Daca vreti sa strabateti cu bine toamna si iarna, faceti o curatenie mare in organism. Oricare din curele pe care le prezentam va pot ajuta sa va spalati bine pe dinauntru, ca sa fiti mai energici, mai rezistenti la boli. Fiti aspri cu trupul, ca sa va fie sufletul fericit.
1. Postul terapeutic Buchinger
Cel mai cunoscut post terapeutic a fost conceput de doctorul german Otto Buchinger (1878-1966), pentru pacientii internati in spitalul sau. Datorita cartii "Nou-nascuti prin post", vanduta intr-un tiraj ce a depasit doua milioane de exemplare, metoda a fost aplicata de multa lume chiar si acasa, in familie. Persoanele sanatoase o pot folosi intre cinci si sapte zile, fara supraveghere medicala.
Principiul
Dupa doua zile de alimentatie usoara (orez, fructe, legume), se goleste intestinul cu sulfat de sodiu si clisme. Cu ajutorul unor comprese calde, aplicate pe ficat - comprese tip Kneipp sau o simpla sticla cu apa calda -, se stimuleaza metabolismul la nivelul ficatului. In timpul curei este permisa doar hrana lichida: ceaiuri indulcite cu miere, supe, sucuri proaspete de fructe si legume. Valoarea energetica a alimentelor nu trebuie sa fie mai mare de 500 calorii pe zi, caci altfel organismul trece de la metabolismul "in regim economic" al postului, la cel normal. Cei ce postesc sunt sfatuiti sa bea zilnic minimum 2,5 litri de apa sau ceaiuri de plante. In toata aceasta perioada n-ar trebui sa apara senzatia de foame.
Efecte
Durerile de cap, problemele de circulatie, mirosurile urate de transpiratie si tulburarile de somn fac parte din asa-numita etapa de criza a curei, care consta intr-o agravare initiala a simptomelor. In cadrul metabolismului specific postului, o serie de reziduuri metabolice din tesutul conjunctiv si celulele adipoase sunt detasate din locurile unde se afla depozitate, ceea ce, intr-o prima faza, creeaza un disconfort organismului. Dupa eliminarea lor, ne simtim despovarati, mai plini de energie decat inainte. Din cei 952 de pacienti, tinuti sub observatie cu prilejul unui studiu recent, 80% au declarat ca s-au simtit mai sanatosi, luni de zile, dupa incheierea postului. Alte constatari demonstreaza ca o asemenea cura reduce secretia de insulina si ridica pragul imunitar.
Multi dintre pacienti sunt transpusi intr-o stare de-a dreptul euforica, percep mai intens culorile si mirosurile, devin mai creativi. Buchinger a subliniat mereu "dietetica sufletului" in post. Testele efectuate pe animale au aratat cercetatorilor ca in creier se obtin efecte ce pot fi masurate: creste nivelul serotoninei, neurotransmitatorul care genereaza buna-dispozitie, se accelereaza dezvoltarea neuronilor, se imbunatatesc performantele memoriei, iar moartea naturala a celulelor se produce mai lent. In acelasi timp, creste si rezistenta la efort. Dintre sobolanii de laborator, cei obligati sa posteasca au avut o glicemie echilibrata, chiar si dupa ce au inotat doua ore, pe cand cei hraniti normal se aflau deja in hipoglicemie.
Deseori, cura Buchinger se combina cu drumetiile, pacientii fiind indemnati sa mearga intr-un tempo moderat. Pe langa distragerea atentiei de la lipsa mancarii, aceasta stimuleaza metabolismul si stabilizeaza circulatia. In plus, comunicarea cu cei implicati intr-o activitate comuna sporeste motivatia fiecarui individ. Un post terapeutic ar trebui sa dureze minimum o saptamana, caci automatismele organismului se modifica abia dupa cateva zile. Doua saptamani se considera varianta optima. Si nimeni n-ar trebui sa se abtina de la mancare mai mult de sase saptamani. Ulterior, revenirea la alimentatia normala ar trebui sa se faca pe durata a cel putin trei zile, in cursul carora tubul digestiv se obisnuieste treptat cu hrana solida.
Prin postul terapeutic se pierd 300-500 g de grasime pe zi. Daca scaderea in greutate este mai mare, se elimina doar apa acumulata in tesuturi, iar aceasta va reveni curand la locul ei.
