pamanturilor bisericesti. Ei cer acum autonomie teritoriala. Daca in prezent, cand doar formal nu au aceasta autonomie, se comporta atat de nedrept si necrestineste cu romanii, imaginati-va ce-ar face daca ar ajunge stapani cu acte in regula! Daca guvernul nu actioneaza imediat si hotarat, pe romanii din acest teritoriu uitat i-ar putea astepta o noua ocupatie, ca in 1940!
- Nu exagerati, parinte? Pe ce va intemeiati o astfel de premonitie catastrofica?
- In Covasna si Harghita, sfidand Constitutia si legile tarii, autoritatile Udmr locale au desfiintat Legea Reformei Agrare din 1921, anuland consecintele Marii Uniri a Transilvaniei cu tara. Acelasi lucru pe care l-au facut si ocupantii horthisti vremelnici de la 1940. Toate mosiile grofilor, care fusesera impartite, sub Regele Ferdinand, taranilor maghiari si romani, au fost restituite integral, ungurilor, de guvernul Tariceanu. Indraznesc sa afirm ca e un caz de tradare nationala, deoarece averi imense, licee, pamanturi, paduri, internate scolare, cladiri de patrimoniu, centrele istorice ale catorva mari orase transilvane, care au fost nationalizate in 1921 si in 1945 si, conform legii in vigoare, nu puteau face obiectul retrocedarii, au fost "repartizate" totusi bisericilor maghiare, cu o bunavointa criminala din partea statului. Ajunsi reprezentanti vitregi ai acestui stat, cei alesi de noi sa vegheze la respectarea legii, n-au schitat nici un gest, nici o opozitie fata de acest rapt. In schimb, parohiile romanesti din Harghita si Covasna sunt obstructionate sistematic de un "stat" paralel, mult-invocatul "stat secuiesc", in redobandirea legala a fostelor lor proprietati.

"Autoritatile locale au retrocedat ilegal pamanturi cu nemiluita. De aceea nu mai este pamant pentru bisericile romanesti"

- Ati deschis 50 de procese contra autoritatilor etnice maghiare, care refuza retrocedarea proprietatilor bisericilor ortodoxe. De ce ati ajuns la proces? Nu se putea rezolva prin negocieri?
- Ce sa negociezi? De cate ori am trimis adrese diverselor primarii, am primit invariabil acelasi raspuns: "Regretam, dar nu mai avem suprafata disponibila". Atunci mi-am pus intrebarea: unde-i pamantul? Pamant care a fost al nostru, in unele cazuri cumparat cu acte inca de la 1905 sau 1910, cand ne aflam sub Ungaria. Cercetand in arhive, am descoperit ca, prevalandu-se de legile proprietatii aparute din 1990 pana azi, autoritatile locale au retrocedat ilegal pamanturi cu nemiluita. De aceea spun ei ca nu mai este pamant pentru bisericile romanesti. Insa daca primarii romani ar fi procedat la fel cu restituirea unor proprietati catre bisericile reformate sau catolice, s-ar fi auzit pana la Bruxelles. In ceea ce-i priveste, udemeristii au tras toate avantajele din lasitatea romaneasca. Ei au stiut ca presa din Romania, pilotata adesea de politicieni, nu da atentie unor subiecte atat de "neinsemnate", precum soarta romanilor din Harghita si Covasna.

"Politicienii Udmr urmaresc sa stearga cu totul urma proprietatii romanesti din asa-zisul "stat secuiesc""

- Care sunt primariile care refuza punerea in aplicare a legii retrocedarilor (247/2005)?
- Aproape toate. Ma gandesc pe moment la autoritatile comunei Ozun, in frunte cu primarul Raduly Istvan. In urma insistentelor noastre, Comisia judeteana de retrocedare a proprietatilor ne-a acceptat contestatia, notificand comisiilor locale din Ozun, Moacsa, Cernat si Malnas, comune unde sunt suprafete mari de terenuri ce ne apartin, sa procedeze la eliberarea titlurilor de proprietate. Dar primarii sunt hotarati sa nu retrocedeze Bisericii ortodoxe nimic, indiferent de decizia legala a forurilor lor superioare. Ne sfideaza cu raspunsuri scandaloase. Primaria din Ozun, spre exemplu, ne-a trimis o nota prin care ne cere s-o ajutam sa identifice terenurile respective, motivand ca nu se poate descurca. Noi o consideram o bataie de joc si deja am sesizat Parchetul. Primaria din Moacsa ne cere sa facem dovada ca parohia actuala este aceeasi cu parohia care a fost expropriata in 1941, de catre horthisti. E pur si simplu strigator la cer, dar ii informam ca avem nervii tari si continuam lupta.
- Ce urmaresc de fapt acesti politicieni, parinte?
- Sa stearga cu totul urma proprietatii romanesti din asa-zisul "stat secuiesc". Pentru noi, o palma de pamant inseamna existenta noastra. Nu avem acea palma, disparem. Si ei stiu foarte bine asta. De cele mai multe ori, oferta lor finala este "despagubirea". Isi inchipuie ca ne bucura banii lor. Sa ne ofere bulgari de aur si diamante, si nu vom lasa sa se piarda padurile, fanetele si terenurile agricole ale Bisericii! Desigur, unii dintre liderii maghiari, mai putin scoliti, se vor intreba cum de au avut romanii atatea pamanturi in asa-zisul tinut secuiesc? Le vom raspunde, pentru ca adevarul nu poate fi ascuns la nesfarsit: exista pamanturi, pentru ca au existat romani! Mult mai multi decat azi. Ne-au maghiarizat limba, ne-au furat numele, dar averea n-au putut s-o ascunda sub simbolistica lor sovina.

