Lactoferina - un miracol pentru sugari.
Laptele Cleopatrei
In urma cu peste 2000 de ani, Cleopatra, regina Egiptului, obisnuia sa-si faca baie in lapte crud. Frumusetea ei proverbiala era intretinuta cu acest remediu in aparenta banal, dar care-i facea pielea sa aiba irizari de sidef. Care era secretul? A fost nevoie sa treaca peste doua milenii, ca sa fie gasita explicatia actiunii laptelui crud asupra frumusetii stapanei Nilului. Laptele crud contine Lactoferina. Legenda se transforma in realitate. Incepand cu anul 1975, oamenii de stiinta isi propun sa identifice rolul acestei substante miraculoase din lapte, dar si din secretiile nazale, din lichidul seminal, din urina, sange, sudoare si lacrimi, unde, de asemenea, era continuta in proportii mai mici. Si mai stiau savantii ceva: ca urdorile, herpesul sau urciorul erau tratate, candva, la sate, tot cu lapte de vaca, administrat pe cale externa, ca dezinfectant. Explicatia? Aceeasi Lactoferina, cu efect puternic in vindecarea infectiilor, precum si a diverselor bacterii Gram-pozitive si Gram-negative, ca si a unor candidoze si viroze. Practic, unui antibiotic luat cu lapte crud (pana nu de mult se spunea ca laptele le impiedica actiunea) ii va spori efectul cu pana la 30%, dupa cum a demonstrat profesorul Jean-Paul Peraudin, de la Universitatea de Medicina din Paris. Conceptul Lactoferinei era lansat. Anul trecut, Societatea Europeana de Pediatrie ii recunoaste valoarea, in urma unor cercetari proprii. La scurt timp, o firma romaneasca, remarcata pentru abilitatea ei de a fi mereu in avangarda, in domeniul produselor lactate destinate copiilor mici, al medicamentelor si al suplimentelor alimentare, a lansat pe piata primul lapte praf cu Lactoferina. Este vorba de Bioef, firma doctorului in farmacie Mihai Miron din Brasov, creatorul unor medicamente celebre, precum Paracetamol Sinus, Paracetamol Plus si Omeran. Cine foloseste laptele Vitalact pentru bebelusi isi va da seama, probabil, de placerea cu care il consuma micutii care, din diverse motive, nu beneficiaza de lapte matern. Este un lapte unic in Romania, care a castigat competitia cu firme de renume international, si care are o puritate de zece ori mai mare decat normele minimale din Ue. Gratie laptelui praf Vitalact, care are in compozitie Lactoferina, des intalnitele carente de fier la copiii mici sunt eliminate. Isabela Foris, doctor in farmacie si director de productie la Bioef, ne ofera, in premiera pentru presa romaneasca, mai multe amanunte. De la descoperirea aspirinei nu s-a mai vazut o emulatie asa de larga, in cercetarea unei substante
- Am inteles ca, prin asocierea Lactoferinei cu laptele praf pentru bebelusi, se ajunge la eliminarea complicatiilor generate de carenta de fier. Este o practica des intalnita in Europa?
- Este des intalnita in Japonia. In Europa, dupa Belgia - patria de origine a profesorului Jean-Paul Peraudin - Romania este cea dintai tara care a lansat pe piata, prin firma noastra, laptele cu Lactoferina. Filosofia noastra de productie este sa oferim pietei romanesti nu numai tot ce-i mai bun la nivel european, ci, dupa cum puteti constata, tot ce-i mai bun la nivel mondial. Cele 220.000 de mamici din Romania care isi alimenteaza copiii cu alt lapte decat al lor au acum la dispozitie exact produsul folosit de milioanele de mamici din Japonia, Coreea de Sud, America, Australia etc.
- Am citit ca lactoferina este singura substanta din lume care are dedicat un congres medical mondial, organizat la doi ani. Cine participa la acest congres?
- Anul trecut au fost reprezentate 84 de universitati si 36 de institute de cercetare din toata lumea. Circa 400 de medici, farmacisti, chimisti, biologi (in special cercetatori), de recunoastere internationala, sunt cooptati in studiul Lactoferinei. De la descoperirea aspirinei, nu s-a mai vazut o emulatie atat de larga in studiul si cercetarea unei substante.
O incredibila normalizare a anemiei
- Prestigiosul ziar "The Washington Post" scria: "Lactoferina va deveni pentru piata alimentara si de suplimenti alimentari ceea ce este astazi aspirina pentru piata farmaceutica". De ce se considera ca este atat de importanta si deosebita aceasta descoperire?
- Parerea mea poate fi subiectiva, dar atunci cand ministerele Sanatatii din mai multe tari, de pe toate continentele, introduc aceasta substanta in ghidurile terapeutice pentru diverse afectiuni, in loc de raspuns as cita o intrebare retorica din ziarul "Times": "Mai cunoasteti o alta substanta aprobata si de Fda (organismul american de inregistrare a medicamentelor) si de Fao (organismul american de inregistrare a suplimentelor alimentare), care sa aiba 12 functii biologice active demonstrate?". Raspunsul este, desigur, nu. Nu mai exista o substanta comparabila cu Lactoferina, in privinta aprecierii unanime de care se bucura in fata celor mai exigente organisme de control medicamentos din lume.
