Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de pulpa de vitel (a 150 g), 25 g faina, 1 ou batut, 75 g pesmet fin, 100-175 g unt, 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru. Pentru garnitura: 4 fileuri de sardele, 4 masline umplute, 1 lamaie taiata in spalturi.
Mod de preparare:
Se pun in trei farfurii faina, oul batut si pesmetul. Se dau snitelele mai intai prin faina, apoi prin ou si la sfarsit prin pesmet, in asa fel incat sa fie bine acoperite, si se tin cel putin 30 de minute la frigider.
Se incinge intr-o tigaie mare uleiul de masline impreuna cu untul pana ce incep sa faca spuma si se condimenteaza usor cu sare si piper. Se prajesc snitelele circa 3-5 minute pe fiecare parte, pana ce pesmetul se rumeneste si devine crocant, iar carnea este prajita, dar suculenta.
Se pun snitelele pe un platou. Se infasoara fiecare fileu de sardea in jurul cate unei masline si se aseaza la mijloc peste snitele. Se garnisesc cu spalturi de lamaie si se servesc imediat.
Cornulete cu ficatei de pui
Ingrediente (pentru 12 bucati): 75 g unt, 75 g branza de vaci, 75 g faina. Pentru umplutura: 100 g ficatei de pui, 2 linguri unt, 1 lingurita zeama de lamaie, 1/2 -1 lingurita praf de curry, sare, piper negru, 1 ou fiert tare taiat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Intr-un castron se amesteca bine untul si branza de vaci. Se cerne deasupra faina, se incorporeaza cu o furculita in amestecul de branza, se framanta apoi cu mana si se inveleste aluatul intr-o folie de plastic. Se tine circa o ora la frigider.
Pentru umplutura, se prajesc ficateii in unt, se lasa sa se raceasca si se taie marunt. Se pun intr-un castron, impreuna cu zeama de lamaie si praful de curry, se sareaza, se pipereaza, se adauga oul si patrunjelul verde si se amesteca bine.
Se intinde aluatul pe planseta infainata, formand un dreptunghi de 30x20 cm. Se decupeaza 6 patrate de 10 cm, care se taie in doua pe diagonala, obtinandu-se 12 triunghiuri. La mijlocul fiecarui triunghi se pune o lingurita de umplutura, se ruleaza aluatul de la baza spre varf si se rasucesc usor in capete, astfel incat umplutura sa nu poata iesi. Se indoaie in forma de cornulete, se aseaza cornuletele pe o tava unsa cu unt si se tin la rece, acoperite cu folie de aluminiu, pana cand se dau la cuptor.
Se-ncinge cuptorul la 230gr..
Cornuletele se coc 10 minute, pana ce se rumenesc frumos, si se servesc fierbinti.
Dovlecei gratinati
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 kg dovlecei curatati de coaja si taiati felii, sare, piper negru, 25 g unt sau margarina, 1 ceapa tocata marunt, 2 oua, 6 linguri smantana groasa, 75 g cascaval ras, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare:
Se acopera dovleceii cu apa, se adauga un varf de cutit de sare si se pun pe foc sa clocoteasca repede. Se da apoi focul mai mic si se lasa sa fiarba incet circa 5 minute. Se scurg bine si se mixeaza in robotul de bucatarie. Se-ncinge cuptorul la 170gr..
Se topeste untul sau margarina si se caleste in el ceapa tocata, care se incorporeaza apoi impreuna cu ouale, smantana si 3 linguri de cascaval ras in piureul de dovlecei. Se amesteca bine, se sareaza si se pipereaza.
Se ia o forma termorezistenta, se presara in ea 3 linguri de cascaval ras, peste care se toarna dovleceii. Se amesteca pesmetul cu restul de cascaval ras si se presara peste dovlecei.
Se dau dovleceii la cuptor si se lasa 40 de minute sa se inchege, dupa care se servesc imediat.
Dulciuri
Pere cu coniac
Ingrediente (pentru aproximativ 24 de bucati): 3 kg pere coapte, 1 kg zahar, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 fasie lunga de coaja de lamaie, 2 cuisoare, 1/2 l coniac.
Mod de preparare:
Se pun intr-o oala mare zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie, cuisoarele si 1 litru de apa si se tin la foc, amestecand intruna, pana ce s-a dizolvat zaharul, dupa care se lasa sa dea in clocot. Se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, fara capac, circa 15 minute.
Se curata perele de coaja si se taie in doua. Se indeparteaza partea lemnoasa, se pun in siropul de zahar si se intorc pe ambele parti. Se lasa sa fiarba incet 15-30 de minute, intorcandu-le din nou, si cand s-au inmuiat, se scot cu o lingura pentru spuma si se lasa sa se scurga deasupra unui vas, ca sa nu se piarda siropul.
Se clatesc 4 cupe pentru compot cu apa clocotita si se lasa sa stea in apa fierbinte pana cand vor fi umplute.
Se sterg paharele cu un servet curat si in fiecare din ele se toarna cate 4 linguri de coniac. Se umplu apoi pana la jumatate cu pere, se mai toarna cate 2 linguri de coniac si se umplu cu perele ramase. Peste ele se toarna restul de coniac si apoi siropul cam pana la 1 cm de la margine. Perele cu coniac se servesc reci, de la frigider.