Sfaturi pentru viata lunga

Redactia
Atentie la ochelarii de soare!

Odata cu vara, apar si ei peste tot - la supermarket, la piata, la statiile de benzina, insirati cu zecile pe panouri si tarabe: ochelari de soare ieftini, care de care mai sic. Afirmatia: "Mama, ce bine imi stau!" este insa ultima pe care ar trebui s-o rostiti. Sigur, ochelarii de doua parale arata nemaipomenit, doar ca le lipseste protectia contra razelor ultraviolete si, cu timpul, vederea poate fi grav afectata. Procesul e simplu: lentila colorata estompeaza intensitatea luminii, pupila se dilata si lasa primejdioasele ultraviolete sa cada nefiltrate pe cornee, cristalin si retina. Pe termen lung, cristalinul lezat se va opaciza, adica se va imbolnavi de cataracta. "Arsurile de soare" la nivelul corneei sunt dureroase si pot provoca uneori orbirea temporara, iar cele de pe retina se pot solda, intr-un caz extrem, cu necrozarea unor portiuni de tesut.
Inscriptiile de siguranta "Uv 400" si "Ce" de specialitate pe lentile ar trebui sa garanteze protectia contra ultravioletelor. Problema este ca inscriptionarea nu se face cu avizul unor institutii de specialitate, ci de catre producatorul insusi. Prin urmare, falsificatorii au cale libera. De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa nu ne apropiem de ochelarii de soare foarte ieftini. Sa-i cumparam, daca se poate, de la un optician, sau cel putin sa verificam la el protectia antiultraviolete a ochelarilor deja targuiti din piata. "Consultatia" merita facuta, chiar si pentru modelele mai vechi. Un lucru important de stiut: nuanta mai deschisa ori mai inchisa a lentilei nu joaca nici un rol in protectia Uv.

Cateva sugestii

Ochelarii de soare ar trebui sa stea cat mai aproape de ochi, pentru a evita lumina divergenta. Si ar fi bine sa acopere cat mai mult din campul vizual, astfel incat lumina puternica, venita din lateral, sa nu ne deranjeze.

Specialistii recomanda lentilele brune si fumurii, deoarece ele denatureaza cel mai putin perceptia naturala a culorilor. Ochelarii galbeni sau verzi ii pot face pe soferii aflati in trafic sa comita erori.

Lentilele de plastic sunt, intr-adevar, mai sensibile la zgarieturi, dar in cazul unui accident, prezinta avantajul ca nu se transforma in cioburi. Ganditi-va la asta, cand cumparati ochelari pentru copii!

Sticla de proasta calitate deformeaza uneori imaginea. Daca observam bule minuscule in interiorul lentilelor, putem fi siguri ca ele sunt de calitate inferioara.

Infectiile duc la tromboze

Dupa o infectie majora a cailor respiratorii sau a aparatului urinar, creste riscul de aparitie a trombozei, se spune intr-un studiu recent, efectuat de cercetatorii britanici. Ei au examinat fisele medicale ale unui numar de 7300 de pacienti cu venele membrelor inferioare afectate de tromboza si au ajuns la concluzia ca au fost favorizate de prezenta unor infectii anterioare. Riscul obturarii venelor cu cheaguri de sange este maxim in primele doua saptamani dupa vindecarea infectiei. In aceasta perioada de vulnerabilitate crescuta, pacientii respectivi sunt indemnati sa evite calatoriile cu avionul, pe distante mai lungi.

Relaxare la birou

Pentru toti cei ce stau zi de zi cu spatele incovoiat la birou si nu-si iau ochii de la monitorul calculatorului, cabinetul "Calm Yoga Spa" din Hamburg a conceput un program de relaxare, cu durata de 30 de minute, pe care l-a numit "Business Chill". "Scopul este destinderea si totodata eliminarea tensiunilor din umeri, ceafa, piept si zona lombara", explica Sabine Jankowski, detinatoarea cabinetului. De asemenea, ea propune doua exercitii foarte simple, "Pisica" si "Scaunul rotativ", ce pot fi practicate in scurtele momente de repaos, chiar pe scaunul de la birou. Nu va trebui sa va asezati in patru labe, deci nu le veti da colegilor prilejul sa se amuze pe seama dvs.
"Pisica" - deschide toracele si relaxeaza umerii. Asezati-va pe marginea scaunului, si anume, in asa fel incat sa simtiti protuberanta oaselor sezutului. Inspirati, indreptati coloana, ridicati sternul. Simultan impingeti umerii inapoi si in jos, si inaltati capul. La expiratie procedati invers: retrageti mult abdomenul (cat mai aproape de coloana), ceea ce va face ca automat coloana sa se curbeze, sternul sa coboare si capul sa se incline. Repetati exercitiul de cateva ori.
"Scaunul rotativ" - mareste mobilitatea coloanei vertebrale. Asezati-va din nou pe marginea scaunului. Inspirati, aducand coloana in pozitie dreapta. Pe expiratie rasuciti-va spre stanga, aduceti bratul stang in spate si rezemati-l de scaun, iar palma dreapta sprijiniti-o pe genunchiul stang. Inspirati, indreptati coloana, expirati si rasuciti-va si mai mult. Inspirati, indreptati iarasi coloana si rasuciti-va cat puteti. Executati intregul exercitiu pe partea cealalta.

