O expozitie cu gradini

Sanda Anghelescu
Arte plastice.

Pana nu de mult, gradinile erau parte componenta a existentei noastre. Fiecare casa, la oras sau la sat, avea cate o mica sau mai mare gradina de flori, in vreme ce pe strazile oraselor, copacii aduceau umbra si racoarea, azi disparute definitiv. Pe-atunci, si oamenii erau mai buni, mai senini, mai impacati cu viata...

In dorinta lor de a-i inarma pe romani cu stiinta de a privi viata mai optimist, de a-i bucura prin arta si minunile sale, specialistii de la Muzeul National de Arta din Bucuresti au organizat o expozitie originala: Culorile gradinii in peisajul romanesc (1850-1955), al carei vernisaj a avut loc saptamana aceasta. Cei care vor sa retraiasca minunile vietii patriarhale a inaintasilor nostri au ocazia sa faca un drum in timp, prin intermediul a 134 de lucrari, oferite vederii cu prilejul Anului Francofoniei. (Frantei ii datoreaza pictura romaneasca modernitatea.) Tovarasi de drum le vor fi pictori romani celebri, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, dar si mai putin cunoscutii Fidelis Walch, Nicolae Grant, Jean Neylies, Gheorghe Marculescu ori Nicolae Stoica. Un admirabil ghid al acestui periplu il reprezinta catalogul bilingv romano-francez, care face o prezentare cronologica a lucrarilor, oferind vizitatorului si cate o scurta biografie a artistilor prezenti in expozitie. Totul se constituie intr-un binevenit istoric succint al picturii romanesti moderne. Este o initiativa culturala demna de toata lauda, care merita a fi luata in consideratie de publicul romanesc.
Pentru cei interesati (care, va asigur, nu vor regreta), expozitia este deschisa pana pe 26 noiembrie 2006, in Calea Victoriei nr. 49-53 (fostul Palat Regal), sala Tronului. Vizitarea se poate face de miercuri pana duminica, intre orele 11.00 - 19.00 (septembrie-octombrie) si intre 10.00 - 18.00 (octombrie-noiembrie). In fiecare prima miercuri din luna, intrarea este gratuita.