Renate Weber

Ion Longin Popescu
Un aliat puternic, pentru salvarea Rosiei Montane. Renate Weber - Presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa (Soros).

"Vom folosi toate mijloacele legale si civice pentru a opri realizarea proiectului de la Rosia Montana"

Fundatia pentru o Societate Deschisa (Fsd) din Romania, fondata la inceputul anilor `90, de miliardarul american de origine maghiara, George Soros, sta, fara nici o indoiala, la originea societatii civile romanesti actuale. Conceptul de "societate deschisa", promovat de Soros in fostele tari comuniste, a alimentat si in Romania speranta in democratizarea reala a societatii, in ciuda tuturor oprelistilor puse de corifeii "democratiei originale". Pe scurt, Fsd a facut istorie, finantand ziare si televiziuni care nu s-au supus puterii politice, organizatii neguvernamentale, proiecte culturale si editoriale, cercetari socio-politice, programe de educatie (training), burse universitare etc. Probabil ca nici un dolar intrat oficial, in ultimii 15 ani, in "spatiul mioritic", n-a avut greutatea si eficienta sociala a dolarului transferat aici cu generozitate de George Soros. In acest mod de a gandi democratizarea unei tari, regasim de fapt sursa marelui prestigiu castigat de Fsd in mediile internationale. In ce priveste societatea romaneasca, analizand marile probleme din ultimii ani, Fundatia a identificat inca o cauza majora pentru care a considerat ca merita sa-si concentreze activitatea si finantarile: Rosia Montana. Dupa ani de tatonari, facute cu precautia dictata de statutul organizatiei, Fsd si-a dat seama ca orice amanare a interventiei sale in aceasta problema ar pune in pericol cauza pe care o apara nenumaratele Ong-uri, aparute ca urmare a drumului deschis chiar de Fsd. De aceea, prin vocea presedintei Renate Weber, jurista si fost consilier la Cotroceni, intrarea Fundatiei in randul luptatorilor pentru salvarea Rosiei Montane a luat prin surprindere conducerea companiei "Gold Corporation", care stie ca are in fata un adversar de temut. Decizia luata este rezumata astfel de Renate Weber: "Vom folosi toate mijloacele legale si civice pentru a opri realizarea acestui proiect".

"Dam un mesaj de solidaritate cu toate Ong-urile si jurnalistii care, de ani de zile, se bat cu acest proiect nefast care vrea sa nenoroceasca Romania"

- Fundatia pentru o Societate Deschisa s-a alaturat relativ recent organizatiilor care lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Ce anume v-a determinat sa sustineti, fatis si energic, stoparea proiectului minier?
- Ideea acestui proiect ne-a preocupat ca pe orice persoana din Romania care este cat de cat informata cu ceea ce se intampla in jurul sau. "Detaliul" care a declansat revolta noastra, a colegilor din Bucuresti si a Consiliului National al Fsd, a fost salbaticia campaniei de promovare a acestui proiect. Are o agresivitate care, efectiv, ne-a revoltat, mai ales ca stiam ca au existat si niste decizii judecatoresti de-a lungul timpului, pe care Ministerul Mediului nu le-a respectat. Pe deasupra, doamna ministru Sulfina Barbu a luat pozitia de Nu, declarand suspendat studiul de impact asupra mediului, doar cand a fost pusa cu spatele la zid, de prezenta comisarului european de mediu. Reactia de moment a doamnei ministru s-a dovedit in realitate un bluff, "Rosia Montana Gold Corporation" continuand nestingherita actiunea sa de pacalire a opiniei publice romanesti, cu sprijinul direct sau indirect al autoritatilor statului roman. A fost un motiv in plus sa ne implicam si sa dam un mesaj de solidaritate cu toate Ong-urile si jurnalistii, din ce in ce mai putini, care, de ani de zile, se bat cu aceasta corporatie si cu acest proiect nefast, care chiar vrea sa nenoroceasca Romania. Tristetea cea mai mare este ca, de fapt, nu ne batem numai cu corporatia, ca daca ne-am bate numai cu ea, ar fi bine; tristetea este ca trebuie sa ne batem cu autoritatile statului roman care, fie direct, fie indirect, sustin acest proiect. Indirect, prin tacere si prin evitarea de a se pronunta foarte ferm si foarte clar; direct, prin tot felul de licente care le sunt acordate, prin tot felul de hotarari de consilii locale si judetene, consilii care sunt intr-un conflict de interese urias, si nimeni nu intervine in apararea legalitatii.
- Cat de grave sunt conflictele de interese legate de Rosia Montana?
- Fundatia pentru o Societate Deschisa considera ca uriasele conflicte de interese ale oficialilor statului roman, echivalente cu coruptia si lipsa de transparenta, sunt elemente care ar putea face posibila exploatarea miniera de la Rosia Montana - un proiect care inscrie Romania pe o harta a tarilor subdezvoltate si corupte, unde domneste "legea celui mai tare", in dispretul interesului public si al dreptului de proprietate. Proiectul va avea, totodata, efecte devastatoare asupra mediului, patrimoniului arhitectural si arheologic, prin distrugerea uneia dintre cele mai vechi comunitati din Romania - Alburnus Maior - atestata documentar in urma cu aproape 2000 de ani. Atat consiliul judetean, care a emis "pe picior" un nou certificat de urbanism, ce nu concorda cu proiectul depus la minister, cat mai ales consiliul local se afla in flagrant conflict de interese. Majoritatea consilierilor din Rosia Montana sunt pe statele de plata ale companiei "Gabriel", ei, sotiile, fiii sau rudele lor. Faptul este dezastruos pentru democratia locala, iar autoritatile statului, guvernul si prefectura trebuie sa intervina pentru restabilirea legalitatii.
- Ce rol va avea Fundatia pe care o conduceti in perioada imediat urmatoare, tinand seama ca aprobarea proiectului de catre guvernanti pare a deveni, pe zi ce trece, un fapt posibil?
- E un moment formidabil de favorabil pentru a arata ca, totusi, in tara asta poate sa existe o solidaritate si pentru bine, nu numai pentru rau. Incercam sa facem acest lucru impreuna cu cateva institutii importante in stat, precum Academia Romana, Academia de Studii Economice, Biserica, mediul academic din Cluj-Napoca etc. In tot acest forum de organizatii, institutii si academii, cineva trebuie sa fie un factor coagulant, catalizator, iar rolul acesta vrem sa-l aiba Fundatia pentru o Societate Deschisa.
- Ideal ar fi sa mergeti la drum si cu un consistent sprijin al presei, dar, din pacate, acest lucru nu e posibil. Majoritatea ziarelor si televiziunilor si-au abandonat independenta editoriala, lasandu-se mituite si mintind prin omisiune - un pacat greu al presei comuniste, reinviat cu succes...
- Am observat acest lucru, dar cred ca organismul abilitat prin lege sa faca lumina in astfel de cazuri este Consiliul National al Audiovizualului. Vom face o sesizare catre Cna si ii vom cere sa investigheze si sa vada daca exista acorduri scrise sau de alta natura, privind publicitatea platita de "Gold Corporation". Sa se monitorizeze cum s-a instituit, tacit sau prin clauze suplimentare, cenzura stirilor legate de Rosia Montana. O fi fost platita aceasta publicitate cu sume mai mari decat cele prevazute in tarifele televiziunilor? Trebuie vazut, nu?

