Draga "Formula As"...

Redactia
Opinii despre materialele publicate in revista

Dr. biolog
Mircea Ciuhrii


"De la Bucuresti, Basarabia se vede altfel decat este cu adevarat"
(Interviu realizat de Horia Turcanu, F. As nr. 731)


"Noi, oamenii de rand, il apreciem foarte mult"

Sunt economista, pensionata pe caz de boala. Excelent continutul articolului, excelent omul, excelent doctorul. Il cunosc de aproape 6 ani, ma tratez cu unul dintre produsele sale si ma simt foarte bine. Sper din toata inima ca supararea sa nu-l faca sa se duca pe alte meleaguri, unde stiu ca a fost chemat. Noi, oamenii de rand, care formam masa cea mare, il apreciem, il iubim, ii suntem recunoscatori ca ne reda sanatatea. Pe langa tratamentul si sfaturile pe care mi le-a dat, am plecat de fiecare data linistita acasa, cu incredere ca voi invinge boala, nu ea pe mine. M-a impresionat, de asemenea, blandetea privirii si a vocii sale. Ce mai, este un om extraordinar, pe care eu si altii ca mine il dorim aici, in Romania. Va veni si recunoasterea meritelor sale, poate intr-un viitor apropiat. Ii doresc multa sanatate si viata lunga, sa stea aici, sa aiba grija de romani. M-as bucura mult daca rugamintea de a ramane in Romania si urarile de sanatate i le veti transmite si personal.
Nacu-Calinescu Steluta - e-mail: nacusteluta@yahoo.com

"De ce nu face statul mai mult pentru basarabeni?"

Ani buni am fost victimele unei judecati dure si nedrepte pe care am primit-o din partea Europei "civilizate". Ne-au "judecat" fara macar sa ne cunoasca. De ce? Din cauza catorva indivizi fara scrupule si fara rusine care ne-au facut de ras. Si acum, noi ce facem? Aplicam acelasi tip de judecata pentru fratii nostri din Republica Moldova. De ce? Cum putem caracteriza un popor de oameni dupa cativa indivizi? Fara macar sa-i cunoastem? De ce facem asa ceva? Si, fiindca veni vorba de a-i cunoaste, oare cine sunt cei care poarta vina? Fara indoiala, mass-media si presa au o mare vina aici. Oameni buni, prima pagina a ziarelor poate fi tinuta si de articole despre fratii nostri, nu doar despre Gigi Becali. Si chiar cu mai mult succes. Nu cunosc situatia din Republica Moldova. Inteleg ca Voronin nu doreste unirea. Nu de alta, insa si-ar pierde scaunul. El e un fel de Iliescu din Republica Moldova. Dar situatia asta este acum. In 15 ani se poate schimba (asa cum s-a schimbat situatia Romaniei in 15 ani). Si in ideea asta, de ce nu face statul mai multe pentru basarabeni? De ce nu exista un sistem de vize de munca pentru tinerii din Republica Moldova? Pana acum, au venit doar celebritatile in Romania (Anna Lesko, Anastasia Lazariuc, trupa O-Zone etc.). De ce nu-i ajutam mai mult pe fratii nostri? Sa poata veni tinerii. De ce nu exista un sistem de vize de lucru care sa-i favorizeze pe acestia (un fel de green card, in urma caruia tinerii ar putea obtine cetatenia romana)? Sunt sigur ca odata cu intrarea in Ue, Romania va fi mult mai atractiva pentru ei. De ce sa nu-i ajutam? Daca am face asemenea pasi, tinerii din Republica Moldova (si nu numai ei) s-ar uita cu alti ochi la Romania. Cu timpul, acestia se vor stabili in Romania. Si, peste cativa ani, cand "fenomene" de gen Voronin nu vor mai exista, unirea va fi mult mai simpla.
Kalo - e-mail: kalo@yahoo.com

Rosia Montana

"Un dor la fel ca si moartea"
(Reportaj semnat de Bogdan Lupescu, F. As nr. 731)


"Sa ne fie rusine ca a fost posibil asa ceva!"