Observatii
Cura este potrivita pentru cei ce o pot sustine timp de o saptamana, fara ajutor medical. Multi folosesc acest rastimp pentru a se relaxa, a intrerupe stilul lor de viata obisnuit si a se redescoperi pe sine. Pentru persoanele obligate de problemele lor de sanatate sa adopte o alta modalitate de a trai, postul terapeutic reprezinta ocazia ideala de a se rupe de obisnuintele vechi. Studiile dovedesc faptul ca, la mult timp dupa post, oamenii continua sa duca o viata mai sanatoasa decat inainte.
Medicii au confirmat utilitatea postului in reumatism si hipertensiune, cu conditia ca el sa se faca sub stricta supraveghere a unui specialist. Si suferinzii de migrene profita deseori de o cura Buchinger. In schimb, metoda este inadecvata pentru bolnavii psihic si persoanele labile, pentru suferinzii de cancer, cei cu devieri ale comportamentului alimentar, gravide si mame in perioada de alaptare. Si obezii sunt indemnati sa se abtina de la o astfel de cura. Rinichii lor, si asa suprasolicitati, sunt si mai mult pusi la incercare de substantele dislocate din depozitele de grasime.
2. Postul cu zer si fiertura de cereale
O varianta a postului Buchinger este dieta cu zer, un lichid bogat in proteine. Astfel se evita eventuala pierdere de masa musculara. In postul cu fiertura de cereale, mesele se compun din zeama de ovaz, orez sau hrisca. Aceasta le foloseste mai ales oamenilor cu probleme gastrice, deoarece zeama mucilaginoasa, rezultata din cerealele fierte, calmeaza si protejeaza mucoasele iritate ale stomacului si intestinului.
Observatii
Cei ce manifesta intoleranta fata de laptele de vaca ar trebui sa se abtina de la cura cu zer. Exista insa si posibilitatea de a alterna bauturile de-a lungul unei cure Buchinger. Zeama de ovaz este binevenita pentru orice stomac bolnav, dar ea nu trebuie consumata de trei ori pe zi.
3. Cura Mayr
Doctorul austriac Franz Xaver Mayr (1875-1965) a elaborat un sistem in trei trepte pentru recuperarea intestinului. El consta in "crutare, curatare si antrenare".
Principiul
Prima treapta a curei clasice Mayr consta intr-un post cu apa si ceai, care incepe cu o curatare a intestinului. Pentru a evacua resturile de alimente incomplet digerate, ce pot produce balonari, se intrebuinteaza sulfatul de sodiu si clismele. Abia ulterior se poate trece la un alt tip de alimentatie, mai sanatoasa.
A doua treapta a curei Mayr nu mai este propriu-zis un post, ci o dieta cu lapte si chifle. La micul dejun se mananca o chifla uscata, mestecand fiecare imbucatura de 40 de ori (unii terapeuti se multumesc cu mestecatul de 25 de ori), iar cand ea s-a transformat intr-o pasta, poate fi inghitita, adaugand si o lingurita de lapte.
A treia treapta este asa-numita "comutare calma", cu o hrana compusa din multe legume, fructe proaspete, zarzavaturi, putine grasimi, o cantitate redusa de sare si rareori carne. Aceasta alimentatie poate fi mentinuta permanent toata viata.
Pe parcursul curei se va bea, cu minimum o jumatate de ora inainte de micul dejun, o solutie de sulfat de sodiu, ce are rolul de a goli intestinul. Daca e necesar, se va apela si la clisme pentru accelerarea "golirii". Pana la sfarsitul zilei, este permis consumul a 3-5 litri de apa, ceaiuri de plante si supe de legume. Se prefera telina, cartofii si morcovii.
Inainte de masa de pranz si cu putin timp inainte de culcare, se aplica - la fel ca in cura Buchinger - o compresa calda pe ficat, de cele mai multe ori o sticla cu apa calda, infasurata intr-un prosop umed, iar in unele clinici, se intrebuinteaza o punga cu cartofi fierbinti.
