Cosmetica naturista

Redactia
Levantica. Acum e vremea ei!

Levantica e una din plantele dedicate in mod expres frumusetii. Se fac din ea parfumuri si creme, sapunuri si uleiuri esentiale, dar nici unul din produsele fabricate in laboratoare nu au acelasi efect cu al plantei folosita in mod natural. Pentru retetele cosmetice de mai jos, folositi numai florile:

Infuzie: 5 g (1/2 lingurita de flori) la 100 g apa. Se sterge fata seara dupa demachiere.

Lotiune: 20 g flori de levantica se pun in 50 g alcool, se lasa la temperatura camerei 10 zile, apoi se strecoara prin tifon si se dubleaza cantitatea cu apa fiarta si racita. Se foloseste la fel ca infuzia (are rol tonifiant, relaxant, hidratant, calmant).

Comprese calde: in cazul tenurilor cuperozice, se aplica comprese calde din infuzie cu ajutorul unor tampoane de vata cat palma; se tin pe fata 20-25 de minute.

Masti cosmetice:
O lingurita tarate de grau se freaca cu cateva picaturi de ulei de masline, apoi se adauga o lingurita miere poliflora si cateva picaturi de lotiune de levantica. Se aplica o data pe saptamana, seara. Se indeparteaza cu apa la temperatura camerei.
Se foloseste aceeasi formula ca la reteta anterioara, doar ca taratele se inlocuiesc cu amidon - are eficienta tot in cazul tenurilor cuperozice.

Uleiul de levantica se prepara din 20 g flori si 20 ml alcool, care se pun intr-un vas inchis. Se agita bine, apoi se adauga 200 ml ulei (de floarea-soarelui sau de porumb), se fierbe in bain-marie circa 2 ore, amestecandu-se din cand in cand; dupa 2-3 zile se strecoara printr-un tifon, prin presare. Se pastreaza la intuneric intr-un loc racoros.
Se aplica o masca seara, saptamanal, inainte de culcare, pe fata curata, si se lasa 15-20 de minute. Se indeparteaza cu apa calduta, apoi se unge fata cu un strat subtire dintr-o crema de noapte, adaptata tipului de ten.

10 picaturi din uleiul de levantica, adaugate la o cana de ceai de plante - baut seara - ajuta la digestie, dreneaza vezica biliara (castigul este si al tenului).