Dezbateri cu huiduieli

Ion Longin Popescu
Dupa cum ne-am informat cititorii, saptamana trecuta au inceput in diferite localitati din tara, dezbateri publice legate de proiectul de la Rosia Montana. Desfasurarea lor a lasat insa mult de dorit in ceea ce priveste civilitatea.

Oamenii companiei "Gabriel" nu au venit sa puna intrebari, ci sa huiduie si sa ameninte. De fapt, ei nici nu reprezentau populatia din Rosia Montana, ci compania care-i plateste. Pana la data la care publicam aceasta insemnare, astfel de simulacre de dezbateri au avut loc in Rosia Montana, Abrud, Campeni, Alba-Iulia, Zlatna si Brad. Desfasurate dupa acelasi calapod, cu echipe de angajati in tricouri verzi, galbene si rosii, cu aplaudaci si haulitori la comanda, deplasati cu autocarele si asezati strategic in toate colturile salilor respective, cu opozanti de catifea, punand intrebari dinainte stabilite si doar aparent incomode, cu taierea microfonului cand vorbeau opozantii autentici - dezbaterile publice marca "Rmgc" sunt o caricatura si o ofensa la adresa publicului roman si, mai ales, la adresa autoritatilor. Un participant direct la asa-zisele dezbateri de la Alba-Iulia, cunoscutul arheolog conf. dr. Horia Ciugudean, ne-a relatat pe scurt cum a decurs episodul din capitala Marii Uniri a tuturor romanilor.
- S-a stiut de organizarea dezbaterii la Alba-Iulia, domnule profesor?
- Publicul interesat n-a stiut nimic de proiectatele dezbateri, deoarece n-a fost pus nici un afis in oras. Cunoscand ca marea majoritate a localnicilor din capitala judetului nu agreeaza proiectul, este de inteles de ce s-a ales o discretie atat de frapanta. In schimb, aceiasi si aceiasi angajati ai "Goldului", ca si unii membri ai unor pseudo-Ong-uri, plimbati din oras in oras, au jucat diverse roluri prestabilite, ocupand sala si dand tonul huiduielilor sau, dupa caz, aplauzelor. Inca din primele momente, mi-am dat seama ca voi asista la o imensa si tragica farsa, pusa la cale de profesionisti ai manipularii, comportamentul "goldistilor" amintindu-mi (si nu numai mie) de coloanele de muncitori de la Imgb, din anii `90. Lipsea doar lozinca "R-M-G-C face or-di-ne". Dupa ce s-au intocmit liste cu cei dornici sa ia cuvantul, nu a mai fost respectata ordinea inscrierilor, ci s-a aplicat un scenariu prestabilit, cu suporteri introdusi inainte si dupa fiecare opozant, pentru a fi minimalizate glasurile critice. Nu opiniile si ingrijorarile locuitorilor din orasele Ardealului dorea compania (si ministerul?) sa le auda, ci corul aprobator al mercenarilor.
- Este limpede ca numarul opozantilor a fost coplesit de cel al "goldistilor".
- Au fost si destui opozanti, iar pe frontispiciul Casei de Cultura fusese desfasurat un banner urias, cerand stoparea proiectului. Cand opiniile critice au inceput sa deranjeze, s-a trecut la huiduieli dirijate din sala. Presiunea psihologica asupra celor ce crezusera ca vin pentru o dezbatere reala a atins apogeul in momentul in care, din sala, au inceput sa se auda amenintari cu moartea. Unui antevorbitor al meu i s-a strigat, in auzul intregii sali: "Ce-ar fi daca te-ar lovi o masina la plecarea din sala?", si aceasta, fara ca moderatorul dezbaterii sau trimisul Guvernului Romaniei, directorul Heredea de la Mediu, sa reactioneze in vreun fel. Cand am intrebat cum e posibil ca publicul sa fie indus in eroare prin publicarea unor fotografii cu explicatii mincinoase (in dreptul unei poze din Carnic se spune ca e din Catalina Monulesti etc.), mi-a fost taiat microfonul, desi nu depasisem timpul acordat. In general, opozantilor li s-au oferit numai jumatati de raspunsuri, iar modul in care a intervenit vicepresedintele companiei mi s-a parut scandalos. D-l John Ashton a avut cinismul sa spuna ca multe dintre problemele ridicate se pot lamuri mult mai bine la o bere!

Viitoarele ocazii de a va exprima opinia legata de proiectul din Rosia Montana sunt dezbaterile publice din urmatoarele orase: Cluj-Napoca (7 august, ora 16.30, la Casa de Cultura a Studentilor), Turda (9 august, ora 16.30, la Casa de Cultura), Bistra (14 august, ora 16.30, la societatea Margusti), Baia de Aries (15 august, ora 16.30, la Clubul Muncitoresc), Lupsa (16 august, ora 16.30, la Caminul Cultural), Bucuresti (21 august, ora 16.30, la Romexpo), Deva (23 august, ora 16.30, la Casa de Cultura), Arad (25 august, ora 16.30, la Casa de Cultura).