Giulia

Bogdana Tihon Buliga
"Nu vreau sa fiu un abur care sa se risipeasca la prima adiere de vant"

Fosta "Candy", Giulia Anghelescu a optat cu succes pentru o cariera independenta. "Noblesse oblige". La 21 de ani, fetiscana care ieri topaia pe muzica dance a devenit o vedeta adevarata, care intampina vara cu cel de-al doilea album: Fluturi

"Fluturii? O minune a naturii!"

- Bine ai revenit cu un album nou, dar si cu un stil nou, mult mai pretentios, mai implinit. Se vede ca pauza de pe scena muzicala a fost una cu folos si cu munca...
- Cu foarte multa munca... Am lucrat un an si jumatate la acest album, zi de zi si ora de ora alaturi de echipa mea. Dar truda n-a fost degeaba. Albumul e bine primit de public, se vinde, am primit deja o multime de semne de la oameni de toate varstele, care apreciaza schimbarea, maturizarea mea. Poate si faptul ca am trecut de la muzica dance la pop-rock mi-a largit "gama" de admiratori, care acum se intinde de la pusti la oameni in toata firea, de peste 50 de ani. Nimic mai placut pentru un artist. Avand in vedere ca primul album l-am facut cam in graba, am vrut foarte mult ca al doilea sa fie mai serios, mai bun. Am tot transformat, am tot adaugat cate ceva la fiecare piesa, pana cand mi s-au parut toate in varianta maxima. Am si compus, activitate de care imi era cam dor, pentru ca de la melodia N-am sa uit, pe care o scrisesem la vremea ei pentru Candy, nu am mai compus nimic. De asemenea, majoritatea versurilor sunt scrise de mine. Si uite asa, pas cu pas, sper ca al treilea album sa-l compun numai eu. E un vis mai vechi, realizabil, mai ales ca stiu deja foarte bine pe ce drum vreau sa o apuc.
- De ce Fluturi? E adevarat ca titlul acesta te caracterizeaza: frumoasa, colorata, vesela...
- Pentru ca imi plac, pentru ca fluturii imi dau o stare de bine, de frumos... Are legatura si cu "fluturii din stomac", cu emotia care nu ma paraseste niciodata. Este vorba si despre fluturii pe care ti-i transmite iubirea, dar si despre cei pe care ii simti, pur si simplu, zburandu-ti prin suflet, intr-o zi cu soare. Ca sa nu mai vorbesc despre fluturii adevarati, o adevarata minune a naturii. Da, recunosc, numele are o mica legatura cu Mariah Carey si albumul ei, Butterfly, care mi-a placut foarte mult.
- Sa inteleg ca esti o admiratoare a divei americane?
- Da, imi place foarte mult, iar albumul de care vorbeam este unul dintre preferatele mele. Chiar daca stilul ei s-a schimbat mult de atunci, a devenit mai sofisticat, mai ciudat, vocea e aceeasi, o voce fenomenala, pe care o poate imparti la inca o suta de cantareti. Dar acum sunt innebunita dupa Robbie Williams. Il ador. Imi mai place si Pink, ca sa nu mai vorbesc despre Janis Joplin, pe care o ascult ca pe o adevarata terapie, si lumea se mira teribil... Ce-i drept, ascult si Steve Vai, de exemplu. Rock greu pentru o fata din Romania care canta pop. Oh, dar as muri de placere sa ajung sa cant un astfel de rock, sau macar unul mai moale, care se potriveste mai bine cu tara noastra.
- Esti cantareata, ai propria emisiune la radio si esti prezentatoare Tv... Care dintre cariere ti-e cea mai draga?
- Cea muzicala, fara doar si poate. Dupa care urmeaza radioul, de care nu am sa ma despart niciodata. Este o mare pasiune a vietii mele. Iar pe locul trei, dar cu viteza, vine televiziunea. Incerc sa le impac cat de bine pot pe toate trei, pentru ca e de ajuns de greu sa te descurci intre atatea activitati, dar le fac din placere, iar asta cred ca se simte. Si sa stii ca-mi ramane si ceva timp liber. Cu ai mei ma vad cam rar, desi locuim in aceeasi casa. Dar pentru iubitul meu, Costin (fotbalistul Costin Manea, fiul fostului selectioner de tineret, Nicolae Manea n. red.), imi fac mereu timp, chiar daca e noaptea, foarte tarziu, cateodata. Faptul ca rezistam de cinci ani impreuna spune multe. Ne straduim sa nu neglijam deloc iubirea noastra. Vara aceasta am reusit sa ne petrecem mai multe saptamani la Ibiza. Eu am plecat acolo cu Prima Tv, el a venit mai tarziu si ne-am continuat vacanta in doi. Cred ca nu mai trebuie sa spun cat de bine a fost... In rest, in fiecare zi imi gasesc ragaz si sa rad, si sa admir o floare, si sa citesc o carte.