Efecte
Cura Mayr ar trebui urmata cel putin trei sau patru saptamani. Este nevoie de acest interval, pentru formarea noilor deprinderi de comportament alimentar. Ea e potrivita tuturor categoriilor de varsta, chiar si copiilor. Ea se recomanda si gravidelor, si poate produce efecte pozitive alergicilor, femeilor cu neplaceri cauzate de premenopauza, ca si pacientilor chinuiti de dureri cronice. Si bolnavii de cancer pot urma cura, in cazul cand starea lor generala o permite, dar li se indica mai curand varianta blanda, pe care am numit-o anterior "comutarea calma". Terapia este contraindicata bolnavilor psihic, oamenilor cu maladii infectioase in stadiul acut, precum si celor cu afectiuni grave, de exemplu cancer sau Parkinson.
Observatii
Cura Mayr ofera succese rapide si vizibile, intrucat tinuta corporala si forma abdomenului se modifica deseori, indata ce a fost eliminata cauza balonarilor si a tulburarilor de digestie. Pe langa aceasta, scopul curei este si o imbunatatire pe termen lung a comportamentului alimentar: formarea deprinderii de a manca mai concentrat, fara graba, mestecand mai bine si ridicandu-ne de la masa indata ce apare senzatia de satietate. Pentru pacientii care nu tolereaza lactatele si cerealele cu continut de gluten, laptele de vaca si chiflele pot fi inlocuite cu o paine nedospita din alac (grau spelt, Triticum spelta) si lapte de soia ori supa preparata din telina, morcov, cartof. In ce priveste administrarea repetata a sulfatului de sodiu, ea este privita mai degraba cu suspiciune, deoarece, in timp, aduce prejudicii functionarii normale a intestinului. Si clismele cu apa de la robinet sunt discutabile. Preferati ceaiul de musetel.
4. Metoda Dinner-Cancelling
Principiul
In limba engleza, denumirea nu inseamna altceva decat, pur si simplu, "renuntarea la cina". Desigur, nu este vorba doar de a merge la culcare flamanzi. Dinner-Cancelling presupune sa nu mai consumam alimente solide dupa ora 17, in schimb, ceaiurile neindulcite si apa sunt nu numai permise, ci chiar recomandabile, pana inainte de culcare. Ca sa nu suferim de foame peste noapte, abtinerea de la cina trebuie pregatita in prealabil: pranzul va fi consistent si complet, iar mai tarziu dupa-amiaza, vom lua inca o masa usoara, de preferinta compusa din legume si fructe.
Efecte
Sarind peste cina, scutim metabolismul de multa munca. Acordand aceasta pauza digestiei, degrevam de efort si sistemul imunitar. Experimentele facute pe animale indica faptul ca suprimarea unor mese poate diminua riscul de cancer: la sobolanii hraniti doar din doua in doua zile, incidenta tumorilor a scazut; cei carora li s-au redus ratiile s-au imbolnavit mai rar de cancer mamar.
Daca n-avem stomacul impovarat, adormim mai usor - o stie oricine s-a culcat cu burta plina si apoi s-a rasucit in cearceafuri, ca pestele pe gratar. Aceasta se leaga probabil si de hormonii somnului, a caror secretie este franata de stresul digestiei.
Ziua in care ne lipsim de cina ar trebui sa se incheie calm, cu multa apa sau ceaiuri de plante. Si sa ne bagam in pat devreme. Mai bine sa dormim, decat sa ne luptam cu foamea. O baie fierbinte la picioare ne aduce somnul, o sticla cu apa calda pe abdomen stimuleaza circulatia sangelui in ficat si favorizeaza detoxifierea.
Observatii
Metoda Dinner-Cancelling se recomanda oricui doreste sa ofere din cand in cand trupului sau un mic ragaz in corvoada obisnuita a digestiei. Specialistii sunt de parere ca ar fi bine sa facem acest lucru minimum o data pe saptamana. Practicata cu regularitate, metoda are efecte vizibile asupra sanatatii si a starii noastre de bine. Dar atentie: nu e vorba numai de renuntarea la masa de seara. Cine nu se va pregati inca din cursul zilei pentru aceasta asceza de o noapte va avea colici abdominale. A doua zi vom incepe sa mancam cu prudenta (dupa functionarea in gol a tubului digestiv). Un mic dejun mai dificil de digerat ne va cadea greu la stomac.