"Organizarea dezbaterilor publice in perioada de vacanta (iulie-august) mi se pare o bataie de joc la adresa populatiei acestei tari, dar si la adresa institutiilor statului roman"

- Zilele trecute, au avut loc la Rosia Montana, Abrud, Campeni si Alba Iulia primele dezbateri publice, in care expertii companiei au fost pusi in dificultate, ezitand sa raspunda intrebarilor Greenpeace si Alburnus Maior. Cum apreciaza Fsd aceste evenimente?
- Proiectul Rosia Montana este o consecinta a slabiciunii statului de drept din Romania. Acest proiect mamut aminteste mai degraba de epoca in care in Romania, atat mediul inconjurator, cat si comunitati intregi erau sacrificate pentru "construirea socialismului multilateral dezvoltat". Doar obiectivul s-a schimbat: promovarea capitalismului de tip salbatic, care nu are nimic in comun cu tipul de dezvoltare ce trebuie sa caracterizeze o tara care va deveni in cel mai scurt timp membra a Uniunii Europene. Organizarea dezbaterilor publice in perioada de vacanta (iulie-august) (doamna ministru insasi nu era la slujba saptamana trecuta, cand Greenpeace s-a legat cu lanturi de usile ministerului), mi se pare o bataie de joc la adresa populatiei acestei tari, dar institutiile statului ar trebui sa inteleaga ca e si o bataie de joc la adresa lor. Aceste institutii au de ales: ori sunt in complicitate, ori se lasa dispretuite de aceasta corporatie. Aici, vorba latinului, nu exista o a treia cale. Ca sa ne convinga ca nici una dintre suspiciunile noastre nu este intemeiata, autoritatile statului roman trebuie sa puna pentru totdeauna capat acestui proiect. Au mijloace administrative, dar, daca li se pare dificil de actionat pe cale administrativa, n-au decat sa procedeze dupa exemplul altor tari, in primul rand al Cehiei, si sa inainteze o lege catre Parlament. Sa decida Parlamentul daca Romania permite ceea ce alte tari nu au permis. Noi, tocmai noi! ne-am gasit sa avem cea mai mare exploatare miniera la suprafata, sa ne batem joc de istoria nationala, sa-i sfidam pe vecini, sa mutilam muntii si sa otravim livezile cu cianuri! Noi, tocmai noi! ne facem ca suntem singuri pe planeta Terra, si vrem cu orice pret sa omoram Romania, pentru ca ne e la indemana.
- In scrisoarea deschisa, data recent publicitatii, propuneti guvernului o serie de interventii urgente, in numele legii si al bunului simt...
- La primul punct, am solicitat guvernului sa investigheze existenta conflictelor de interese din consiliul local de la Rosia Montana, unde legea a fost incalcata intr-un mod inadmisibil pentru o tara europeana. Am cerut, apoi, investigarea legalitatii certificatelor de urbanism emise pentru "Rosia Montana Gold Corporation", cercetarea activitatii Consiliului judetean, precum si analiza activitatii Prefecturii, cu privire la acest proiect. Solicitam, de asemenea, declasificarea actelor prin care "Minvest Deva" a intrat in posesia licentei de concesiune pentru exploatare si transferul acesteia impreuna cu dreptul de explorare catre "Rosia Montana Gold Corporation" Sa.
- In tot acest puzzle de ilegalitati si complicitati, Ministerul Culturii ocupa un loc fruntas. Practic, dupa plecarea "greilor" Razvan Theodorescu si Ioan Opris, sforile la aceasta institutie le trag "ienicerii" din planul doi si trei. Ministrul en titre ar putea fi amendat cu usurinta pentru insusire necuvenita de... functie.
- Fsd considera ca trebuie investigata si lamurita usurinta cu care s-au acordat descarcarile de sarcina arheologica de catre oficiali ai Ministerului Culturii, avand in vedere ca galeriile minelor romane si pre-romane din Cornwall - Marea Britanie, avand o vechime comparabila cu cele de la Rosia Montana, au fost declarate, de curand, monumente ale patrimoniului universal. Acolo de ce se poate, iar in Apuseni nu?

