- Romania si Bulgaria urmeaza sa intre in Ue, la 1 ianuarie 2007, dar cu anumite conditii. Plata fondurilor ar putea fi, de pilda, limitata, in cazul in care banii Uniunii Europene nu vor fi repartizati reglementar. Este vorba despre un parteneriat de clasa a doua?
- In 2005, noi am semnat un acord de aderare, care nu prevede restrictii. Exista clauze de salvgardare ce pot fi activate, in cazul cand nu respectam angajamentele. Nu vad de ce ar mai exista si alte restrictii. Ca sa fiu limpede: raportul despre Romania prezentat de Comisia Europeana in mai anul acesta a fost mai bun decat cel al altor tari care au devenit membre ale Ue in 2004.
- In Ue muncesc deja 2.000.000 de romani. Vechile state membre ale Ue se tem in 2007 de un nou val de imigranti si vor sa blocheze accesul pe piata muncii. Vi se pare un lucru indreptatit?
- Eu cred ca nu vor mai fi prea multi romani care sa vrea sa munceasca in strainatate. Economia noastra se dezvolta rapid - in primele 6 luni din 2006, cu 7,4% - si este suficient de dinamica pentru a absorbi forta de munca existenta. In cateva branse, aceasta este chiar deficitara. In sectorul constructiilor, lefurile au inceput, deja, sa creasca, pentru ca intreprinderile vor sa-si pastreze muncitorii. In plus, majoritatea romanilor care lucreaza in Italia sau Germania muncesc acolo unde nu doresc s-o faca autohtonii.
- Romania are o frontiera de 2000 km, cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia. Sunteti capabili sa o securizati?
- La noi sunt mai putine droguri si mai putini imigranti decat in vechile tari membre ale Ue. Si am incheiat cu Eads un contract extrem de costisitor pentru securizarea frontierelor. Nu suntem mai putin capabili decat celelalte state europene sa ne aparam granita cu Ue.
- La ce foloseste securizarea tehnica daca functionarii corupti lasa sa treaca marfuri si oameni, in schimbul unor sume de bani?
- Conform ultimului raport al Bancii Mondiale coruptia de la noi s-a redus...
- Dar conform sondajelor efectuate, cetatenii romani au sentimentul ca ea nu s-ar fi redus deloc...
- Cum poti schimba sentimentele? Oamenii au nevoie de timp pentru a percepe transformarile, la fel ca si expertii care ne-au evaluat.
- In 1944, Republica Moldova inca mai facea parte din Romania. Vreti sa incurajati aderarea ei la Ue si sa faceti din conflictul din Transnistria un subiect pentru forurile europene?
- Noi ne consideram avocatul Moldovei, in cazul cand aceasta doreste sa intre in Ue sau Nato. Moldova trebuie sa fie parte a viitorului proces de extindere si sa intre in Ue odata cu Balcanii de Vest. Tara nu trebuie lasata de izbeliste sau cuplata cu Ucraina. Noi nu recunoastem referendumul din Transnistria. Intregul teritoriu trebuie sa ramana sub controlul moldovenesc.
- Razboiul din Irak a creat o ruptura intre vechea si noua Europa din cadrul Ue. Romania participa si ea la aceasta actiune, iar dvs. personal ati vorbit despre o axa cu Sua. Credeti ca in 2007 ruptura se va adanci?
- Parteneriatul strategic cu Statele Unite este parte a politicii noastre de securitate. Dar noi avem traditii europene si o cultura europeana. Limba noastra este o limba latina si toate sentimentele noastre sunt legate de Europa. Nu trebuie sa se creada ca venim de pe vreun alt continent, doar pentru ca vreme de 50 de ani am stat in afara lumii capitaliste. Vom fi niste europeni extraordinari. Dar in interiorul Ue vom incerca sa dezvoltam parteneriatul cu Sua.
- De curand au fost deschise arhivele securitatii. Exista deja cativa politicieni deconspirati ca fosti colaboratori ai acestor servicii. De ce nu sunt ei exclusi din functiile publice?
- In 2004, candidatii la functii politice au fost obligati sa semneze declaratii legate de cooperarea lor cu fostele Servicii Secrete sau cu politia politica. Daca aceste acte sunt contradictorii, ei se fac vinovati de fals in declaratii si vor trebui sa raspunda. Dar, oricum, trebuie asteptat verdictul Cnsas-ului.
- Dvs. personal ce veti face daca cineva va gaseste dosarul din care rezulta ca ati fost informator al Securitatii? La urma urmei, ati fost capitan de nava si ati lucrat in strainatate...
- Uitati intrebarea. Eu nu am un asemenea dosar. Orice capitan, fie el britanic ori german, trebuie sa informeze firma pentru care lucreaza despre costuri, despre siguranta si despre toate activitatile. Dar este o deosebire intre a-ti face datoria fata de angajator si a declara ceva politiei politice.
- Cam unde se situeaza Romania astazi si unde va fi ea peste 20 de ani?
- Romania este pe cale sa incheie cu succes perioada de tranzitie. Puneti-mi aceasta intrebare si peste 5 ani: din punct de vedere economic, Romania va fi surpriza cea mai placuta a Europei.
(Traducere si adaptare dupa revista germana "Focus")