- Dupa ce a studiat-o timp de 20 de ani, profesorul Peraudin afirma ca a inteles destul de multe lucruri despre Lactoferina, dar nu pe toate. De aceea, in fruntea unui colectiv de 36 de cercetatori, continua studiul. In ce masura descoperirile de pana acum sunt utilizate si in Romania, in produsele create de firma pe care o conduceti?
- Sunt multi sugari care nu pot fi alimentati natural, la san, de aceea noi am introdus o formula speciala, care produce o crestere a nivelului fierului in sange. In atentia noastra sunt si copiii anemici. Prin administrarea laptelui cu Lactoferina, se produce o incredibila normalizare a anemiei, cu 52% mai mult decat formulele de lapte fara Lactoferina (dar cu continut crescut de fier). Deci, in zadar adaugam molecule de fier in laptele destinat sugarilor, daca n-am pus Lactoferina. Doar in acest din urma caz se produce asimilarea corecta a fierului.
Antiinflamatoare, antioxidanta, anticanceroasa
- Diversi cercetatori au demonstrat ca Lactoferina are un puternic rol antiinflamator. Ce-ar trebui sa stie mamicile in acest sens?
- Ca laptele praf Vitalact cu Lactoferina chiar are o remarcabila actiune antiinflamatoare, pe intreg traseul tractului digestiv si respirator. Pentru a va da o idee de eficienta ei remarcabila, voi preciza ca Lactoferina activeaza sistemele imune de raspuns ale organismului, chiar la locul inflamatiei! Nu multe substante au aceasta putere extraordinara de selectie. Pur si simplu, Lactoferina da un imbold direct celulelor "natural killer", stimulandu-le sa actioneze cu eficienta sporita. In aceeasi directie, facem precizarea ca Lactoferina are si un puternic rol antioxidant. Doi savanti recunoscuti in materie, Bruce German si Uc Davis, au descoperit ca, de fapt, Lactoferina este "cel mai puternic antioxidant cunoscut, care poate reduce cu pana la 48% mai mult decat alti antioxidanti nivelul hiroperoxizilor", adica al radicalilor liberi.
- Ce alte virtuti are aceasta substanta revolutionara, prezenta in laptele praf Vitalact?
- Virtutile Lactoferinei nu se opresc aici. As cita rolul de excelent regulator al tranzitului intestinal, prevenind atat constipatia, cat si diareea. Exista si alte beneficii evidente, precum transportul colesterolului bun (Hdl), ca si intarirea eficientei morfinei in ameliorarea durerilor. Mai mult, cercetatorii japonezi au pus in evidenta capacitatea Lactoferinei de a inhiba celulele tumorale, demonstrand aceasta in cancerul de intestin si in cancerul de san.
Laptele pasteurizat cu Lactoferina are aceeasi actiune benefica precum laptele crud
- Daca laptele contine in mod natural Lactoferina, de ce e necesar s-o reintroduceti pe cale artificiala?
- In mod natural, Lactoferina, care este o proteina, se gaseste intr-o concentratie foarte mica in lapte. In laptele pasteurizat nu se gaseste deloc, deoarece este distrusa la temperatura de 60 de grade. Or, ceea ce facem noi este, intr-un fel, reconstructia laptelui natural. Laptele pasteurizat este un lapte in care au murit vitaminele si proteinele, deci si Lactoferina, dar au murit si microbii. In schimb, laptele pasteurizat cu Lactoferina este foarte aproape, ca actiune, de laptele crud, cu diferenta ca nu mai are microbi. Oamenii de stiinta au gasit modalitatea de a pune la loc ce a fost bun, dar distrus prin fierbere.
- Pe langa faptul ca are Lactoferina, Vitalact este un lapte de sursa proprie, produs de firma dvs. V-am vizitat grajdurile de vaci si am ramas impresionat...
- Intr-adevar, noi urmarim laptele inca de la nivelul firului de iarba, cum se spune. Nutreturile noastre sunt fertilizate cu ingrasamant natural si sunt ierbicidate cu ierbicid obtinut din plante, fara remanenta in sol si in produs. Facem o stricta analiza a furajelor, deocamdata in laboratoare din Portugalia si Spania, dar in viitorul apropiat, in propriul nostru laborator. Vrem sa stim exact ce mananca vacile noastre, necesarul zilnic de proteine, vitamine, minerale etc. fiind elaborat pe calculator.
- Asadar, Lactoferina este o proteina care leaga fierul, cum se spune, mentinand starea de sanatate a nou-nascutului si asigurand echilibrul proteinelor antibacteriene. Daca, dintr-un motiv sau altul, nu suge la san, bebelusul are acum o alternativa in farmacii: Vitalact.
- Vitalact cu Lactoferina este produsul cel mai apropiat posibil de laptele matern. Toti cercetatorii au ajuns la concluzia ca laptele matern este referinta ideala care contine nu doar Lactoferina, dar si alti agenti care sunt complet absenti in formulele comerciale de serie. Tocmai de aceea, activitatea noastra de cercetare continua. Inca n-am facut tot ce se poate face. Spre exemplu, vrem sa scoatem pe piata laptele cu acizi grasi polinesaturati, Omega3, pe care il avem pe agenda de cercetari, impreuna cu doua universitati si Institutul de Sanatate Publica din Cluj-Napoca.