Gheorghe Leahu

Ion Longin Popescu
Gheorghe Leahu- Arhitect, membru de onoare al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice: "Asistam, de 16 ani incoace, la cel mai cumplit haos urbanistic, din cate au mutilat Bucurestiul."

Cunoscutul arhitect Gheorghe Leahu, aparator pasionat al Bucurestiului vechi, este autorul unor volume de referinta, legate de cladirile Capitalei disparute sub buldozerele ceausiste.
Nu e nici o mirare ca d-l Leahu este scandalizat de intentiile demolatoare ale primarului Capitalei, carora li se opune cu vehementa, asa cum s-a opus si demolarilor din anii 80.


"Vechiul centru istoric al Bucurestiului
nu e subiect de targuiala urbanistica"


- De la o vreme incoace, autoritatile Romaniei par sa-si fi propus dinadins sa mutileze tara si istoria. Dupa proiectul de lichidare a Muntilor Apuseni cu cianuri, urmeaza o alta initiativa, cel putin la fel de marsava, ce pune la zid Bucurestiul istoric si monumentele sale de arhitectura. Cum apreciati aceasta ofensiva anti-culturala si anti-civica, avand in vedere ca cetatenii orasului au iesit sa protesteze pe strazi?
- Noi, arhitectii responsabili din Bucuresti, si cand spun asta ma refer la covarsitoarea majoritate a breslei noastre, avertizam ca vechiul centru istoric al Bucurestiului, Piata Palatului Regal, Piata Ateneului Roman si Piata Bibliotecii Universitare Carol I, numita mai recent Piata Revolutiei, nu sunt subiecte de targuiala urbanistica. Ele sunt proprietatea istoriei poporului roman, sunt intangibile, inviolabile, nesupuse nici unor "planuri de sistematizare" manate de afaceri dubioase. Calea Victoriei, pe care am numit-o in cartile mele "cea mai aristocratica strada a Capitalei", pastreaza, intr-o concentrare unica, un sirag de cladiri de mare valoare de patrimoniu, amintind de chipul de altadata al "Micului Paris". Pe acest pod istoric al Mogosoaiei, cum se numea in vechime, se afla adevaratele nestemate ale arhitecturii bucurestene, insirate de la un cap la altul, ca niste pietre de hotar ale istoriei nationale. E greu de inteles cum ii poate trece cuiva prin minte ca are dreptul sa mutileze aceste giuvaeruri de arhitectura, care si asa sunt putine, in comparatie cu zestrea urbanistica a celorlalte capitale europene.

"Gastile de "investitori" nu vor sfida
la nesfarsit opinia publica"


- Se pare ca interesul financiar e mai presus de cultura si de istorie, iar primarul Videanu, imposibil de oprit...
- Stiu un singur lucru: Calea Victoriei nu poate fi supusa lacomiei unor gasti de "investitori", sprijiniti din umbra sau pe fata de politicieni interesati sa traga tunuri financiare. Ei nu vor putea sfida la nesfarsit opinia publica si organizatiile profesionale ale arhitectilor (Oar si Uar). Cred ca bucurestenii sunt suverani in orasul lor, s-au dus timpurile cand cadeau cladiri de patrimoniu la o simpla ridicare de deget. Bucurestenii ii vor impiedica sa avanseze in bezmeticele lor intentii, sunt sigur de asta.
- Va stiu un luptator patimas pentru pastrarea a ceea ce a mai ramas din Bucurestiul istoric. Cand a inceput ofensiva zgarie-norilor de sticla si de otel, aruncate de-a valma intre bijuteriile arhitectonice clasice ale Capitalei?
- Odata cu ridicarea, in anii 90, langa magazinul Victoria, a uriasului bloc cilindric "Bancorex". Ne-au uluit (pe toti cei care incercam sa gandim normal dupa 1989) brutalitatea, incompetenta si abuzul legate de aceasta aparitie nefericita. Turnul din sticla al Bancorexului a incalcat toate legile de protectie a zonelor istorice, a fost implantat de o gasca de "cumparatori de aprobari" de la Primarie, si a umilit opinia publica. El a coplesit cu dimensiunile sale reci splendidele cladiri vechi din preajma: Palatul Cec, Palatul Postei, Biserica Zlatari si intregul centru istoric al Bucurestiului.
- Arhitectii fac parte dintre profesionistii cei mai afectati de capriciile dictaturii ceausiste. Iata ca imaginea lor e din nou incercata...
- Din pricina coruptiei, a setei de bani si de glorie facila. Dupa 1989, Bucurestiul a incaput pe mana unor institutii dezinteresate de adevaratele probleme ale urbei. Legile urbanistice scrise si nescrise n-au mai fost respectate. Asistam, de 16 ani incoace, la cel mai cumplit haos urbanistic din cate au mutilat Bucurestiul. Apar pretutindeni cladiri sfidatoare, ce nu tin seama de anturajul urbanistic existent. Nu se respecta specificul orasului, alinierile, distantele, insorirea - reguli ce fac parte din legislatia internationala in domeniu.

