Bucatarie italiana

Redactia
Taietei cu ciuperci.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cepe mici, 500 g ciuperci, 200 g rosii marunte (cireasa), 300 g piept de curcan (sau de pui), 1 lingura ulei, sare, piper, 150 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 120 g smantana acrisoara, 300 g taietei (mai lati), 1/2 legatura cimbru.
Mod de preparare:

Se taie cepele spalturi (felii mai groase), ciupercile in doua (in functie de marime) si pieptul de curcan cubulete mai mari.
Se incinge uleiul si se dunstuieste mai intai ceapa, dupa care se adauga carnea, se prajeste circa 5 minute si pe urma ciupercile, care se prajesc si ele inca 2 minute. Se sareaza, se pipereaza, se sting cu zeama de legume, se incorporeaza smantana si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ 15 minute. Cam cu 5 minute inainte de terminarea timpului de fiert, se introduc in mancare si rosiile.
Se fierb taieteii "al dente" in multa apa cu sare, se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. Se culeg frunzulitele de cimbru si se presara peste taieteii cu sos de ciuperci din farfurii.

Paste cu spanac la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g paste (spirale), sare, piper, 1 lingura ulei, 2 fileuri de piepti de pui (a 150 g), 500 g spanac, 350 g morcovi, 6 fire de cimbru, 1-2 catei de usturoi, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare:

Se fierb spiralele in multa apa cu sare (conform indicatiilor de pe pachet). Se-ncinge uleiul intr-o tigaie, se prajesc fileurile de pui, pana ce se rumenesc, se scot si se condimenteaza cu sare si piper.
Se tine spanacul cateva minute in apa clocotita, se scoate din oala, se clateste cu un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Morcovii curatati si taiati felii se fierb circa 5 minute in apa cu sare si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga.
Se aleg frunzulitele de cimbru si se toaca marunt impreuna cu usturoiul. Se pun pastele, morcovii, spanacul, cimbrul si usturoiul intr-o forma termorezistenta unsa cu unt sau cu ulei, deasupra se aseaza fileurile de pui, se presara peste ele cascavalul ras si se dau 20 de minute la cuptorul incins la 175gr. sa se rumeneasca. Se servesc imediat.

Salata de macaroane cu rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g macaroane (scurte), sare, piper, 300 g fasole verde rotunda (congelata), 400 g rosii mici (cireasa), 1 ceapa, 4-5 linguri otet alb aromat, 20-30 g parmezan (sau alt cascaval) taiat felii subtiri, 60 g jambon, 1 legatura salata creata, 50 g rosii uscate in cuptor si marinate in ulei (eventual!).
Mod de preparare:

Se fierb macaroanele "al dente" in multa apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se fierbe fasolea congelata in 125 ml apa (circa 4-5 minute) si se scurge si ea.
Se taie in doua rosiile mici, iar cele tinute in ulei se taie fasii subtiri. Se curata ceapa si se taie spalturi inguste.
Se amesteca bine otetul, sarea si piperul, se adauga uleiul si se bate, eventual cu telul, se adauga apoi si ceapa si se amesteca sosul vinegreta astfel preparat cu taieteii, fasolea si rosiile. Se incorporeaza jumatate din parmezan (sau cascaval) si se lasa sa se patrunda circa 30 de minute. Se gusta salata de sare si piper, se adauga feliile de jambon taiate in doua si salata rupta fasii, se garniseste cu parmezanul (cascavalul) ramas si se serveste imediat.



Dulciuri

Prajitura cu prune

Ingrediente (pentru 20 de bucati): 1 kg prune, 350 g faina, 200 g unt moale, 200 g zahar, 100 g nuca macinata, 4 linguri rom, 5 oua mijlocii, 1 plic praf de copt, 10 g cacao pudra, 250 g migdale macinate, 125 ml apa minerala gazoasa, 150 g zahar pudra, 4 linguri nectar de fructe.
Mod de preparare:

Se rup prunele in doua si se indeparteaza samburii. Se face un aluat din 200 g faina, 100 g unt, 50 g de zahar si nuca rasa, se da pe razatoare si se pune deoparte.
Se freaca spuma 150 g zahar cu 100 g unt (pana ce se topeste zaharul) si se adauga, apoi, romul, ouale - unul cate unul - si 150 g faina, praful de copt, pudra de cacao si migdalele macinate, alternand cu apa minerala, si se amesteca bine.
Se-ntinde compozitia pe o tava unsa, se pun peste el jumatatile de prune (cu pielita in jos) si deasupra se presara aluatul ras. Se coace prajitura 30-35 de minute in cuptorul incins la 175gr. si se lasa sa se raceasca.
Se amesteca nectarul de fructe cu zaharul pudra, se toarna din loc in loc peste prajitura, dupa care se taie prajitura bucati.