Sa ne fie rusine ca am acceptat asa ceva pana acum, ca a fost posibil asa ceva! Daca acest proiect inuman, grotesc, va fi sustinut de Guvernul Romaniei, cred ca putem fi indreptatiti sa cerem azil politic intr-o tara mai buna, in care sunt respectate drepturile omului, si in special dreptul la proprietate! Fantomele comunismului, care se pregateau sa distruga oricum Rosia Montana, continua sa ne bantuie sub infatisare corporatista, in numele interesului meschin al unor aventurieri pusi pe capatuiala si care nu tin cont ca traim in Europa, unde sunt legi care se opun acestui tip de exploatare a aurului, tratandu-ne ca pe o tara a Lumii a Treia. Nu se poate vorbi de un interes public care sa justifice stramutarea fortata a rosienilor care au mai ramas! Pur si simplu el nu exista! Noi, romanii, nu castigam nimic din acest proiect, doar o continua marginalizare in Europa, unde vom fi priviti ca iresponsabili si corupti, atributele de care dorim sa scapam. Este convingerea mea ca acest proiect nu va fi acceptat, decat daca se continua coruptia la nivel inalt in Romania, daca administratia centrala si locala va continua sa fie susceptibila mitei si spagii. Si ne vom primi recompensa de la forurile europene... Numai ca nu guvernantii vor plati (doar cel mult la alegeri), ci tot noi, cetatenii acestei tari! Eu tot mai sper ca nu se va intampla asa, ca nu voi mai fi dezamagit de propria mea tara, locul in care s-au petrecut atatea abuzuri, inselaciuni si hotii in ultimii ani, incat majoritatea tinerilor declara ca ar pleca in Occident, in orice moment, daca ar avea ocazia... Am constatat, intre timp, ca nu avem un Minister al Culturii, sper ca totusi avem inca un Minister al Mediului. Daca nu avem, atunci trebuie sa ne intrebam "ce rost are" (ca sa parafrazez o reclama de prost gust a Rmgc) sa mai votam, ce rost are sa investim incredere in politicieni, ce rost are?... Si tot nu am inteles ceva (exceptand, desigur, partea financiara): de ce i-a fost permis Rmgc sa-si faca o reclama atat de murdara si de mincinoasa in mass-media, fara o replica pe masura?
Dacian Duna - e-mail: dunadacian@yahoo.com

"De ce acesti oameni simpli nu au fost protejati?"

Cum e posibil ca atat de multi oameni sa sufere de pe urma intereselor unei companii al carei unic tel este profitul? De ce acesti oameni simpli, curati la suflet nu au fost protejati de statul roman? Felicitari "Formulei As" pentru efortul depus in a face publica adevarata varianta a "povestii adevarate".
Iacob Anca Elena

"Ca-ntotdeauna, guvernul nu face nimic!"

Rusine! Rusine! Rusine! Ca intotdeauna, guvernul nu face nimic, ba chiar nu stie cum sa faca sa ne dezradacineze. Asa a facut cu miile de romani plecati departe de case, asa face acum cu romanii ramasi acasa. Pacat, mare pacat, care intr-o buna zi isi va cere pretul. In ziua de azi, nimic nu mai are valoare si importanta, nimic nu mai conteaza. Ceea ce ne-a mai ramas sunt familia, casa parinteasca, pamantul nostru drag. Nu le furati si pe acestea. E putinul care ne-a mai ramas.
Catalina Musat - e-mail: catalinamusat2000@yahoo.it

"Omul lui Dumnezeu - Parintele Ioan de la Recea"

(Reportaj realizat de Sorin Preda, F. As nr. 732)

"Un sfant in viata"

Dumnezeu sa-l tina pe parintele Ioan, un sfant in viata! Se roaga pentru noi toti si ne invata mereu sa iubim si sa iertam, sa avem dragoste de Dumnezeu in tot ce facem. Doamne ajuta!
Simona - e-mail: simonalla@yahoo.com

"M-am nascut ortodoxa si asa voi muri"

Locuiesc cu un ateu si sunt in Elvetia. El imi tot vorbeste sa renunt la religia mea, lucru pe care nu-l voi face niciodata. M-am nascut ortodoxa si asa voi muri. Sa imi dea Dumnezeu putere sa il inving.
Melania

"Rugaciunile lui m-au ajutat sa fiu tare"

L-am cunoscut pe parintele Ioan intr-un moment de rascruce din viata mea si a familiei mele, vorba lui calda, rugaciunile spuse cu tot sufletul, bunatatea lui si a maicii Cristina, care-i este aproape, m-au ajutat sa fiu tare, sa lupt cu necazurile, cu viata si sa le depasesc. Le doresc viata lunga, sa ne poata mangaia sufletele.
Mate Tornea Maria - e-mail: mariatornea@yahoo.com

"Mi-e dor de predicile parintelui Ioan"

M-am bucurat cand am citit ca si acum biserica de la Recea este neincapatoare. Am mers la slujbe acolo de multe ori, desi locuiam destul de departe. De fiecare data plecam acasa mai puternica sufleteste. Acum locuiesc in Australia si spun din toata inima ca mi-e dor de biserica de acasa, mi-e dor de predicile parintelui Ioan. Multa sanatate si impliniri duhovnicesti la intreaga obste din Sfanta Manastire Recea. Iar dvs. va multumesc ca existati.
Liliana - e-mail: lilian_b24@yahoo.com

"Soarele a iesit si pe strada mea"