"Acest proiect trebuia sa moara in fasa, inca de acum sapte-opt ani. Supravietuieste doar pentru ca in Romania nimeni nu l-a tratat cu un Nu clar si categoric"

- Asociatia Internationala pentru Simpozioane de Sculptura din Paris, care va deschide o tabara la Rosia, a solicitat primariei din localitate inchirierea scolii vechi din sat. Aflat sub influenta companiei "Rmgc", consiliul local a respins cererea. Cum comentati?
- Blocarea unui proiect extraordinar (prin care localul scolii aflate in ruina urma sa fie renovat gratis) de catre consilieri platiti de o companie care are interese acolo mi se pare cel putin scandalos. Inseamna ca tara asta nu mai este o tara functionala! Mecanismele institutionale sunt in incapacitate de a functiona! Este obligatoriu ca Ministerul Administratiei sa investigheze si sa ne spuna care este de fapt situatia. Daca e sa fim foarte sinceri, acest proiect trebuia sa moara in fasa, inca de acum sapte-opt ani. Ei, nu! El cade, apoi o ia de la capat, se taraste intr-un picior (in doua inca n-a reusit, am inteles ca are mari probleme financiare), dar supravietuieste, doar pentru ca in Romania nimeni nu l-a tratat cu un Nu clar si categoric. De aceea, cerem guvernului sa analizeze lipsa de fermitate a Ministerului Mediului, care nu pare sa tina cont de opozitia Ungariei si nici sa ia exemplu de la alte state vecine, precum Cehia, Bulgaria, Grecia, care s-au manifestat neechivoc si cu maxima fermitate impotriva unor asemenea proiecte. In opinia noastra, un exemplu de raspuns adecvat prezentului este cel al Cehiei, membra a Ue, care, aflata in fata unui proiect similar cu cel de la Rosia Montana, a interzis prin lege acest tip de exploatare miniera.
- In ultimii opt-noua ani, Rosia Montana a fost tinuta in afara dezvoltarii zonale. Aici, timpul a fost oprit in loc. Ideea de dezvoltare alternativa, cu adevarat durabila, este interzisa. Ce parere aveti?
- Lipsa de preocupare reala a administratiei, lipsa de viziune si de interes privind solutiile de dezvoltare locala durabila sustin implicit pozitia investitorilor care, sub pretextul crearii catorva sute de locuri de munca pe perioada exploatarii (maximum 14 ani), nu urmaresc nimic altceva decat derularea unui business extrem de avantajos pentru actionariatul majoritar al unui "off-shore", cu sediul intr-o casuta postala din Insulele Barbados. Fata de aceasta situatie, Fundatia isi doreste sa aduca la aceeasi masa autoritatile si comunitatea locala, sa gandeasca impreuna un plan de dezvoltare durabila a Rosiei Montane, prin accesul la fondurile europene de dezvoltare rurala si prin credite pe care localnicii le pot primi chiar de la Centrul de Dezvoltare Economica al Fsd, orientat pe credite pentru tarani si mineri.
- Pareti optimista in privinta castigarii luptei la care v-ati angajat...
- Bineinteles. Romania se pregateste sa intre in Ue la inceputul anului viitor si sper din suflet ca "Gold Corporation" nu va obtine nici o aprobare pana atunci, si nici dupa aceea. Vom convinge autoritatile ca acest proiect trebuie oprit fara intarziere. Dar daca, asa cum se spune, Rosia Montana este chintesenta situatiei Romaniei postdecembriste, atunci, sa ne fereasca Dumnezeu!

Doamnei Renate Weber ii puteti scrie la email: rweber@osf.ro