Intelepciunea s-a nascut la sat

Cititor Formula AS
Intelepciunea . s-a nascut la sat. In anul 1959, soarta a decis ca sa ajung profesor intr-un frumos sat de la poalele Muntilor Apuseni, satul Baisoara. . In fiecare zi, cand plecam dimineata spre scoala, in fata unei case, pe o banca, statea tetea Ambrozie (Ianc Ambrozie). Intr-o buna zi, il intreb:...

Intelepciunea
s-a nascut la sat


In anul 1959, soarta a decis ca sa ajung profesor intr-un frumos sat de la poalele Muntilor Apuseni, satul Baisoara.
In fiecare zi, cand plecam dimineata spre scoala, in fata unei case, pe o banca, statea tetea Ambrozie (Ianc Ambrozie). Intr-o buna zi, il intreb: "Ce faci, tete Ambrozie, aici in fiecare dimineata? Faci inventarul ulitei, adica numeri oamenii care trec pe drum?". "Nu, domn profesor", zice el. "Ma uit si eu la lumea asta, ca multe inveti de la lume. Uite, cand treci dumneata, alegi locul unde sa calci ca sa nu te murdaresti de noroi, dar cand trece Filut (Rusu Teofil - functionar la primarie), el calca hodoronc-tronc, pe unde apuca".
"Pai, eu le pretind elevilor mei sa fie curati, dar pentru asta, in primul rand trebuie sa fiu eu curat." "Da, da", zice tete Ambrozie, "dar Filut, daca merge la Primarie, nu trebuie sa fie curat si el pe incaltaminte? Stii ceva, domn profesor? Cine ii murdar pe dinafara ii murdar si pe dinauntru, adica la suflet. Eu cunosc cat plateste (cat valoreaza) omul dupa primele cuvinte pe care le scoate din gura. Uite ce am patit zilele trecute", zice tete Ambrozie. "O venit la lelea Rozalia si lelea Maria, vecinele mele, Ariesanu (instructor teritorial de partid), ca sa ceara caracterizare despre Remus al meu. Nu stiu ce vrea sa faca cu Remus al meu, director sau membru de partid, dar aia de acolo, unde lucreaza, nu vad cat valoreaza Remus al meu? Aia nu stiu ca cea mai buna caracterizare si-o face omul cu gura lui, prin cuvintele pe care le scoate pe gura?"
Am retinut si eu aceasta povata inteleapta a lui tetea Ambrozie si am verificat-o de-a lungul vietii, constatand ca avea deplina dreptate. Aceasta deplina dreptate o constat, mai ales, in zilele pe care le traim acum, cand unele personalitati ale vietii politice isi fac singure caracterizarea prin perlele ce le ies pe gura. Daca marele poet, dramaturg, filosof si eseist roman Lucian Blaga, nascut in satul Lancram, jud. Alba, a afirmat, in una din scrierile sale, ca "Vesnicia s-a nascut la sat", si tete Ambrozie, prin vorbele sale simple, mi-a sugerat ideea ca si "intelepciunea s-a nascut la sat".
Reflectati, stimati cititori ai acestei stimate reviste, la felul cum fiecare om isi face singur caracterizarea, prin ceea ce vorbeste, si cred ca o sa-i dati dreptate lui tetea Ambrozie.
Enciu Nicanor - str. Baisoara nr. 9, sc. 2,
ap. 83, Cluj-Napoca, jud. Cluj, cod 400455