"In Harghita si Covasna, Biserica ortodoxa este singura institutie in care se mai vorbeste limba romana"

- De ce Biserica Ortodoxa este cea care starneste atata ingrijorare in randul politicienilor maghiari din satele si orasele acestei zone, parinte protopop?
- In privinta Bisericii Ortodoxe exista o strategie bine pusa la punct a acestor lideri, de a o marginaliza si chiar de a o desfiinta. Ei nu lucreaza intamplator. In aproape toate comisiile de retrocedare locale, abordarea temei romanesti se face la fel. Se vede o coordonare undeva. Raspunsurile sunt aceleasi, pretentiile sunt aceleasi. Dar nu conforme legii; sunt cerinte in afara legii. Spre exemplu, nu se admite ca proba pentru dovedirea proprietatii decat extrasul de carte funciara. Ceea ce mi se pare revoltator, deoarece nicaieri in legea 247/2005 nu se spune ca doar extrasul acesta poate dovedi proprietatea. Dimpotriva: legea spune ca orice inscris care dovedeste proprietatea constituie un act suficient pentru retrocedare. In multe situatii, noi avem procesele verbale de punere in posesie ale comisiilor de ocol Sfantu Gheorghe, din 1921, si chiar numerele punctelor topografice unde se afla terenurile respective. Un alt exemplu: prima lor grija (imi pare rau ca am ajuns sa vorbim cu "noi" si "ei", dar nu e vina noastra!) este ca diferenta dintre suprafetele retrocedate in anii trecuti si suprafata totala din proprietatea unei parohii sa fie imprastiata. Biserica din Lisnau, sa zicem, avea 30 de hectare, date de stat, in 1922. I-au retrocedat 5 hectare, iar restul a fost imprastiat: un hectar lui Ianos, trei lui Marica, patru lui Adalbert, pana la epuizare, ca sa fii nevoit sa te lupti nu cu unul, ci cu 10-15 "vecini" deveniti stapani pe pamantul tau. Ni s-a raspuns cu obraznicie ca e vorba de un cadou facut candva de stat Bisericii, dar acum s-a dus timpul cadourilor. Orbiti de proiectul lor nationalist extremist, ei vad in Biserica noastra un spin, un "dusman" cu turla in forma de ceapa. Martor ne e bunul Dumnezeu ca Biserica Ortodoxa Romana nu uraste pe nimeni; dimpotriva, ii primeste pe toti crestinii la sanul sau, fara deosebire de etnie.
- Intrebarea era de ce se tem, totusi, udemeristii de Biserica Ortodoxa din Harghita si Covasna...
- Pentru ca Biserica Ortodoxa a ramas singura institutie din cele doua judete in care se mai vorbeste limba romana. Singura Casa primitoare a comunitatilor romanesti abandonate de centrul politic al tarii. Unica forta spirituala care mentine vii simbolurile romanesti, ultima reduta nationala ramasa in picioare. Si nu in ultimul rand, singurul edificiu pe fruntea caruia mai flutura tricolorul romanesc, de cand unele primarii conduse de primari si consilii unguresti refuza sa arboreze steagul statului roman.

"Pentru noi este limpede ca guvernantii romani au pus cruce acestei zone"

- Probabil ca seful statului, parlamentul si chiar guvernul nu stiu aceste detalii scandaloase, privind procesul de retrocedare a proprietatilor. Le-ati scris?
- Am facut petitii peste tot. La presedintele tarii, la Comisia pentru abuzuri a Camerei Deputatilor, la Ministerul Administratiei si Internelor, la Parchet, la cabinetul primului ministru si pe unde am crezut ca suntem ascultati. N-am cerut sa ni se faca neaparat dreptate; am cerut sa vina o comisie si sa cerceteze faptele. Cu exceptia unei interventii binevenite a Parchetului, nici un cuvant, ca si cum n-am exista. Mai mult decat atat, Guvernul Romaniei a trecut la practica confiscarilor de tip comunist, deposedand Episcopia Covasnei si Harghitei de un imobil din Sfantu Gheorghe, asupra caruia avea toate actele, inclusiv intabularea in Cartea Funciara. Ne judecam acum la inalta Curte de Casatie, iar daca nu ni se va face dreptate, suntem hotarati sa mergem la Strasbourg. Oricum, pentru noi este limpede ca guvernantii romani au pus cruce acestei zone. Dupa mine, sunt doua variante de explicatii ale acestei atitudini: cea mai dulce - nepasare; cea mai realista - complicitate si tradare.

Parintelui Tohanean ii puteti scrie la email: protopopiatulintorsurabuzaului@yahoo.com

Foto: Emanuel Tanjala (2)