Vara nu-i ca iarna

N. C. Munteanu
Fara sa stie, romanii au adoptat un nou calendar. Desi nu este recunoscut, e chiar ignorat de multi.

In Romania functioneaza, de multa vreme, un calendar cu sarbatori fixe, necunoscut altor popoare civilizate. Este una dintre putinele contributii romanesti din ultimii ani la marea cultura.
La noi, de pilda, iarna nu-i ca vara, si nici vara nu-i ca iarna. Iarna e plina de debransari, masini de gatit cu gaz care explodeaza, incendii produse din neglijenta in case care nu sunt asigurate si pe care guvernul le face "ca noi" din banii publici. Oamenii pot suferi din neglijenta criminala, dar nu si de frig. E suficient ca aceste elemente, frig, incendii, prostie criminala, lemne de foc furate din padure sa se regaseasca cu o frecventa de un incident pe zi si stii ca a venit iarna. In fiecare iarna, drumurile din Moldova, Oltenia sau Baragan se inzapezesc, mii de masini raman blocate pe sosele. Aceleasi sosele care primavara sunt rupte invariabil de ploile torentiale care produc inundatii si viituri. Viiturile se petrec, si ele, in aceeasi perioada a anului, primavara si toamna, si cam in aceleasi zone geografice.
Primavara au loc si protestele sindicatelor. Ea nu poate fi confundata cu toamna, cand mii de scoli ar trebui sa ramana inchise, pentru ca nu indeplinesc elementare norme igienice. Totusi, dupa cateva zile de confuzie, scoala incepe chiar si in scolile fara aviz sanitar, pentru ca, se spune, copiii nu trebuie sa sufere din pricina proastei administratii locale a banilor veniti pentru reparatii. Dar pot sa sufere de bolile mizeriei produse de lipsa de igiena a scolilor.
Vara, in schimb, e seceta. Caldura mare. Vara aflam ca apa nu e potabila sau ca nu e suficienta si trebuie facute economii, ca agricultura e in faliment pentru ca nu a plouat sau, daca a plouat, a plouat cu piatra. Vara, primariile vor sa schimbe fundamental fata orasului, pocind-o, evident, pe banii nostri. Tot vara este si anotimpul manelelor, intrucat fiind cald, tot omul se simte obligat sa iasa la o bere, noaptea, pe marginea strazii, cu noul album de manele remixate. Vara aflam cat de neprofesionist este turismul romanesc si cati bani castiga bulgarii din incompetenta romanilor.
Aceste evenimente, dar si altele se petrec cu precizia matematica a unui ceas atomic. La acest sentiment de dja vu contribuie si presa care, an de an, reia aceleasi si aceleasi teme de sezon, fara sa faca vreun efort sa gaseasca altceva. Multi cred ca redactiile de stiri ale televiziunilor nici nu mai ies iarna in strada sa faca vreun reportaj, intrucat e valabil reportajul de acum doi ani, dat si anul trecut. Multe televiziuni, radiouri si ziare functioneaza cea mai mare parte a anului pe pilot automat. E suficient sa introduci in memoria calculatoarelor noul calendar romanesc, ca teleprompterele incep sa ruleze scenariul emisiunilor de exact acum un an.
Cel mai surprinzator reactioneaza insa oamenii, care par sa-si fi pierdut cu totul memoria. Pentru ei, toate acestea sunt niste experiente noi. Desi nu este indicat sa iesi cu masina cand ninge, exista mereu mii de oameni care raman blocati in troiene cat casa si se plang ca nu a venit nimeni sa-i scoata din locul unde i-a bagat propria lor prostie. Desi vara nu e ca iarna, recoltele sunt distruse de seceta si nu auzi pe nimeni sa fi investit intr-un sistem de irigatie pentru mica lui tarla. Apele raurilor dau pe-afara in aceleasi locuri ca si anul trecut si in fiecare an boli ciudate ies la iveala pe aceleasi meleaguri de vis ale Romaniei pitoresti. De aceea, noul calendar romanesc ar trebui legalizat si publicat. In felul acesta, s-ar putea ca oamenii sa afle din vreme, uitandu-se in calendar, ce se intampla, de regula, cand ploua sau cand ninge, cand e seceta sau, o data la patru ani, cand sunt alegeri si e posibil sa se petreaca tot felul de catastrofe, daca nu esti atent la ce bagi in urne.