Mihai Georgescu - Bere Gratis

Bogdana Tihon Buliga
"Tot noi cantam, dar avem... alte stiri". "Bunul simt este pe cale de disparitie in Romania, iar oamenii apreciaza artistii fara fite."

- A venit toamna si incepe numaratoarea bobocilor... Ati facut ceva peste vara? Aveti cu ce sa va laudati?
- Tocmai am lansat un preambul al albumului care va aparea la iarna: "Editie de buzunar". Cum este? De-ajuns de "intepat". Asta nu inseamna ca am parasit nota aceea de sensibilitate care ne caracterizeaza atat de mult. Sensibilitatea este un lucru pe care nu-l vom pierde niciodata, pentru ca pur si simplu asa suntem noi. Publicul nu va vedea mari schimbari in acest nou album, dar va vedea noutati. E ca la stiri: daca te intereseaza, te uiti la ele. Ti le prezinta acelasi om, dar informatia va fi mereu noua. Asa e si la noi: tot noi cantam, dar avem alte stiri (rade).
- Vorbeai de sensibilitate... Cum poti fi atat de sigur in ziua de azi ca iti vei pastra mereu sensibilitatea? Mai degraba ar trebui sa ne punem manusi de box...
- Simplu: mana aceasta de oameni care formeaza trupa Bere Gratis inseamna niste fiinte cu bun-simt. Noi am pornit de jos, ne-am facut numele pe baza respectului, am pretuit publicul si i-am oferit muzica incarcata de sensibilitate, si am primit acelasi lucru inapoi: pretuire si respect. E foarte important. Am resimtit aceasta stare de spirit de la prima noastra aparitie pe o scena. Bunul simt este pe cale de disparitie in Romania, iar oamenii apreciaza artistii fara fite. Nu ne-am cultivat felul acesta de a fi, noi ne-am nimerit asa, asa s-a intamplat sa fim educati. Tocmai de aceea nu ne regasim in tot ceea ce se intampla pe piata muzicala romaneasca, de aceea aparem mai rar si pe alese. Bere Gratis este o formatie care nu a iesit niciodata in evidenta cu altceva in afara de muzica. Noi stim ca avem un public inteligent si nu incercam decat sa ne ridicam la nivelul lui. Probabil ca avem si un fel de "vino-ncoa" si Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a dat aceasta charisma. Chiar si statutul nostru in cadrul Casei de discuri este aparte, iar asta ne ofera o mare libertate de creatie. Cuvantul nostru este cel mai important in contractele pe care le semnam. Ne tinem promisiunile, iar ei nu ne preseaza si nu ne obliga la nimic ce noi nu vrem sa facem. Si mai este un capitol la care Dumnezeu a fost darnic cu noi: avem o mare dezinvoltura in creatie, niciodata nu am avut probleme cu piesele sau cu textele, niciodata nu am avut goluri de inspiratie. Uite, in opt ani de existenta, urmeaza sa scoatem al saselea album, ceea ce este foarte mult. Ba chiar prea mult, dar este un ritm pe care piata din Romania il cam impune. Sunt unii oameni atat de superficiali, incat la o luna de la lansare ne intreaba: "Si, pe cand urmatorul material?". Este penibil; nu poti intelege un disc asa, peste noapte. N-om avea nici noi o muzica cine stie ce complicata, dar este sufletul nostru acolo, iar sufletul nostru merita "servit" mai cu bucatica. Din pacate, in Romania nu prea mai sunt ascultatori de albume, ci mai degraba de melodii si compilatii.

"Da! Spectacolul de la Teatrul National se va tine!"

