Ingrediente (pentru circa 20 bucati): 5 oua, 1 varf de cutit sare, 120 g zahar tos fin, 1 plic zahar vanilat, 1 paharel caisata (rachiu de fructe), 90 g faina, 150 g migdale curatate si macinate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 80 g unt, 500 g caise coapte (tari). In plus: migdale feliate si zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri si se freaca bine cu 1/3 din zahar, sare, zahar vanilat si caisata. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in crema de galbenusuri, dupa care se adauga faina cernuta, migdalele, coaja rasa de lamaie si untul caldut (la temperatura mainii).
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se incinge cuptorul la 180gr..
Caisele spalate si zvantate se rup in doua si se indeparteaza samburii.
Se toarna aluatul in tava si peste el se aseaza jumatatile de caisa la distante egale intre ele. Se presara deasupra migdalele feliate si se da prajitura la cuptor. Se coace 40 de minute, se lasa sa se raceasca in tava, se presara cu zahar pudra si se taie bucati.
Spuma de caise
Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g caise fara samburi, 1 cl rachiu de fructe (eventual caisata), 3 foi de gelatina, 1/4 l frisca, 2 albusuri, 40 g zahar, 50 g boabe de fistic.
Mod de preparare:
Se taie caisele spalturi subtiri, se amesteca cu zaharul si rachiul de fructe si se lasa sa se patrunda aproximativ doua ore.
Se inmoaie gelatina in apa rece. Fisticul se taie marunt, albusurile se bat spuma, iar frisca doar pe jumatate.
Se pun caisele marinate in robotul de bucatarie si se maruntesc. Piureul de caise se amesteca cu frisca batuta si spuma de albusuri si se incorporeaza 3/4 din fisticul taiat.
Se stoarce bine gelatina si se lasa sa se topeasca pe baia de apa, dupa care se incorporeaza incet in spuma de caise.
Se toarna spuma in pahare sau in boluri racite si se tine o ora la frigider. Inainte de a o servi, se presara cu fisticul ramas.
Piersici prajite
Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g faina, 3/16 l lapte, 2 cl lichior de portocale (mandarine), 2 oua, 1 plic zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 30 g zahar, 4 piersici. In plus: ulei pentru prajit, zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, se amesteca bine faina cu laptele, dupa care se adauga galbenusurile, zaharul vanilat, lichiorul si sarea si se amesteca din nou.
Se bat albusurile spuma, impreuna cu zaharul, si se incorporeaza in aluat. Piersicile spalate se rup in doua, li se scot samburii si pe urma se taie spalturi subtiri.
Se incinge uleiul (mult) intr-o tigaie. Se trec piersicile (cu ajutorul unei furculite) prin aluat si se prajesc in ulei pana ce se rumenesc frumos. Se scurg, se presara cu zahar si se servesc imediat. Atentie: Piersicile trebuie sa "inoate" in ulei, iar uleiul nu trebuie sa fie prea incins, pentru ca altfel nu se patrund la fript. Se poate testa temperatura prajind o felie de paine in ulei. Daca se rumeneste incet, temperatura este potrivita.
Tort cu zmeura si frisca
Ingrediente (pentru 12 felii): 4 oua, 1 varf de cutit sare, 70 g zahar tos fin, putin zahar vanilat si putina coaja rasa de lamaie, 40 g unt, 80 g faina. Pentru crema: 1/4 l lapte, 2 galbenusuri, 2 linguri praf de budinca (de vanilie), 60 g zahar pudra, 1 baton de vanilie (miezul), 1/2 l frisca, 4 foi de gelatina. Pentru piureul de zmeura: 250 g zmeura spalata, 100 g zahar pudra, 1 paharel lichior de zmeura (rachiu de fructe), putina zeama de lamaie. In plus: unt, faina si hartie pentru forma de tort, frisca batuta pentru acoperit tortul, migdale feliate si zmeura pentru ornat.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se freaca bine galbenusurile cu 2 linguri cu apa calda, jumatate din cantitatea de zahar tos, sarea, zaharul vanilat si coaja de lamaie, pana ce devin spumoase.
Se bat spuma albusurile cu restul de zahar si se incorporeaza in spuma preparata anterior, dupa care se adauga untul topit si faina.
Se toarna aluatul in forma si se coace 40 de minute in cuptorul incins. Dupa ce s-a racit, se taie in doua, pe orizontala.
Se pun pe foc zmeura, zaharul pudra si zeama de lamaie si dupa ce dau in clocot se trec prin sita, se lasa sa se raceasca si se adauga lichiorul de zmeura (1 lingura de zmeura se pune deoparte pentru ornat).
Pentru crema, se amesteca 4 linguri de lapte cu praful de budinca si cu galbenusurile. Restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu zaharul pudra, si cand incepe sa fiarba, se toarna in el amestecul de galbenusuri si praf de budinca. Se amesteca pana ce se ingroasa si se mai da intr-un clocot, dupa care se raceste si se impart in doua: o parte se amesteca cu miezul de vanilie si cealalta cu piureul de zmeura.
Gelatina se inmoaie in apa rece, se stoarce, se dizolva in putina apa calda si se incorporeaza in frisca batuta, care se imparte si ea in doua si se amesteca cu crema de vanilie si cu crema de zmeura.
Se tapeteaza fundul formei cu hartie, se aseaza un blat, se unge cu un strat de crema de zmeura, peste care se intinde un strat de crema de vanilie, si se acopera cu blatul al doilea. Se da tortul doua ore la rece, se scoate din forma, se acopera cu frisca batuta amestecata cu piureul de zmeura pus deoparte, se presara cu migdale filetate si se orneaza cu frisca si zmeura intreaga.