"Nu urcusul e greu, ci culmea"

- Zeci de fetiscane aspira, azi, la cariera de cantarete, o adevarata industrie muzicala. E chiar asa de usor sa te afirmi?
- Nici vorba! Cel putin pentru mine a fost un urcus dificil, desi eu nu am aparut, pur si simplu, ca altele, la 16-17 ani, de nicaieri, drept pe scena. Inainte sa fi implinit 7 ani fusesem deja la Tip-Top Minitop-ul lui Luchian Mihalea, un om la care ma gandesc si acum cu drag si admiratie. Iar de atunci, nu m-am oprit. Dar e adevarat, cat esti mic, ti se pare mai usor, asa a fost si pentru mine, cand eram in trupa. Nu realizezi asa de bine sacrificiile pe care le faci, nu-ti dai seama ca-ti sacrifici copilaria, ca muzica nu e o joaca. Esti prea tanar, iau altii deciziile pentru tine. Abia cand am ales sa cant singura, mi-am dat seama cat de greu este sa o iei de la capat, sa faci totul pe puterile tale. Nu este nici pe departe atat de roz cum pare din afara, dar daca ai ambitie si muncesti mult pentru ceea ce-ti doresti, parca ti se pare ceva mai usor. Nu urcusul e greu, ci culmea. E greu si inceputul, dar cel mai greu este sa te mentii pe locul pe care ti-l castigi. Eu vreau o cariera de durata, nu vreau in nici un caz sa fiu un abur, care sa se risipeasca in vant. Tocmai de aceea muncesc mult, imi aleg cu mare grija aparitiile, prefer sa am mai putine concerte, dar acelea sa fie cu trupa de instrumentisti in spate. Asta, din doua mari motive: imi respect publicul si vreau sa fac un lucru de calitate.
- Prin ce crezi ca te distingi de grupul de cantarete de varsta ta?
- Nu sunt eu in masura sa spun cu ce sunt mai presus decat ele, dar ceea ce pot afirma cu convingere este ca incerc sa fac o muzica de calitate, motiv pentru care am si renuntat la muzica dance, pe care am cantat-o in trupa Candy, si chiar pe primul meu album solo. De ce? Pentru ca mi se pare o muzica destul de superficiala, care nu-ti ofera longevitate in cariera. Desi am doar 21 de ani, nu-mi place deloc sa merg cu negativele pe la concerte, sa ma misc de colo-colo si gata. Vreau sa las ceva in urma. Ba mai mult, vreau sa ma indepartez cat mai mult de stereotipul fetei frumusele, care aglomereaza industria muzicala de la noi. E adevarat ca asta atrage, dar nu e suficient si presupune un mare risc: muzical, nu prea te ia lumea in serios. Asadar, gata cu superficialitatea! Singurul lucru la care nu am renuntat sunt dansatoarele. Am doua fete care danseaza in concerte, pentru ca pur si simplu se cere enorm lucrul acesta. Organizatorii, in primul rand, se stramba cand vii doar cu instrumentisti, iar apoi te intreaba: "Dar ai macar doua dansatoare?". Nu stiu de ce regula asta, dar pur si simplu asa este.

Fara compromisuri!

- Cum e Giulia cand nu apare pe scena sau pe micul ecran?
- Deloc fitoasa, asa cum spun, cu mirare, cei care ma cunosc. O veritabila "revelatie", avand in vedere fitele, care le insotesc, in general, pe vedete. Sunt un om foarte, foarte, foarte normal. Imi traiesc viata cat se poate de firesc, nu fac nimic deosebit, ma bucur de ceea ce sunt si fac, ma bucur ca pot sa le cant oamenilor, sa-i incant. Cand sunt singura, ma trezesc tarziu si cel mai mult imi place sa citesc. Nu ma uit la televizor, in schimb merg des la cinema. Nu merg in discoteci sau cluburi, prefer sa-mi petrec serile alaturi de iubitul meu. Asta sunt eu.
- De la ce nu te abati nicicand?
- Nu-mi place sa fac compromisuri. Cred din tot sufletul ca poti realiza ceea ce-ti doresti si fara compromisuri. Chiar daca drumul este mai lung sau mai anevoios, merita. Totul e sa vrei. Eu ma conduc dupa ideea ca ceea ce vrei este realizabil, mai devreme sau mai tarziu. Dar fara compromisuri!



Giulia Anghelescu s-a nascut pe 7 noiembrie 1984 la Galati.
La nici 7 ani, apare in emisiunea "Tip-Top Minitop" prezentata de Ioan Luchian Mihalea.
A studiat pianul la Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin" din Galati, a continuat studiile in Constanta, la Liceul "George Calinescu" - clasa bilingva, iar in 2004 a absolvit Colegiul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Acum e studenta in anul Iii la Universitatea "Spiru Haret", Facultatea de Sociologie-Psihologie.
Participa cu asiduitate la foarte multe concerte, iar in 1995, apare in turneul de karaoke Coca-Cola.
Din 95 pana in 98 a organizat Club "Giulia" in Galati, un loc unde in fiecare duminica se adunau cei mai talentati copii din oras.
In februarie 1995, a lansat primul disc, sub indrumarea lui Adrian Ordean si Mihai Ochiu.
In primavara lui 1998, a infiintat, impreuna cu alte doua fete, trupa Candy, cu care a scos cinci albume.
In 2004, a aparut primul album solo, numit simplu Giulia.
A prezentat emisiunea "Coolmea distractiei" de pe Tvr2, apoi s-a mutat la Prima Tv, unde chiar in vara aceasta, a prezentat "Kiss Adventure".
Este in prezent moderatoarea emisiunii "Kiss My Way" de la Radio Kiss Fm, alaturi de Andu Campu.
Acum doua saptamani, a lansat cel de-al doilea album solo, Fluturi.

Fotografii: Nova Music