Feluri usoare

Redactia
Pui pane rece

Ingrediente: 4-6 copane de pui, 6 linguri faina, 2 linguri boia, sare, piper negru, 2 oua, 100 g pesmet, 6 linguri ulei de masline, 75 g unt.
Mod de preparare:

Se amesteca intr-o farfurie mai mare faina cu boiaua de ardei si se condimenteaza puternic cu sare si piper. Separat, se bat ouale intr-un castron, iar pe o alta farfurie se pune pesmetul.
Se toarna faina peste fiecare copan si se scutura, ca sa cada ce este in plus, se iau apoi pe rand, cu ajutorul a doua linguri, si se inmoaie in oul batut, iar pe urma se tavalesc prin pesmet, pana ce s-au acoperit pe toate partile.
Intr-o tigaie mare se incing untul si uleiul si cand nu mai fac spuma, se prajesc copanele cate 4 minute pe fiecare parte.
Se face focul mai mic, se acopera tigaia cu un capac si se lasa copanele sa se prajeasca incet, inca 20 de minute. Se intorc pe partea cealalta, se prajesc alte 20-25 de minute, luandu-se capacul cam cu 10 minute inainte sa fie gata. Se scurg copanele pe hartie absorbanta, se lasa sa se raceasca de tot si se invelesc in folie de aluminiu pana cand se servesc.

Rosii cu oua si sos de patrunjel.

Ingrediente: 18 rosii, sare, piper negru, 1 ceapa mare taiata rondele, 5 oua, 9 linguri pesmet, 180 ml ulei de masline, 9 linguri patrunjel verde tocat, 3 catei de usturoi taiati marunt, 1 1/2 lingura zeama de lamaie sau otet de vin.
Mod de preparare:

Se spala rosiile, se sterg si se taie felii groase de 5 mm.
Se aseaza cateva felii - una langa alta - pe un platou mic si ingust si se presara cu sare si piper dupa gust. Peste rosii se pune un strat de rondele de ceapa, se condimenteaza si se continua astfel pana ce se termina rosiile si ceapa. Se acopera cu o folie de aluminiu, peste folie se pune o greutate ca sa le preseze si se tin doua ore la rece.
Se fierb ouale tari, se pun in apa rece sa se raceasca si se decojesc.
Pentru sosul de patrunjel se inmoaie pesmetul circa 5 minute in uleiul de masline si pe urma se adauga patrunjelul verde si usturoiul.
Se taie ouale fierte marunt si se incorporeaza in sos, impreuna cu zeama de lamaie sau otetul. Se amesteca bine, se sareaza, se pipereaza si se da la frigider.
Inainte de a servi rosiile, se ia folia de aluminiu de pe ele, se scurge surplusul de zeama si se toarna deasupra putin sos de patrunjel. Restul se serveste separat.

Salata verde cu grapefruit si menta

Ingrediente: 1 capatana de salata verde, 1/2 capatana salata creata, 1 grapefruit, 1-2 lingurite zeama de lamaie, 6 linguri ulei de masline, sare, piper negru, 20 frunzulite (tocate) de menta proaspata. Pentru garnisit: 6 frunze de menta (intregi).
Mod de preparare:

Se alege salata, se spala bine, se zvanta, se infasoara intr-un servet de bucatarie si se baga la frigider.
Se curata grapefruitul de coaja - inclusiv pielita alba si membrana - si se rupe bucati deasupra unui vas ca sa nu se piarda zeama.
Se amesteca bine zeama de grapefruit cu cea de lamaie si cu uleiul, se gusta de sare si piper si se incorporeaza menta tocata.
Inainte de a servi salata, se rup frunzele reci bucatele, se pun intr-un castron, se toarna deasupra sosul si se amesteca bine de tot. Se incorporeaza feliile de grapefruit, se mai amesteca o data si se garniseste cu frunzulitele de menta intregi. Daca salata este prea acra, se adauga 1/2 lingurita cu zahar.





Dulciuri

Crema de ciocolata

Ingrediente: 175 g ciocolata amaruie (de menaj), 25 g unt, 4 linguri cafea neagra tare, calda sau rece, 1 lingura rom, 3 oua (galbenusurile si albusurile separate), coaja glasata de portocala pentru ornat.
Mod de preparare:

Se rupe ciocolata bucatele si se pune impreuna cu untul si cafeaua pe baia de apa.
Se lasa sa se incinga, amestecand din timp in timp, pana ce s-a topit ciocolata si s-a amestecat cu celelalte ingrediente. Se ia vasul de pe foc, se incorporeaza romul si se amesteca din nou.
Intr-un castron se freaca bine galbenusurile, dupa care se incorporeaza in crema de ciocolata, care se trece printr-o sita in alt vas si se lasa sa se raceasca.
Separat, se bat albusurile spuma si se amesteca, usor, cu crema de ciocolata.
Se toarna crema in boluri mici (circa 150 ml) si se da la frigider. Se orneaza cu coaja de portocala si se serveste rece, de la frigider.
Atentie: este bine ca bolurile sa nu fie din metal, ca sa nu se schimbe culoarea cremei.