Banalitatea raului

N. C. Munteanu
Demascarile publice continua, dusmanul interior este infierat in zeci de articole de prima pagina. Banalul rau cotidian a inceput sa fie discriminat.

Ii revin roluri tot mai discrete, impins in culise de torentul de apa murdara care spala scena politica.
Aerul cel de toate zilele este infestat nu doar de raul istoric al mostenirii comuniste. Raul care ne macina nu este doar de arhive. Efectele preluarii securistilor, cu arme si bagaje, in inalte functii de partid si de stat, dupa decembrie 89, incep sa se estompeze. Ceasul nu mai poate fi dat inapoi fara riscuri. Conform legii, multe dintre faptele lor s-au prescris. Nu exista lege pentru condamnarea lor, in afara de cea morala. Ar trebui modificat codul penal pentru ca acte de violenta, talharii, omucideri sa nu mai fie prescrise. Securisti mari au intrat in economie cu bani de furat. Sunt negustori cinstiti, nimeni nu le poate popri banii fara sa se faca el insusi vinovat de furt. Legea e, uneori, cinica! Oricum, de ei are grija Dna.
Politicienii si jurnalistii sunt vulnerabili la deconspirare. Ei vehiculeaza valori precum adevar, democratie, onoare. In cazul securistilor, a vorbi despre toate acestea este o proba de ipocrizie si dublu limbaj. Si o insulta pentru cei care, in decembrie 89, mureau pentru ca securistii sa dispara de pe scena publica. Politicienii si jurnalistii care au facut pactul cu diavolul trebuie sa faca un pas inapoi!
Obiectivele dosariadei nu ridica semne de intrebare. Caile prin care se infaptuieste, ratiunile declansarii arata ca politicienii folosesc dosarele pentru a-si da cu ele in cap. Extravaganta care ne va costa scump in perioada in care ar trebui sa aflam daca Uniunea Europeana ne va accepta sau nu in ianuarie viitor. Dincolo de cortina de praf a bataii cu dosare par sa fi inghetat toate celelalte griji ale romanilor. Nu ne-am ocupat de dosare vreme 17 ani. O facem acum, cand miza e atat de mare. Ciudat...
Alte stiri care ar putea sa va strice ziua. In Bucuresti, primaria vrea sa dreneze cateva sute de milioane de euro de investitii in constructii megalomane. Cifra celor fara locuinte este in crestere, banii cu pricina ar fi putut fi investiti tocmai in case. Pentru aceste investitii vor fi distruse parcuri si zone istorice. In orasul in care cantitatea de noxe depaseste cu mult limitele maxime admise! Medicamentele compensate continua sa existe doar pe hartie. Farmaciile trag obloanele din primele zile ale lunii. S-au terminat stocurile. Si banii. Incet si sigur, proiectul Rosia Montana castiga teren, in ciuda protestelor internationale si a avertismentelor date de specialisti. Agronomii avertizeaza ca legumele si fructele din piata sunt toxice. Agricultorii folosesc in exces chimicale pentru a produce legume multe, frumoase si de proasta calitate. Medicii spun ca aceste toxine care intra in profunzimea legumelor sau a fructelor si nu pot fi spalate pot produce ciroza.
Aceste stiri, pe langa multe altele, ne modeleaza realitatea mai mult decat o fac informatiile despre securitate. Sunt produsul prostiei, zgaceniei, relei-intentii, mizeriei de tip nou. Sunt lucrurile care scapa vigilentei noastre confiscate de problema dosariadei. Securitatea s-a diluat, in combinatie cu proasta calitate a politicienilor, Ong-istilor si afaceristilor aparuti dupa 1989. A spune ca doar Securitatea e de vina pentru tot raul care ni se intampla este o fantezie etica periculoasa. Poate pentru unii confortabila, pentru ca-si pot spune ca de 17 ani, nu s-a mai inventat nimic rau, ca tot ce a venit dupa a fost de o puritate ingereasca si ca nimic din ceea ce fac ei abominabil astazi - deturnari de bani, crima organizata, trafic de influenta, abuz de putere etc. - nu poate intrece ceea ce a facut Securitatea ieri.

Ps. Acest punct de vedere nu inseamna ca am fost securist. Incerc doar sa-mi pastrez o minte libera...