Talasoterapia

Gilda Fildan
Puterea vindecatoare a marii... in baia proprie

Ca sa beneficiati de virtutile ei nu trebuie sa plecati, neaparat, de acasa. Bagati-va pur si simplu in baie si aplicati sfaturile de mai jos. Pentru inceput, va oferim un program de trei zile, care sa le faca pe doamne mai frumoase decat zanele din povesti

Marea spala orice suferinta

Dupa ce s-a vindecat el insusi cu ajutorul apei de mare, filosoful grec Platon si-a exprimat convingerea ca "marea spala orice suferinta". Astazi, eficienta talasoterapiei (termen provenit din cuvantul grecesc "Thalassos" = mare) este sustinuta cu argumente stiintifice si atestata in special in reumatism, bolile de inima, tulburarile circulatiei locale si afectiunile dermatologice. Insa apa sarata va poate ajuta inca si mai mult. Cu substantele active continute in ea, puteti face o adevarata cura de intretinere a frumusetii, caci algele, sarea marina si namolul sunt deosebit de bogate in minerale si oligoelemente. Ele produc efecte vizibile asupra pielii si a tesutului conjunctiv, netezindu-le si redandu-le fermitatea, catifeleaza pielea si dau stralucire parului. Totodata, sunt activate circulatia, eliminarea toxinelor si oxigenarea, se stimuleaza reinnoirea celulelor si se intareste sistemul imunitar. Dupa o baie in apa sarata, la temperatura corpului, sau in namol cu alge, va veti simti minunat de relaxati si de inviorati.

Cura De Frumusete Pentru Week-End

Tara de origine a talasoterapiei moderne este Franta: de-a lungul coastei, din Bretagne pana la Cote d`Azur, se gasesc numeroase centre de balneologie, specializate in terapii cu apa de mare. In ultimul timp, tratamentele prescrise de medici sunt completate cu oferta unor conditii de lux: in loc sa fie ingrijiti in sanatorii, clientii se pot rasfata in hoteluri elegante si bai imbracate in marmura.
Pentru a se ajunge la efectele binefacatoare ale talasoterapiei, cura ar trebui sa dureze intre 9 si 12 zile si sa fie facuta de doua ori pe an. Dar ca sa beneficiati de talasoterapie, nu trebuie neaparat sa calatoriti pe Riviera franceza. Unele proceduri le puteti executa fara dificultate acasa, in baia proprie - de la tratamentele cosmetice pentru fata si impachetarile generale, pana la baia revigoranta, cu extract de alge ori sare marina. Toate preparatele de care aveti nevoie se gasesc in farmacii si magazinele naturiste, sau pot fi comandate la firmele specializate in comercializarea lor.
Ingaduiti-va deocamdata un "week-end de explorare", in cursul caruia va veti ocupa intens de corpul si fata dvs. Apoi veti repeta procedurile, fie de doua ori pe saptamana, fie in mai multe week-end-uri consecutive, dedicate frumusetii.

Vineri seara

Tratamentul dvs. personal de infrumusetare va incepe la sfarsitul zilei de vineri, cu procedurile ce urmeaza.

1. Curatare si peeling

Inainte de imbaiere, este necesar sa va curatati bine corpul, caci resturile de grasime si transpiratie pot impiedica substantele active sa patrunda in piele.

Cum procedati:

Frecati-va intreg corpul si apoi fata cu o crema de peeling cu sare marina ori un burete natural pentru dus.

Faceti un dus cu apa calda, indepartand cu grija bucatelele de piele descuamata.