Buna dispozitie activeaza memoria

Veselia, pe langa starea de spirit pozitiva pe care o provoaca, face sa ni se activeze atentia, favorizand memorarea faptelor. Asta a constatat psihologul australian Joseph Forgas. In timpul unei ore de curs, studentii au fost impartiti in trei grupe si fiecare din ele a asistat la o proiectie: prima a vizionat fragmente dintr-un serial de comedie, celei de-a doua i s-a oferit o prelegere despre arhitectura, iar a treia a trebuit sa priveasca scene filmate cu bolnavi de cancer in agonie. Apoi, participantii la test au raspuns la un chestionar, in care li se cereau amanunte legate de filmele vizionate. Majoritatea studentilor carora filmul le crease buna dispozitie si-au amintit cu fidelitate amanuntele sugerate, pe cand cei cu o stare de spirit neutra sau trista s-au dovedit mult mai putin influentabili. Ba chiar, intr-o discutie ulterioara, voiosii s-au aratat foarte siguri ca evenimentele se petrecusera exact asa cum si le aminteau ei.

Laptele ajuta la slabit

Laptele ii apara pe supraponderali de anumite boli si, mai mult decat atat, ii ajuta sa slabeasca. Ultimele cercetari in domeniul nutritiei au demonstrat ca persoanele cu indicele de masa corporala (Imc) mare se imbolnavesc mai rar de diabet, daca obisnuiesc sa consume lapte si produse lactate. De asemenea, acestea influenteaza nivelul colesterolului si valoarea tensiunii arteriale, reducand implicit riscul aterosclerozei, ca si al unor afectiuni ale inimii si sistemului circulator. Faptul ca surplusul de greutate se micsoreaza prin consumul zilnic de lapte s-ar putea explica prin prezenta calciului, care fixeaza in intestin grasimile continute in alimente, impiedicand asimilarea lor in organism. Un factor favorizant este si vitamina D, participand activ la metabolismul calciului. Corpul nostru isi fabrica singur vitamina D in proportie de 80%, insa pentru asta are nevoie de expunere la lumina solara. Asadar, supraponderalii care fac multa miscare in aer liber potenteaza efectele laptelui.

De ce e bine sa iertam...

Multi oameni se simt raniti sufleteste prin vorbele sau comportamentul celor printre care traiesc. Nutresc sentimente de-amaraciune, ura, dorinta de razbunare, stari ce duc adesea la suferinte psiho-somatice. Dupa perioade de liniste aparenta, ele izbucnesc violent. Apasarea devine insuportabila, mai ales atunci cand nu vrei sau nu poti uita. Psihologii ne dau un sfat: sa nu consideram iertarea o slabiciune, ci sa ne-o imaginam ca pe expresia unei mari forte sufletesti. Iertarea nu trebuie rostita. Important este ca prin intermediul ei sa ne eliberam de ura si de amaraciune.

Atentie la alimentele acide. Ataca dintii!

Cand vrem sa mancam ceva sanatos dimineata, stoarcem pur si simplu o portocala sau o lamaie si le bem sucul proaspat, fara sa stim ca acizii pe care fructele ii contin ataca, in timp, smaltul dintilor. Calciul si fosforul prezente in dentina sunt eliminate si dintele se demineralizeaza. Cu timpul devine subtire, sensibil, faramicios. Cand smaltul dintilor este atacat, stomatologii vorbesc despre eroziune dentara. Iar problema a devenit, de la o vreme, acuta. In vreme ce cariile sunt provocate de zahar, eroziunea e provocata de acizi. Eroziunea atinge si persoanele care sufera de arsuri stomacale, dar cele mai periculoase sunt alimentele cu acizi: citrice, otet, cola, energizante pentru sportivi, vin alb, sampanie. Eroziunile nu sunt dureroase la inceput si se recunosc dificil, chiar si de catre stomatolog. Cu vremea, dintii atacati se matizeaza si isi schimba culoarea, iar lichidele reci sau fierbinti provoaca dureri. Dintii atacati nu se mai vindeca niciodata, nici macar cu ajutorul dentistului. Singurul remediu recomandat de specialisti este fluorul, prezent in anumite paste de dinti si in geluri, care trebuie aplicate o data pe saptamana. Sunt foarte concentrate si acopera dintele cu un strat protector. Cine vrea sa-si protejeze dintii de acizii din coca-cola sau din sucul de citrice poate sa recurga la un truc: sa bea lichidele cu un pai.

Revizuiti-va "motorul"!

Tablou recapitulativ al principalelor examene medicale care trebuie efectuate sistematic daca vrem sa fim sanatosi
Bilant general: Trebuie facut de absolut toata lumea, din 5 in 5 ani, incepand cu varsta de 65 de ani. De urmarit cu atentie: tensiunea si valorile colesterolului.
Examen ginecologic: Adresati-va ginecologului de doua ori pe an si din 18 in 18 luni faceti o analiza a secretiei vaginale. Acest examen nedureros joaca un rol esential in prevenirea cancerului colului uterin.
Sani: Palpati-va sanii in fiecare luna, la 3-4 zile dupa sfarsitul ciclului menstrual. Majoritatea cancerelor se pot detecta in acest mod. Dupa 45 de ani, faceti o mamografie din doi in doi ani. Femeile care au antecedente de cancer in familie sa faca lucrul acesta incepand de la 40 de ani.
Piele: Cercetati-va periodic semnele de pe corp cu ajutorul unei oglinzi care mareste imaginea. Daca observati o pigmentatie neobisnuita, o schimbare de forma, de marime sau de consistenta, consultati de urgenta un dermatolog.
Dinti: O vizita pe an la dentist este obligatorie. In afara unor eventuale carii, el controleaza si sanatatea gingiilor dvs. Nu uitati sa va schimbati periuta de dinti din doua in doua luni.