"S-a pus in miscare o roata a coruptiei
care ameninta identitatea culturala si istorica a Capitalei"


- Ce se incearca, de fapt, in Piata Revolutiei? Pretextul este parcajul subteran, si acela aflat in plina controversa, legata de utilitatea lui chiar in acest loc.
- In clipa in care au pus ochii pe acest spatiu "liber", oamenii de afaceri si... contrafaceri actioneaza ca niste hipnotizati, purtati de mana de Primarie. Sub pretextul amenajarii unor parcaje si a unor institutii culturale, chipurile benefice pentru oras, s-a pus in miscare o roata a coruptiei care sfideaza identitatea istorica a unei mari metropole. Vor ca Bucurestiul sa-si piarda orice urma de normalitate urbanistica, indiferent de pretul platit. Si asa, nu ne-au ramas pe teritoriul lui prea multe piete cu urbanism si vestigii de talie europeana. De ce i-ar pasa cuiva de istoria noastra, cand din fiecare metru patrat al Pietei Revolutiei se poate face o avere? Unde vor avea domnul X sau domnul Y biroul? Pai, chiar langa balconul de unde a vorbit Ceausescu ultima oara... Sau, mai bine, chiar unde s-a aflat primul tanc ce s-a alaturat poporului in 22 Decembrie... Ori, de ce nu, in dreptul ferestrei de unde s-a tras prima data la Revolutie in "teroristi"... Cam asa ar putea vorbi maine, poimaine imbuibatii care ar putea ajunge sa-si inchirieze birouri in blocul ce va obtura vederea spre palatul fostului Cc. Nu vi se pare scandalos, nu vi se taie rasuflarea? Hai sa le spunem inca si inca o data: locul unde s-a infaptuit Revolutia anticomunista din Decembrie 1989 nu poate fi negociat ca la tarabele din Matache! E un loc sacru al istoriei noastre.
- In megalomania lui ceausista, primarul Capitalei uita ca reprezinta interesele cetatenilor care ii contesta deciziile prin proteste de strada. Sfidand-i public, d-l Videanu construieste deja un bloc de 13 etaje in inima Capitalei. Ce-i de facut?
- Societatea civila trebuie sa fie unita, sa actioneze acum, impreuna cu arhitectii, urbanistii si toti intelectualii carora le pasa de capitala Romaniei. Ca profesionist, ca arhitect care a servit cu demnitate toata viata urbanismul si arhitectura tarii sale, protestez cu toata vehementa si indignarea, solicitand primarului general, arhitectului sef al Capitalei, Uniunii si Ordinului Arhitectilor din Romania, Comisiei Monumentelor Istorice si opiniei publice cinstite si morale sa interzica orice studii, proiecte si propuneri legate de mutilarea Pietei Revolutiei, a Ateneului si a Palatului Regal. Aceasta bijuterie urbanistica unica a Romaniei trebuie transmisa intacta generatiilor viitoare.