2. Baie cu sare marina

Baia cu sare marina este o adevarata binefacere pentru pielea dvs. Indata ce se dizolva in apa, micile cristale incep sa actioneze: daca pe piele concentratia de sare este superioara celei din tesuturi, se tinde spre o echilibrare a lichidelor din interior si exterior, eliminandu-se o parte din apa depozitata in trup. In acelasi timp, pielea absoarbe prin pori o serie de minerale si oligoelemente. Acest efect de drenare a apei se poate observa usor in aspectul pielii care, dupa o baie cu sare marina, devine mai intinsa si mai ferma. De asemenea, fiind bine umezita, ea capata o culoare trandafirie.
Daca, la scurt timp dupa baie, va veti simti odihniti si relaxati, aceasta se datoreaza faptului ca sarea marina e bogata in magneziu, mineralul anti-stres.
Atentie! Baile cu sare marina au un puternic efect stimulator. De aceea, n-ar trebui sa le faceti chiar inainte de culcare.

Cum procedati:

Procurati-va sare marina (de la o farmacie sau un magazin naturist) si presarati in cada intre 250 si 500 g.

Apoi umpleti cada cu apa calduta la temperatura de 36gr.C si intrati in ea.

Ramaneti in apa 15-20 de minute, dupa care nu faceti dus. Infasurati-va intr-un prosop mare si odihniti-va tot atata timp cat ati stat in cada.
Atentie! Daca sunteti predispusi la reactii alergice sau aveti probleme cu tiroida, e neaparat necesar sa cereti in prealabil sfatul unui medic.

3. Masaj cu dusul

Cand sunteti tensionati, dar timpul nu va permite sa faceti o baie generala, va poate fi de un real ajutor si masajul cu dusul.

Cum procedati:

Procurati-va un cap de dus reglabil si potriviti-l astfel incat sa obtineti un jet.

Manevrati robinetele, pana cand apa ajunge la o temperatura de aproximativ 36gr.C si frecati-va cu un sapun sau un gel de dus cu extract de alge.

Inclinati putin capul in fata, in asa fel incat jetul dusului sa va atinga gatul si ceafa si sa le maseze.

Dupa cateva minute, aplecati-va usor toracele, pentru ca jetul sa poata cadea acum pe spatele dvs. Incet, aplecati-va tot mai mult in fata, asa incat jetul de apa calda sa va maseze pana in zona lombara.

Repetati de trei ori in total masajul de la gat pana la sale. Apoi infasurati-va intr-un prosop mare de baie sau un halat pufos care sa va incalzeasca si odihniti-va putin.

Sambata

In cursul zilei, va puteti rasfata cu urmatoarele proceduri:

1. Baia cu alge si bule de aer

Printre cele mai importante proceduri ale talasoterapiei clasice se numara si baile cu sare marina in cada cu bule de aer. Ceva similar puteti face si acasa, bucurandu-va de efectele regeneratoare si vitalizante ale unei asemenea bai. Singurul lucru de care aveti nevoie sunt tabletele efervescente cu extract de alge. Ele contin minerale din apa marii, ca si uleiuri vegetale ce va hranesc pielea.

Cum procedati:

Inainte de a intra in cada, trebuie sa va curatati bine corpul (vezi la ziua precedenta).

Lasati sa curga in cada o apa calduta la 35gr., intindeti-va si puneti o tableta dedesubtul spatelui. Indata ce ea vine in contact cu apa, se formeaza mici bule de aer, ce exercita un masaj delicat asupra corpului dvs.

Cei ce doresc un masaj mai energic pot realiza acest lucru cu ajutorul unei saltele cu bule de aer, care se aseaza pe fundul cazii. Prin intermediul unui furtun, ea este pusa in legatura cu un aparat de comanda, permitandu-se astfel dozarea strict individuala a alimentarii cu aer. Presarati in apa doar putin dintr-un adaos de baie cu alge, care nu face spuma.

Ramaneti in cada 15-20 de minute. Nu va clatiti, infasurati-va imediat intr-un prosop mare si odihniti-va minimum 20 de minute.

2. Impachetarea cu alge

Impachetarea cu o crema ce contine extracte de alge va intensifica actiunea baii prezentate mai sus. Pielea dvs. va deveni matasoasa si neteda.

Cum procedati:

Puneti-va la indemana crema de alge, folia de plastic si un prosop mare.