- Fanii vostri asteapta cu nerabdare binecunoscutul concert anual de la Teatrul National. Sper ca ii putem linisti, anuntandu-i ca spectacolul se va tine.
- Ne straduim an de an sa facem acest mare show la Teatrul National. Nu va lipsi, categoric, nici in iarna asta. In felul acesta le oferim oamenilor carora nu le place sa dea din coate pe la concertele din pietele publice o reprezentatie semnata exclusiv Bere Gratis - cu regie, cu dichis, cu respect. E foarte important pentru noi sa reusim sa pastram periodicitatea acestui spectacol, important este ca avem sala plina si ca lumea se asteapta la acest eveniment. Atata timp cat ne intreaba - ca si tine - cand vine concertul de la Teatrul National, inseamna ca acest eveniment a devenit o obisnuinta, iar asta e foarte bine. In ceea ce-i priveste pe fanii nostri, eu ma simt foarte ciudat cand aud acest cuvant in Romania: "Fanii nostri asta..., fanii nostri cealalta...!". Mi se pare deplasat faptul ca imediat ce se lanseaza o formatie, ea are deja fani. Exista foarte putine trupe care au, intr-adevar, fani. Avem si noi cateva grupuri de oameni care ne urmeaza mai peste tot, dar e mult pana sa le spui fani. Fanii stiu totul despre tine, fanii isi dau viata pentru tine, metaforic vorbind. La noi, singurii fani adevarati sunt in fotbal. Incrancenarea pe care o vedem in tribune, dragostea fata de o echipa sau alta, abia aceea este manifestarea unui fan adevarat.
- Se stie ca sotia ta, Liana Stanciu, cunoscuta prin emisiunile ei de la B1Tv, este o mare admiratoare a muzicii rock. Este un critic bun pentru voi, va mai da cate un sfat?
- Amandoi incercam sa ne spunem parerile obiectiv unul altuia. Este adevarat ca Liana este o mare ascultatoare de rock, dar este si un om cu picioarele foarte bine infipte in pamant, care a stiut mereu sa fie obiectiv. In plus, dupa atata experienta acumulata de ea in radio si televiziune, isi exprima extrem de pertinent parerea despre o piesa, nu daca este frumoasa - asta tine strict de gust -, ci daca respectiva piesa va avea succes. A ales de multe ori melodiile noastre care s-au dovedit ulterior hituri, iar prin asta ne ajuta, intr-adevar, mult. Bineinteles ca ne si contrazicem, dar intr-un mod constructiv, cu argumente, totul numai si numai pentru binele celuilalt.

"O binecuvantare cu nume de fata: Teodora"

- De la finele anului trecut, viata ta a luat o turnura aparte: ai devenit tata. Artistul boem, mereu pe drumuri, este acum la casa lui, unde il asteapta o fetita adorabila...
- Da, de anul trecut, de cand s-a nascut Teodora, vietile noastre s-au schimbat. Am devenit parinti si suntem fericiti cum nu se poate spune in cuvinte. Un copil este o responsabilitate uriasa, dar si o realizare uimitoare, o binecuvantare. Si eu, si Liana, ne-am dorit enorm acest copil, iar dovada este ca ea se simte foarte bine cu parintii pe care-i are (rade). Este o fetita foarte vesela, iar noi ne bucuram de fiecare moment in care ea mai descopera cate ceva despre lume. Mi se pare foarte important ca e un spirit deschis si jovial, starea aceasta te dezvolta mai armonios. E drept ca are si cu cine sa semene, noi amandoi suntem mai mereu cu zambetul pe buze. Acum mi-e putin mai greu sa plec de acasa, imi este mereu dor, dar asta e meseria mea. Oricum, in Romania nu este asa cum vedem la televizor la marile trupe din lume, nu avem turnee care sa dureze luni de zile. In timpul saptamanii sunt acasa, la sfarsit mai lipsesc cateva zile, nu e prea rau. Si apoi, eu sunt impreuna cu Liana de ceva ani, ea stie ca eu mai trebuie sa si plec, suntem in aceeasi bransa, intelege ca o filmare la un videoclip poate sa tina douazeci si patru de ore.
- Iti doresti ca Teodora sa calce pe urmele voastre, sa fie aplecata tot spre arta?
- Vreau sa devina ce vrea ea sa devina. Bineinteles ca noi punem bazele si ca o vom ghida inerent spre o educatie artistica. Ca o fi pian, chitara, ca sunt tobe, ca e dans... Vom vedea unde are talent. Si chiar daca viata ei nu va avea nimic de-a face cu arta, cred ca e bine sa creasca artistic; altfel se educa spiritul, te face mai frumos, mai profund, mai echilibrat. Cu siguranta ca Liana se va ocupa ca Teodora sa stapaneasca macar o limba straina, se va ocupa de capacitatea ei de comunicare, o va invata sa fie coerenta, sa se exprime elegant. Sper doar sa fim buni dascali in ale vietii, sa avem tact. Dar cariera, viata ei si-o va face singura, asa cum va crede ea de cuviinta. Nu-i voi impune nimic, pentru ca nici eu nu sunt un om care sa accepte norme obligatorii, in afara celor de baza, ale bunului simt, ale manierelor, ale respectului. In schimb, nu mi-am incalcat niciodata cuvantul, si tocmai de aceea cred in vorba: "Cum iti asterni asa dormi". Acest lucru il voi spune mereu si copilului meu.