Retete de toamna

Redactia
Luna septembrie acorda intaietate fructelor colorate in galben-verzui. Daca ii fac asa de bine stomacului, de ce nu ne-ar hrani si obrazul? Incercati! E momentul sa va transformati bucataria in laborator de cosmetica.

Marul

Cu toate ca pe Eva a alungat-o din Rai, se spune ca marul prelungeste viata. Miezul lui parfumat si zemos e atat de bogat in vitamine si minerale, incat reprezinta in sine o mica uzina de sanatate. Pentru dezintoxicarea organismului, beti in fiecare dimineata un pahar de suc proaspat de mere. Pentru frumusete, asezati-l cu toata nadejdea pe fata, pe gat si pe decolteu. Tonifica tesuturile si regleaza functia glandelor sebacee.

Masca cruda de mere - puneti pur si simplu pe fata, pe decolteu si pe gat feliute subtiri de mere sau mere rase, intinse uniform. Lasati-le pana isi schimba culoarea (devin maro), apoi clatiti-va cu apa rece.

Masca fiarta de mere - se rade un mar si se fierbe cu lapte pana se obtine un piure. Cat e caldut, se adauga o lingurita de miere si se intinde pe fata, gat si decolteu.

Cataplasme cu mar copt contra cearcanelor - se spala merele, se coc in cuptor, apoi se zdrobesc si miezul caldut se intinde pe cearcane. Se lasa sa actioneze o jumatate de ora, apoi se spala.

Catina alba

Este considerata polivitamina fructelor, la fel ca si coacaza neagra.

Ulei cosmetic de catina - se zdrobesc fructele de catina alba si se pun intr-o sticla, umpland trei sferturi din capacitatea ei. Se stropesc cu doua linguri de alcool alb. Se completeaza cu ulei de germeni de grau, de soia sau de masline, pana se umple sticla. Se lasa la macerat, la soare, vreme de 10 zile, agitand bine sticla in fiecare zi. Se fierbe in baie de aburi vreme de 3 ore, dupa care se strecoara. Uleiul se poate folosi la prepararea cremelor, a mastilor sau se poate aplica direct pe obraz. Reziduul de fructe se poate manca: cate o lingurita in fiecare dimineata. Organismul capata vigoare si rezistenta.

Strugurii

Daca faceti o cura de struguri (o zi de struguri pe saptamana e ideala) pentru dieta, faceti si o cura de frumusete pentru obraz.

Lotiune astringenta din frunze de vita - se fierb 5 minute, in 200 ml apa, fie doua frunze proaspete de vita de vie, fie o lingura de frunze uscate de struguri negri. Se lasa sa se infuzeze, apoi se strecoara. Are actiune astringenta si tonica, este un decolorant usor pentru pete si pistrui.

Miez de struguri contra caderii fetei si-a ridurilor - striviti cateva boabe bine coapte de struguri intr-o ceasca sau transformati-le in centrifuga in suc. Intindeti produsul pe obraz, decolteu si gat si lasati-l sa actioneze vreo 10-15 minute, apoi spalati-va. Intareste muschii obrazului si impiedica aparitia ridurilor. Daca folositi suc de struguri, puteti aplica peste el o crema nutritiva de fata, practicand un masaj usor.

Pepenele galben

Are in mare aceleasi proprietati ca si banana, fiind bine tolerat de stomac. Miezul lui poate fi aplicat direct pe obraz, sub forma de feliute sau terci.
Pepenele rosu
Este recomandat in cure pentru obezi si pentru persoanele cu tendinta de ingrasare. Se fac cure de o zi, cand nu se mananca decat pepene rosu si nimic altceva. Pentru ten, el reprezinta un calmant, datorita aportului sau de apa. Se poate folosi dupa expunerile la soare, pe fata si pe tot corpul, pentru a rehidrata pielea.