Bucatarie frantuzeasca

Redactia
Vinete pane cu multe condimente.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 1/2 lingurita boabe de coriandru, 1 lingurita paprica (boia), 1/2 lingurita piper rosu de Cayenne, 100 g faina, 100 g zeamil, 15 cl bere, 15 g praf de copt, 1 galbenus, ulei pentru prajit, sare grunjoasa, sare normala.
Mod de preparare:

Amestecati bine, intr-un castron, faina si zeamilul cu praful de copt, berea, galbenusul, sarea si 10 cl de apa. Acoperiti vasul cu folie de plastic si dati-l cel putin o ora la frigider.
Spalati vinetele, indepartati extremitatile si taiati-le, apoi, rondele groase de 3 mm. Pudrati-le cu sare grunjoasa si lasati-le sa zemuiasca 15 minute. Zvantati-le cu hartie absorbanta, presarati peste ele condimentele si asezati-le una peste alta, doua cate doua.
Incingeti uleiul, dati prin aluatul preparat anterior cate 2 felii lipite si prajiti-le - cate un minut pe fiecare parte - in uleiul incins. Lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta si sarati-le. Procedati la fel pana ce le prajiti pe toate si tineti-le la cald pana cand le serviti (in gura cuptorului incins).
Serviti vinetele calde cu un sos de menta, pe care-l preparati amestecand 200 g iaurt, 50 g de menta proaspata taiata marunt, 1 varf de cutit de chimen macinat si zeama unei jumatati de lamaie.

Crema dubla de castraveti cu verdeata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti, 100 g ansoa (marinata), 1/2 lamaie, 1 iaurt natural, 10 cl smantana groasa, 100 g branza Feta (sau telemea), 8 fire de marar, 8 fire de menta, 10 cl ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati castravetii de coaja, taiati-i mai intai in doua, pe lung, indepartati semintele si taiati miezul bucatele. Puneti-i intr-o strecuratoare, presarati-i cu sare si lasati-i o ora sa zemuiasca.
Treceti repede bucatile de castraveti sub jetul de apa si stergeti-le bine cu un servet. Stoarceti jumatatea de lamaie si mixati apoi jumatate din castraveti cu 4 fire de marar, piper, jumatate din cantitatea de ulei si cateva picaturi de zeama de lamaie si incorporati, la urma, jumatate din iaurt si din smantana groasa.
Mixati pe urma castravetii ramasi cu 4 fire de menta (doar frunzulitele!), cateva picaturi de zeama de lamaie, restul de ulei, si la sfarsit incorporati restul de iaurt si de smantana.
Taiati - separat - cubulete fileurile de ansoa (dupa ce ati pus 4 deoparte) si branza Feta. Turnati crema de castraveti cu marar in 8 pahare mici, presarati peste ea cubulete de ansoa si peste ele turnati crema de castraveti cu menta. Decorati cu cubulete de branza si cu fasii de menta sau cu cate un filE de ansoa intreg si putin marar verde. Tineti crema la rece pana inainte de-a o servi.

Tarta cu ceapa, rosii si sos de ansoa

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g aluat de foitaj, 1 kg rosii, 1 cutie ansoa in ulei, 100 g masline negre fara samburi, 6 cepe, 2 catei de usturoi, 1 lingurita zahar pudra, 2 linguri faina, 25 cl ulei de masline, 1 firicel de otet balsamic, 3 crengute de cimbru, 2 foi de dafin, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 60gr.. Curatati cateii de usturoi si tocati-i marunt. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si de seminte (prin presare) si taiati-le in sferturi. Puneti-le pe o tava unsa cu ulei, sarati-le, piperati-le, pudrati-le cu zahar, presarati peste ele jumatate din usturoiul tocat, foile de dafin si cimbrul maruntite, stropiti-le cu putin ulei si dati-le doua ore la cuptor, sa se patrunda bine.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 25 de minute, la foc mic, in uleiul incins.
Preparati sosul: taiati marunt 1 file de ansoa si maslinele si puneti-le intr-un bol cu restul de usturoi tocat. Incorporati restul de ulei si otetul, amestecand puternic cu telul.
Mariti temperatura cuptorului la 1800. Intindeti aluatul pe o planseta infainata si decupati 6 discuri (cu gura unui bol). Asezati-le pe o tava, intepati-le cu furculita si lasati-le sa se coaca, in cuptorul incins, circa 10-12 minute, pana ce se rumenesc.
Dupa ce ati scos tartele din cuptor, intindeti peste ele un strat de ceapa calita, si peste ea puneti sferturile de rosii coapte. Decorati cu fileuri de ansoa si - eventual - cu fasii subtiri de cascaval, puneti tartele pe farfurii, turnati de jur imprejurul lor sosul de ansoa si serviti-le caldute.



Dulciuri

Tarta cu piersici

Preparati sosul: taiati marunt 1 file de ansoa si maslinele si puneti-le intr-un Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg piersici galbene, 4 linguri miere lichida, 6 linguri pudra de migdale (migdale macinate), 1 lingura ulei de masline. Pentru aluat: 250 g faina + 1 lingura, 75 g zahar pudra, 1 ou, 1 lamaie, 10 cl ulei de masline, sare.
Mod de preparare:
Aluatul - Spalati lamaia, stergeti-o si radeti-i coaja pe razatoarea mica.
Puneti faina intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si adaugati zaharul, uleiul, oul, coaja rasa de lamaie si 1 varf de cutit de sare. Amestecati ingredientele cu varful degetelor pana ce obtineti un aluat omogen, incercand sa-l framantati cat mai putin posibil. Faceti o sfera, inveliti-o in folie de plastic si lasati-o sa stea la rece o ora.
Incingeti cuptorul la 210gr.. Opariti piersicile pentru a le curata mai usor de pielita, indepartati samburii si taiati-le in sferturi.
Intindeti aluatul pe planseta infainata, imbracati cu el o forma de tarta, intepati-l din loc in loc cu furculita, presarati peste el migdalele macinate. Asezati apoi feliile de piersica, turnati peste ele mierea, stropiti-le cu putin ulei (1 lingura) si dati tarta 30 de minute la cuptorul incins. Serviti-o calduta sau la temperatura camerei.