Bucatarie tiroleza

Redactia
Ficat de vitel cu legume calite.


Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat de vitel, 1 gulie, 1 dovlecel, 1 cartof, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 1/2 radacina de telina, 1/2 tulpina de praz, 200 g ciuperci, 1/4 l sos de soia, sare de mare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:

Se curata ficatul, se spala, se zvanta si se taie felii foarte subtiri. Legumele spalate si curatate de coaja (unde este cazul) se taie fasii, iar ciupercile feliute.
Se incinge uleiul intr-o tigaie de fonta si se prajeste putin ficatul, dupa care se adauga legumele, in functie de cat se patrund de usor. Se incorporeaza si ciupercile, se amesteca bine, se condimenteaza cu sare de mare si sos de soia si se servesc pe farfurii incalzite.


Minciunele de cartofi

Ingrediente (pentru 4 portii): 650 g cartofi fainosi, 180 g faina, 2 oua, 45 g unt, sare si piper. In plus: faina pentru intins aluatul, ulei pentru prajit, 1 legatura codite de ceapa verde pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:

Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete, se fierb in apa cu sare pana ce se inmoaie, dupa care se trec imediat prin presa (sau se rad) si se lasa sa se raceasca.
Se pun intr-un castron si se amesteca cu faina si ouale. Se adauga untul putin incalzit, se sareaza, se pipereaza si se framanta repede un aluat neted, care se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora.
Se spala coditele de ceapa verde si se taie rondele.
Se intinde aluatul pe planseta bine infainata si se decupeaza - cu rotita zimtata - romburi sau alte figuri geometrice. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc in el minciunelele pana ce se rumenesc, dupa care se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.
Se aseaza pe farfurii incalzite, se presara peste ele coditele de ceapa verde taiate rondele si se servesc calde, cu o salata mixta.

Taietei cu sos de verdeturi

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g taietei, sare, 1 lingura ulei. Pentru sos: cate o legatura de patrunjel verde, busuioc, rozmarin si tarhon, 200 g seminte de pin, circa 1/2 l ulei de masline (sau de plante).
Mod de preparare:

Se aleg verdeturile, se spala, se zvanta si se toaca marunt. Se prajesc semintele de pin in putin ulei, se lasa sa se raceasca si se maruntesc. Se pun in robotul de bucatarie verdeturile si semintele de pin si se mixeaza pana ce se obtine un piure. Se adauga uleiul - putin cate putin - in asa fel incat sosul sa fie gros, ca o maioneza.
Se fierb taieteii al dente in apa cu sare, la care s-a adaugat 1 lingura cu ulei, se strecoara, se baga sub jetul de apa rece, se tavalesc in putin ulei incins si se servesc cu sosul verde.




Dulciuri

Budinca de orez cu fructe proaspete

Ingrediente (pentru 12 portii): 1/2 l lapte, 150 g orez cu bobul rotund, 100 g zahar, 60 g unt, 5 oua, 1 varf de cutit nucsoara pisata, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 1 baton de vanilie, 1 priza sare, 250 g mango, 100 g mere sau afine, unt pentru forma, 1 varf de cutit cuisoare macinate.
Mod de preparare:

Se spala merele, se curata de coaja si se taie spalturi. Mango se curata de coaja, se indeparteaza samburii si miezul se taie fasii (cateva fructe taiate se pun deoparte pentru ornat). Batonul de vanilie se despica pe lung si se razuieste cu un cutit miezul.
Se-ncinge cuptorul la 160gr., se unge cu unt o forma de tort si se pune la rece.
Se-ncinge laptele, se incorporeaza orezul si zaharul si se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Cu putin inainte ca orezul sa fie fiert, se adauga untul, miezul de vanilie, coaja de lamaie, cuisoarele si sarea. Se ia orezul de pe foc si se lasa sa se raceasca bine.
Se separa galbenusurile de albusuri, se amesteca galbenusurile cu orezul racit si pe urma se incorporeaza albusurile batute spuma.
Se toarna jumatate din orez in forma unsa, se aseaza peste el feliile de mar si de mango si se acopera cu restul de orez.
Se da budinca 20 de minute la cuptor si se serveste calda, cu fructe proaspete sau cu sirop de fructe.