Nopti albe de acordeon

Iulian Ignat
Dupa o jumatate de vara in care concertele au cam ocolit-o, Capitala se grabeste sa-si reintre in ritm.

Din terase si gradini de vara, concertele se vor intoarce, incet-incet, in salile de spectacol. Primul eveniment muzical al toamnei se va desfasura in perioada 7-9 septembrie sub titlul Festivalul International Nopti albe de acordeon. Initiat de un tanar interpret roman cu traiectorie internationala, Emy Dragoi, festivalul, aflat la prima sa editie, isi doreste sa prezinte stralucirea acordeonului, sa promoveze si sa demonstreze complexitatea acestui instrument care iese rareori in prim-plan. Pentru aceasta, organizatorii propun o serie de concerte din genuri cat se poate de diferite sustinute de virtuozi ai acordeonului.
Iata cateva spicuiri din programul festivalului ce se va desfasura in fiecare seara, intre orele 19.30 si 22.30, la sala Arcub din Centrul Capitalei (str. Batistei), iar apoi, intre 23 si 2 noaptea, la Casa de Cultura a Studentilor de pe Calea Plevnei. Festivalul se va deschide cu un recital Trio Rolland David, ce va interpreta muzica traditionala din Louisiana. Prima seara va continua cu un program-omagiu adus de Bica de la Ploiesti unor maestri ai muzicii lautaresti, precum Faramita Lambru, Marcel Budala, Ilie Udila, cel de-al treilea recital al serii propunand un voiaj muzical prin muzica ruseasca sustinut de Roman Jbanov. Acordurile lautaresti vor continua in prima noapte la Casa de Cultura a Studentilor. Pasionatii tango-ului vor avea placerea de a-l asculta pe 8 septembrie, la Arcub, pe unul dintre colegii de scena si apropiatii marelui compozitor si interpret argentinian Astor Piazzola. Juan Jose Mosalini va canta la bandoneon, acompaniat de chitaristul Leonardo Snchez. Miezul noptii este dedicat ritmurilor dansante: vals mussete, tango, latino, intr-un program sustinut de artisti francezi. Seara de gala va debuta cu un recital sustinut de Emy Dragoi, urmat de concertul mentorului sau, Richard Galliano. Unul dintre cei mai apreciati acordeonisti europeni, italo-francezul se va intoarce in Romania, la trei ani dupa un concert de neuitat sustinut la Sala Radio alaturi de Michel Portal.
Jazzul va pune stapanire pe scena Casei Studentilor in ultima noapte, cand invitatii lui Emy Dragoi vor fi, printre altii, Teodora Enache si chitaristul francez Christophe Lartilleux. Multi dintre invitatii speciali ai festivalului isi vor arata maiestria pe 10 septembrie, de la orele 18, intr-un spectacol gazduit de Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti.