Mancaruri variate

Redactia
Conopida cu sos tartar.


Ingrediente (pentru 4 portii): 1 conopida mare, 1/2 lamaie, 2 oua, pesmet, faina, sare, piper, ulei pentru prajit. Pentru sos: 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 1/4 l ulei, 10 capere, 1 ceapa mica, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 2 oua fierte (tari), 2 linguri smantana acrisoara, zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingurita otet de vin (alb), sare, piper, 4 castraveciori murati (in otet).
Mod de preparare: Sosul
-
Se pun intr-un castron galbenusurile si mustarul, se toarna uleiul putin cate putin, se amesteca cu lingura de lemn (sau cu telul) ca la maioneza si se pune la frigider.
Se curata ceapa si se toaca marunt. Castraveciorii si caperele se taie marunt, iar coditele de ceapa verde, rondele.
Galbenusurile fierte se trec printr-o sita fina, iar albusurile se taie cubulete.
Se amesteca sosul tinut la rece cu smantana si toate celelalte ingrediente, se adauga zeama de lamaie, sare si piper si se toarna in 4 boluri mici. Conopida:
Se pune pe foc o oala cu apa (suficienta) si 1/2 de lamaie si se lasa sa dea in clocot.
Se spala conopida (intreaga), se indeparteaza partea inferioara a cotorului si frunzulitele, se pune in apa clocotita (cu partea taiata in sus) si se fierbe fara sa se inmoaie prea tare. Se scoate apoi din apa si se lasa sa se raceasca in apa de la gheata.
Se scurge bine pe un servet de bucatarie si se taie (pe lung) in 4 felii groase de 1,5 cm.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, se prajesc feliile de conopida sarate, piperate si date prin faina, ou si pesmet pana ce se rumenesc frumos si se servesc cu sosul tartar.

Rasol de vita cu andive

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g carne de vita, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 tulpina de telina, 1/2 tulpina de praz, 1 ceapa, 1 morcov, 1 lingurita piper boabe, 5 boabe de ienupar. Pentru andivele cu sos: 4 cl otet de mere, 4 cl ulei, 2 cl otet aromat, sare, piper macinat, 4 andive proaspete.
Mod de preparare:

Se pune zeama de legume pe foc si se fierbe in ea carnea, circa 2 ore, la foc mic. Se curata legumele, se spala, se taie bucati, se introduc in oala cu 1/2 de ora inaintea limitei de fiert si se lasa sa se raceasca in supa, impreuna cu carnea.
Se spala andivele, se taie in doua pe lung si se indeparteaza cotorul lemnos (eventual se taie fasii 2-3 foi pentru ornat).
Se scoate carnea din supa si se taie felii subtiri si se prepara sosul, amestecand bine otetul de mere, uleiul, otetul aromat, sarea si piperul.
Se aseaza fasiile de andive la mijlocul unui platou, de jur imprejur jumatatile de andive si peste ele feliile de carne. Se stropesc cu sos si se servesc imediat.

Peste cu salata prajita

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de cod (a circa 250 g), 1 capatana de salata (eventual maronie), 4 linguri ulei de masline, putina sare, piper macinat, 2 linguri unt, 800 g cartofi nesfaramiciosi (mici).
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se curata salata, se spala, se desfac foile si se zvanta intr-un stergar.
Pestele spalat si zvantat se prajeste - la foc iute - in 3 linguri de ulei, dupa care se da la cuptor si se lasa 15 minute sa se patrunda.
Cartofii se curata de coaja, se spala si se fierb intregi in aburi.
Intr-o tigaie de teflon se incinge o lingura de ulei, in care se prajesc, cu capac, foile de salata. Se sareaza si se pipereaza.
Se scoate pestele din cuptor, se condimenteaza si se serveste (in farfurii incinse) pe frunzele de salata si cu garnitura de cartofi fierti tavaliti fierbinti in unt.



Dulciuri

Budinca de taietei cu
branza de vaci si caise


Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g branza de vaci, 1 lingura zeama de lamaie, 1 varf de cutit zahar, 350 g taietei fierti, 8 caise mijlocii, fara samburi, 1/2 l lapte, 4 oua, scortisoara si zahar pudra pentru presarat; unt si zahar pentru forma.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 170gr.. Se spala caisele si li se scot samburii.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba, se da deoparte si se incorporeaza galbenusurile, batandu-le usor cu telul (laptele nu trebuie sa mai clocoteasca). Se indulceste crema astfel preparata cu putin zahar si dupa ce s-a racit se adauga branza de vaci, zeama de lamaie si la sfarsit albusurile batute spuma.
Se incorporeaza apoi in budinca taieteii fierti si caisele taiate spalturi.
Se unge cu unt o forma, se presara cu zahar si se toarna in ea compozitia.
Se da budinca 40 de minute la cuptorul incins si inainte de a o servi se presara cu zahar pudra si praf de scortisoara.