5. Curele Ayurveda/ Panchakarma
Ayurveda nu este un tratament de scurta durata, ci un stravechi concept de viata indian. Numeroase clinici ori terapeuti Ayurveda propun pacientilor asa-numitele cure Panchakarma, pentru o curatare in profunzime a organismului. Tratamentul urmareste scoaterea din tesuturile adipoase a reziduurilor metabolice depozitate acolo, cu ajutorul grasimii separate din unt (Ghee). Pentru prepararea ei, untul este tinut pe foc mult timp, pana cand apa si proteinele din el se separa de grasime si sunt indepartate.
Principiul
La inceputul curei se bea timp de trei zile, in fiecare dimineata, o portie de Ghee lichida. Potrivit teoriei indiene, aceasta va desprinde reziduurile depuse si va determina celulele sa elimine toxine. Grasimea se intrebuinteaza din abundenta si extern. Inainte si dupa zilele cand se administreaza Ghee, corpul este masat cu uleiuri de plante medicinale. Urmeaza apoi o baie de aburi, ferind insa capul, care nu trebuie incalzit. Scopul este expulzarea substantelor nocive prin pori. La masaj, miscarile se executa astfel incat sa activeze circulatia si sa disloce toxinele din tesutul conjunctiv si din muschi. Dupa cele trei zile pregatitoare, incepe dezintoxicarea masiva. Se foloseste Virecana, o bautura laxativa preparata din plante care goleste intestinul.
Efecte
Tratamentele ayurvedice si-au dovedit valabilitatea de-a lungul secolelor, iar in prezent sunt aplicate cu rezultate incurajatoare in clinicile specializate din Europa - la hipertensiune, reumatism, neurodermita, astenie, ca si in perioada de convalescenta dupa o operatie de cancer. Cura Panchakarma nu este o procedura de relaxare, ci un demers medical. Ea e solicitanta pentru organism si ar trebui sa se desfasoare doar sub supraveghere medicala. Metodele radicale, cum ar fi voma terapeutica, sunt discutabile.
Observatii
In curele Panchakarma nu se posteste. In cazurile extreme, se provoaca voma sau diareea pentru o curatare drastica a sistemului digestiv. In rest, se prescrie o alimentatie corespunzatoare tipului morfo-fiziologic caruia ii apartine pacientul. Condimentelor le revine un rol cu totul special.
6. Zilele de fructe, legume si orez
Principiul
Cei ce doresc sa faca o detoxifiere usoara fara a respecta un program strict, sau detesta sa gateasca, pot manca pur si simplu doar fructe, timp de una pana la trei zile. Aproape toate fructele sunt lipsite de grasimi, contin numeroase vitamine si nutrienti esentiali, sunt satioase si, prin cantitatea mare de substante de balast, stimuleaza digestia. Cu o precizare totusi: mancate seara tarziu, fructele crude dau de furca stomacului, caci digestia alimentelor bogate in fibre presupune destula munca. Prin urmare, seara mancati fructe mai putine sau fierte (compot).
Legumele sunt mai usor digerabile daca sunt fierte - cel mai bine, in aburi. Ele pot constitui un regim de crutare, chiar pentru o perioada mai indelungata. Aveti grija sa cumparati legume proaspete, bine coapte, caci acestea contin cei mai multi nutrienti esentiali. Fireste ca sunt de preferat cele cultivate biologic. Evitati-le pe acelea care baloneaza: prazul, varza sau leguminoasele.
Varianta optima pentru o asemenea cura o reprezinta orezul. In el nu se gaseste nici un pic de grasime, in schimb e bogat (orezul nedecorticat) in vitaminele complexului B, calciu, potasiu si fosfor. Fibrele dau senzatia de satietate si ajuta digestia. In plus, orezul favorizeaza eliminarea apei din tesuturi.
Epilog
Orice formula de cura ati alege, renuntati la alcool, cafea si ceai negru. Zilele cand nu postim cu strictete, ci adoptam o alimentatie usoara, se pot incadra fara dificultate in obisnuintele noastre cotidiene - indiferent ca e vorba de o zi, un week-end sau o saptamana intreaga. Cea mai indicata este combinatia de fructe, legume si orez. Dimineata, fructe si suc proaspat stors, de cate ori ni se face foame - cate o portie de orez, iar seara o supa de legume. Aceasta este o hrana variata si usor digerabila, neindicata insa pentru perioade mai lungi, deoarece ii lipsesc aminoacizii indispensabili organismului, proveniti din proteinele animale.