Raiul e aici, pe pamant

Cititor Formula AS
Din Canada. Raiul e aici, pe pamant. Am stat mai bine de un an in Edmonton, Canada, si am ajuns la concluzia ca raiul e aici, pe pamant. Iata ce am vazut: . In parcurile de joaca pentru copii, gentute, hainute, incaltaminte, jucarii, uitate de copii, stau zile si saptamani intregi, fara sa le ia ni...

Din Canada

Raiul e aici, pe pamant

Am stat mai bine de un an in Edmonton, Canada, si am ajuns la concluzia ca raiul e aici, pe pamant. Iata ce am vazut:

In parcurile de joaca pentru copii, gentute, hainute, incaltaminte, jucarii, uitate de copii, stau zile si saptamani intregi, fara sa le ia nimeni, pana le recupereaza uitucul.

Pe soseaua transcanadiana turme de zeci si sute de caprioare salbatice blocheaza adesea circulatia, pentru ca animalele nu se tem de masini si de oameni.

Grupurile sanitare publice din localitati sau de pe autostrada sunt perfect curate, cu sapun, cu prosop, cu apa calda, desi trec sute de oameni, si nu este vreun paznic sau ingrijitor. Si nu se percepe taxa.

Intr-o zi, fiul meu a cerut la un mic bufet o cafea si a intins cardul sa plateasca. Vanzatoarea, care i-a spus ca se plateste numai cash, vazandu-l descumpanit, ii zice: "Va ofer cafeaua gratis". Persoana care era la rand in spatele lui Dragos zice: "Dati-mi voie sa platesc eu cafeaua...".

Postasul dintr-un sector alaturat noua, care ne cunostea din vedere pe mine si pe nepoata mea de un an, m-a cautat cu masina prin toate parculetele prin care stia ca as putea fi, ca sa-mi dea palarioara fetei, pe care o pierdusem pe strada, in aceeasi zi. Eu nici nu stiam ca o pierdusem.

In centrul orasului Calgary, unde ne plimbam, fiul nostru se pregatea sa ne faca o fotografie, el fiind pe un trotuar, iar noi pe celalalt. Un automobilist a oprit in mijlocul soselei masina, ca sa nu taie raza vizuala a fotografului, si a plecat din nou, dupa fotografiere. Simplul multumesc mi s-a parut prea putin; as fi vrut sa-l imbratisez.

In autobuze, proprietate publica, calatorii urca pe usa din fata, de langa sofer. Cam jumatate din numarul soferilor salutau foarte prietenos pe fiecare calator care urca. Calatorii pun intr-o cutie taxa de 2 dolari. Soferii dau bilet si nu verifica niciodata daca calatorii au pus suma corect. Acasa, intrebandu-l pe fiul meu cum e posibil asa ceva, mi-a raspuns ca in urma cu doi ani, in presa s-a publicat si s-a comentat un studiu care a constatat ca 94% din cetatenii canadieni sunt cinstiti, corecti in relatiile reciproce si cu autoritatile. Si sunt oameni adunati din mai mult de 50 de tari!

Provincia Alberta e de trei ori mai intinsa decat Romania si are 3,2 milioane locuitori. Insa miile de kilometri patrati de gazon, soselele, cladirile, casele si curtile oamenilor, culturile pe camp sunt curate, ingrijite, ordonate.

Autoritatile provinciale au concesionat unei firme private o suprafata de teren pentru extragerea petrolului. Suma incasata de la firma nu a fost introdusa in buzunarul statului, ci a fost impartita la toti locuitorii provinciei. Acolo, proprietatea publica e proprietatea tuturor cetatenilor. Ar fi trebuit si noi, cetatenii Romaniei, sa primim banii rezultati din vanzarea fabricilor... proprietate publica.

Raiul e facut din gesturi marunte, de amabilitate, din bunavointa, din zambete prietenesti, care te fac sa plutesti.
Da-ne, Doamne, minte!
Vizitiu Adam - e-mail: aviz41@yahoo.ca