"Centrul istoric al Bucurestiului
trebuie pastrat asa cum este"


Opinia publica romaneasca isi intensifica opozitia fata de intentia Primariei Generale a Capitalei de a supune unor innoiri urbanistice Piata Revolutiei. Ridicarea, in acel spatiu sacru pentru libertatea romanilor, a unor cladiri de beton si de sticla ridica o intrebare grava cu privire la initiativele necontrolate de nimeni ale primarului Adriean Videanu si interesele pe care le apara. Chiar daca nefericitul proiect a fost mostenit de la alti primari de trista amintire, precum Halaicu sau Lis, aceasta nu este o scuza pentru realizarea lui: un proiect egal in barbarie cu opera demolatoare intreprinsa de Ceausescu. Ba, si mai rau, opera incapatanatului sef de urbe pedist va fi mult mai grava decat demolarile ceausiste, deoarece va ataca chiar inima urbanistica a orasului, sufletul unui loc incarcat de istorie, singurul spatiu de identitate al urbei. Prin insistentele sale, Videanu sfideaza patriotismul local al bucurestenilor, care vor sa pastreze obrazul aristocratic al urbei lor mult iubite, si umileste breasla arhitectilor, abia refacuta dupa dramele traite in regimul trecut. Cu pospaiul sau de cultura urbanistica, primarul Pd, in "parteneriat" cu arhitectul Hurduc - un cal troian in mijlocul arhitectilor bucuresteni - a si inceput sa construiasca un bloc cu 13 etaje pe locul fostului teatru "Excelsior", din Piata Revolutiei. Cu o obraznicie greu de calificat, fundatiile au fost deja turnate, dupa modelul de la catedrala Sf. Iosif si Biserica Armeneasca. Arhitectii sunt revoltati: "Proiectul lui Videanu in varianta Hurduc", se spune intr-o scrisoare insotita de 333 de semnaturi, data publicitatii recent, "distruge prin acoperire monumentele arhitecturale ce reprezinta istoric identitatea noastra nationala, sterge simbolurile luptei anticomuniste din decembrie 1989, din Piata Revolutiei. Acest proiect antiromanesc este o amenintare a pierderii simbolurilor nationale cheie. Piata Revolutiei este unul dintre putinele locuri deschise, ample, din centrul Bucurestiului, unde spiritul civic se poate manifesta, si oamenii se detaseaza de rutina cotidiana".
Acelasi grup de 333 de arhitecti publica o lista cu 10 motive pentru care nu sunt de acord cu blocuri de firme, mall-uri si hoteluri in Piata Revolutiei. Iata-le, fara alte comentarii, pe cele mai importante:

Centrul istoric al Bucurestiului trebuie pastrat asa cum este.

Piata Revolutiei este un spatiu pietonal si nu dorim transformarea ei intr-o aglomerare de blocuri si de cladiri istorice.

Este cea mai importanta piata din Bucuresti. Inaintea comunismului, a fost Piata Palatului, simbolul Regatului Roman, iar acum este simbolul Revolutiei, un loc plin de istorie.

Suntem de acord cu constructii de cladiri moderne, dar nu printre cladirile istorice, monumente arhitecturale, care si-ar pierde enorm din valoare.

Piata Revolutiei este un simbol cultural al Bucurestiului, si cultura nu trebuie sub nici o forma sa stea sub cizma comertului, sub umbra cladirilor de galerii comerciale si de birouri.

Orice oras care se respecta din Europa are o zona veche si o zona noua. Nicaieri nu se amesteca cladiri vechi cu cladiri noi.

Cladirile monument sunt protejate in Ue si este interzisa constructia in preajma lor, la mai putin de 100 de metri.

Prin parteneriat public-privat, se da teren din "domeniul public", teren care este inalienabil, unor afaceristi din cercul primariei. Un mod de imbogatire a unor oameni din jurul primarului, cu milioane de euro. Nu putem fi de acord cu aceste abuzuri.