Cum scapam de cuperoza?
Aceasta afectiune a epidermei le atinge mai ales pe femei.
Prevenirea ei e mai usoara decat vindecarea
Simptome
Cuperoza se caracterizeaza printr-o inrosire intermitenta a pielii, datorata unor pusee congestive, care duc la aparitia unor bubite rosii, dure sau granuloase la vinisoare rosii vizibile. Situata pe fata, cuperoza apare mai ales pe tenurile uscate sau seboreice. Ea atinge mai ales femeile intre 40 si 50 de ani, inainte sau dupa instalarea menopauzei.
Cauze: hormonii, tutunul,
alcoolul, stresul, poluarea
Dereglarile hormonale fac parte din cauzele interne care pot provoca aceasta afectiune. Pana acum, motivul exact al procesului inflamator n-a putut fi stabilit. In schimb, se constata ca el afecteaza azi tot mai multe femei. Alte cauze interne care pot declansa afectiunea sunt o alimentatie gresita, tutunul, alcoolul, unele medicamente. Dar sunt si numeroase cauze externe care pot provoca iritatia: poluarea, abuzul de soare, conditiile climaterice de peste iarna, produse cosmetice prost folosite ori depasite. In fine, conform opiniei specialistilor, stresul vietii moderne, cu cortegiul ei de griji, spaime si insomnii, e unul din cei mai importanti factori de declansare a bolii. Orice perturbare a sistemului nervos bulverseaza organismul si se repercuteaza intr-un fel sau altul la nivelul epidermei.
Profilaxia: o igiena de viata corecta
Tratamentul neintarziat al cuperozei, imediat dupa aparitia primelor simptome, ii opreste evolutia, previne recidivele si impiedica posibilitatea ca ea sa devina rebela. Tratamentul consta in administrare orala de antibiotice in dozaje usoare, fara nici un risc pentru organism, si in aplicatii locale de creme antibacteriene si anti-inflamatoare recomandate de medicul dermatolog. In trei sau patru saptamani, iritatiile dispar.
Ce nu trebuie sa faceti
Sa nu folositi produse cosmetice prea grase sau prea uscate fata de natura tenului dvs.
Sa nu folositi produse cosmetice cu termenul de garantie depasit.
Sa nu mancati picanterii.
Sa nu fumati si sa nu beti alcool.
Ce trebuie sa faceti
Sa folositi sapunuri si produse cosmetice de calitate (neiritante).
Sa beti un litru de apa pe zi.
Sa faceti cure ritmice de curatire a sangelui cu ajutorul ceaiurilor din plante (urzici, musetel, salvie, cicoare etc.).
Sa preferati legumele si fructele, carnii.
Cosmetica naturista
Retete pentru combaterea cuperozei
Banane, miere si flori de tei
Zdrobiti o bucata de banana coapta, amestecati-o cu o lingurita de untdelemn de masline si cu o jumatate de lingurita de miere cristalizata. Intindeti crema obtinuta pe zonele atinse de cuperoza si lasati sa actioneze un sfert de ora. Clatiti-va cu apa calduta si uscati-va fara a va freca. Dimineata si seara, tamponati-va obrazul cu infuzie de tei (o lingurita la o cana de apa). Metoda trebuie repetata pana la vindecare.
Comprese cu musetel
Luati 3-4 linguri pline cu varf de flori de musetel (daca sunt proaspete - 5 sau 6), opariti-le cu un litru de apa clocotita si lasati-le sa se infuzeze 10 minute, intr-un vas cu capac. Inmuiati tampoane de vata si puneti-le pe zonele afectate ale fetei. Acoperiti-le cu folii mici, de plastic. Lasati sa actioneze 15 minute. Procedeul trebuie repetat de 2-3 ori pe zi.
Alifie de leurda
Pregatiti o pomada din frunze de leurda, mixate sau macinate, amestecate cu untdelemn de masline, pana ce obtineti o pasta moale. Se aplica pe fata in fiecare zi. Reteta are si mai multa eficienta daca mancati leurda proaspata, pusa pe o felie de paine cu unt. Este un dezinfectant exceptional.