Intrati in cada si aplicati-va crema pe tot corpul (cu exceptia fetei). Nu uitati nici talpile.

Impachetati-va intreg corpul in folie. Ea intensifica sensibil caldura umeda, favorizand astfel patrunderea substantelor active in piele.

Infasurati-va in prosop pe deasupra foliei si lasati impachetarea sa actioneze timp de o jumatate de ora. Stati in cada, in pozitie sezand, si ascultati o muzica relaxanta.

La sfarsit, clatiti-va bine cu dusul si luati-va un repaus de 30 de minute.
Desigur ca va fi mai simplu, daca aveti pe cineva care sa va dea o mana de ajutor la aplicarea cremei si la impachetare. Daca doriti sa testati mai intai procedura, puteti alege sa va tratati numai zonele cu probleme, cum ar fi coapsele sau fesele.
Atentie! Folositi la impachetarea corpului dvs. numai folia pentru menaj, destinata ambalarii alimentelor. Celelalte tipuri de folie sunt supuse unei prelucrari chimice, motiv pentru care contactul lor cu pielea este nerecomandabil.

Duminica

Ziua de duminica incepe cu un dus, care va va da din start elanul necesar. Intrucat dispuneti de mai mult timp, va puteti ocupa din nou, pe indelete, de zonele dvs. cu probleme.

1. Dus cu briza marii

Cu siguranta, vi s-a intamplat sa constatati ca, atunci cand marea e agitata, aerul pare sa devina foarte curat si va stimuleaza sa respirati profund. Picaturi minuscule de apa (aerosoli) se afla dispersate in aerul imbogatit cu un numar enorm de ioni negativi (particule incarcate electric), ceea ce influenteaza pozitiv starea noastra de confort, spre deosebire de aerul normal, mult mai uscat si lipsit aproape cu totul de ioni negativi. Aerosolii ionizati, introdusi in organism prin piele si prin caile respiratorii, ne dau o senzatie de inviorare si prospetime. Aceasta briza marina energizanta poate fi reprodusa in baia dvs., cu conditia sa aveti la dispozitie tabletele cu extract de alge si un cap de dus special (denumirea sa in comert este "Aqua Energiseur").

Cum procedati:

Introduceti in capul de dus o tableta de alge, care se va dizolva lent, in vreme ce faceti dus.

Potriviti temperatura apei la 35-36gr.C si, concomitent cu dusul, inspirati si expirati profund. Gustati placerea acestui dus inviorator timp de 5 sau 10 minute.

2. Masca de namol pentru curatarea tenului

Namolul marin contine, pe langa o serie de minerale valoroase, si mult caolin, o varietate de argila fina, care absoarbe excesul de grasime de pe piele si bacteriile. Avand o actiune dezinfectanta si calmanta, namolul elimina cosurile si iritatiile, iar pielea prea grasa capata un aspect mat. Dupa baie este momentul cel mai indicat pentru a aplica o masca, deoarece acum pielea e mai receptiva ca oricand.

Cum procedati:

Intindeti namolul marin (cumparat eventual de la farmacie) intr-un strat gros si uniform pe pielea uscata a fetei, gatului, decolteului si umerilor. (La fel de eficienta e si masca de argila.)

Dupa 10-15 minute, masca s-a uscat complet. Indepartati-o cu un prosop ud si clatiti-va bine portiunile respective de piele cu apa calduta din abundenta.

Si dupa week-end puteti folosi aceasta masca o data sau de doua ori saptamanal. Cu timpul, aspectul tenului dvs. se va imbunatati considerabil.

Ce urmeaza dupa week-end

Desigur ca ar fi bine sa executati cu regularitate procedurile de talasoterapie, de exemplu, o data sau de doua ori pe saptamana, peeling si baie cu alge ori sare marina, iar apoi o impachetare cu crema pe baza de alge. Iar de zonele dvs. cu probleme ar trebui sa va ocupati in permanenta, pentru ca numai astfel se pot obtine rezultate palpabile si vizibile.