Acum sase ani l-am cunoscut si eu pe parintele Ioan. Si-ncet, incet, viata mea s-a schimbat. Soarele a iesit si pe strada mea. Datorita rugaciunilor facute de parintele Ioan, mi-am gasit linistea sufleteasca. M-am apropiat mai mult de credinta. Pana sa-l cunosc, nu puteam sa ma rog. Acum sunt un alt om. Nu am sa-l uit niciodata. Dumnezeu sa aiba grija de el.
Dorina - e-mail: dorinaela@yahoo.com

"Vocabularul meu este prea sarac
ca sa vorbesc despre parintele Ioan"


L-am cunoscut personal pe Prea Cuviosul Parinte Ioan Iovan de la Recea in 1994. Dupa ce am stat de vorba cu el, viata mea s-a schimbat mult in bine. Vocabularul meu este prea sarac ca sa vorbesc despre parintele Ioan. Zilele acestea, in toata Romania se discuta despre deconspirarea dosarelor de securitate! In sfarsit, a venit si "randul" preotilor turnatori, al celor ce-au facut pact cu "diavolul". Domnul mare mitropolit Anania Bartolomeu a gasit de cuviinta sa-si "faca" spovedania in ziarul "Evenimentul zilei". Nu contestam suferinta prin care a trecut, nu contestam valoarea culturala a acestui mitropolit! Noi condamnam faptele comise de fostul detinut politic Anania, cel care a semnat "pactul" cu diavolul (Securitatea), si ca a "ascuns" acest lucru, timp de 16 ani. Dupa eliberarea din 1964, in timp ce fostii detinuti politici luau calea deportarii in Baragan, Anania lua calea... Americii, ca Episcop de America si Canada! Parintele Ioan, in schimb, dupa eliberare, a luat drumul... puscariilor comuniste! De ce Parintele Ioan n-a semnat "pactul" cu diavolul? Poate sa-mi spuna cineva? Am fost aproape de un preot ardelean la Toronto, il divinizam, l-am aparat de toate barfele. Intr-o zi, l-am intrebat daca-l cunoaste pe parintele... Ioan Iovan! "Nu-l cunosc, frate Nicolae", mi-a zis preotul ardelean, ce slujise 14 ani la Bistrita. In sufletul si-n mintea mea s-au instalat... banuiala, neincrederea. Ceva imi spunea ca "barfele" din comunitatea romana sunt in marea lor majoritate... adevarate. Cum sa n-auzi, ca preot, de Parintele Ioan Iovan, cand esti pe deasupra si... ardelean? Incet, incet, m-am departat de acest preot, pierzandu-mi increderea in el. Multumesc Bunului Dumnezeu ca m-a ajutat sa-l cunosc pe Parintele Ioan Iovan. Sanatate, Prea Cuvioase Parinte, iar Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza Lui!
Nicu - Toronto, e-mail: zimani97@rogers.com

"Sunt mahnita ca atunci cand vin acasa, in tara,
nu reusesc nici macar sa il vad"


L-am cunoscut si eu pe Parintele Ioan, am fost la Recea, nu contau kilometrii care trebuiau facuti, parintele este un Far, si nu unul oricare, ci unul dintre cele mai luminoase... Destinul te poarta in viata in locuri in care nici nu visezi, si ce mangaiere mai mare sa ai, decat atunci cand in minte auzi cuvintele acestui Mare Duhovnic... Totusi, in sufletul meu, sunt mahnita ca in fiecare an cand vin in tara si merg dinadins pana la Targu Mures ca sa trec pe la Sfintia Sa, nu reusesc nici macar sa-l vad. Sunt refuzata cu zambetul pe buze de calugarite care motiveaza diverse scuze! Dar eu zic ca asta este netrebnicia mea, nu-l merit. Ma rog sa am rabdare, poate va fi ca si la prima intalnire, pe care o am vie si nevatamata in memorie. Sunt multe locuri sfintite in scumpa noastra tara, dar cele mai deosebite sunt acelea unde de cand pui primul pas, simti asa, o liniste si un infinit de necuprins. Eu cel putin aceste senzatii le-am trait la Sfanta Manastire Recea si la Sfanta Manastire Vladimiresti (unde Prea Sfintia Sa a slujit si si-a lasat ucenicele)... Maica Domnului sa-l aiba in paza, intru multi ani!
Paula - e-mail: paula_nitescu@yahoo.it

"L-as numi sfant"

Sfintii nu sunt numai cei din calendar, cei cunoscuti, ci si cei pe care numai Dumnezeu ii stie. L-as numi sfant (chiar nedeclarat inca) pe parintele Ioan, pentru rabdarea si multele suferinte prin care a trecut.
Ioan Pop - Toronto, e-mail: ioan1@totisfintii.com