Sanatatea din farfurie
1. Un mar sau doua pe zi va vor scuti de vizitele prea dese la medic. Ele contin din abundenta pectine (substante solubile cu structura fibroasa), care nu numai ca ne alunga senzatia de foame, dar in acelasi timp, scad nivelul colesterolului, reduc tensiunea arteriala si elimina in mod natural toxinele din organism. Nu curatati merele de coaja, deoarece majoritatea pectinelor, vitaminelor si mineralelor se gasesc imediat dedesubtul ei.
2. Broccoli e o adevarata comoara, un concentrat de substante printre care si sulful, care ne protejeaza de cancer. Vitamina C si carotenoidele neutralizeaza radicalii liberi, daunatori functionarii celulelor, prevenind in acest fel, printre altele, bolile de inima. In plus, broccoli ne aprovizioneaza cu o mare cantitate de calciu (intaritorul oaselor), cu magneziul (mineralul antistres) si fibre. Substantele valoroase din broccoli sunt sensibile la temperaturile inalte, deci e suficient daca il fierbeti putin in aburi sau il opariti. Mancati capatana impreuna cu tulpinile, caci ele au exact aceleasi proprietati.
3. Fructele de padure, fie ele rosii sau negre, fructe ca afinele, capsunile sau coacazele au ceva in comun: ele contin multi pigmenti cu efect de combatere a radicalilor liberi si de reducere a procentului de colesterol din sange.
4. Ardeiul iute. Cea care ii da iuteala este capsaicina, o substanta ce degajeaza caile respiratorii, fiind un remediu excelent contra guturaiului, bronsitei si racelii. De asemenea, capsaicina mentine fluiditatea sangelui, protejand astfel inima. Ardeiul iute este cel mai raspandit condiment de pe glob, fiind foarte apreciat mai ales in bucataria sud-americana si in cea asiatica. Nu numai pentru contributia sa la gustul mancarurilor, ci si pentru ca stimuleaza metabolismul si digestia.
5. Pestele. Eschimosii nu sufera de inima, deoarece alimentatia lor se compune in mare masura din peste. In animalele marine se gasesc asa-numitii acizi grasi Omega 3, care previn afectiunile cordului si amelioreaza inflamatiile. Daca va supara incheieturile sau aveti probleme cu pielea, apelati cu incredere la Omega 3. Uleiul de peste este important si pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului. Sursele cele mai bogate de acizi grasi Omega 3 sunt pestii cu carnea grasa, ca somonul, macroul, heringul, sardinele sau calcanul. Sfatul ar fi: gatiti peste o data sau de doua ori pe saptamana.
6. Ovazul. "Vrei, calule, ovaz?" De ce oare erau hraniti cu ovaz tocmai caii, animale supuse permanent la efort? Pentru ca ovazul poate furniza multa energie, dar in acelasi timp ofera si proteine, acizi grasi, vitamine din grupa B si fibre in cantitati mai mari decat alte soiuri de cereale. Ovazul reduce colesterolul, calmeaza si intareste nervii. Studiile au demonstrat ca elevii care primesc un musli de ovaz la micul dejun reusesc sa ia note mai bune la scoala.
7. Fasolea, lintea sau mazarea sunt puse zilnic pe masa in India si in tarile din bazinul mediteranean. Leguminoasele se pot prepara in cele mai variate moduri. Deosebit de bogate in substante de balast si proteine vegetale, ele stabilizeaza glicemia si elimina grasimile din sange. Concomitent, leguminoasele aduc in organism minerale indispensabile, de exemplu fier si potasiu, ca si acidul folic, important pentru inima.
8. Iaurtul. Bacteriile continute in iaurt nu apara doar sanatatea florei intestinale, ci consolideaza intregul sistem imunitar. Ele impiedica inmultirea bacteriilor patogene, care provoaca diferite neplaceri, de pilda, diareea. De aceea, pacientii obligati sa ia antibiotice sunt sfatuiti de medici sa manance zilnic iaurt. Atentie: iaurtul este folositor numai daca n-a fost pasteurizat, deci mai exista in el bacterii vii, ca lactobacilul acidophilus. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca iaurtul ne furnizeaza calciul, de care oasele noastre au mare nevoie.
9. Morcovul. Trei morcovi pe zi - atat recomanda Institutul Oncologic National din Sua. Motivul: morcovii contin cantitati enorme de betacaroten, care va apara celulele de atacul radicalilor liberi, mentinand totodata sanatatea ochilor si a vaselor de sange, in vreme ce substantele de balast coboara nivelul colesterolului. Insa trebuie sa stiti un lucru: daca va veti pune pe rontait morcovi cruzi, aceasta nu va va ajuta decat la digestie. Abia printr-o usoara fierbere in aburi, betacarotenul este eliberat din structurile celulare rigide si ne poate deveni util. Cel mai bine va fi sa adaugam putin unt sau ulei. Daca totusi preferam morcovul crud, exista si alternativa de a-l da pe razatoarea fina.
10. Cartofii. Sunt alimentul ideal. In ei se gasesc aproape toate mineralele si oligoelementele importante, in proportii optime. Au putine calorii (70 la 100 g) si sunt foarte satiosi. Pe langa aceasta, ei ne asigura un aport uimitor de vitamina C - cu 200 g de cartofi ne putem acoperi jumatate din necesarul zilnic. Fibrele si alte substante vegetale existente joaca un rol deloc neglijabil in profilaxia cancerului. Si inca un lucru care merita aflat: cartofii fierti, mancati reci, contin asa-numitul amidon rezistent, care ajuta si el la distrugerea celulelor canceroase.
11. Usturoiul. Tratati-va cu usturoi! - asa au procedat si medicii din antichitate. Caci, in ciuda mirosului sau dezagreabil, usturoiul este un multitalent: intareste sistemul imunitar si pe cel circulator, are un efect de antibiotic asupra germenilor patogeni, regleaza tensiunea arteriala, mentine fluiditatea sangelui si previne cancerul. Doza optima: unu sau doi catei pe zi.
12. Varza. De la varza creata la gulii, toate soiurile de varza, impreuna cu rudele lor mai mult sau mai putin apropiate sunt doldora de substante biologic active, gata sa se puna pe treaba. Deja medicina traditionala folosea varza alba pentru tratarea ulcerului. Pe cercetatorii de astazi ii intereseaza mai mult viguroasa actiune antitumorala a verzei albe, a verzei de Bruxelles etc. Dar asta nu e totul. Varza ne ofera din belsug vitaminele C si E, acid folic si fibre. Pentru a nu degrada aceste substante, fierberea n-ar trebui sa dureze mai mult de 10-15 minute. Se poate consuma si cruda, sub forma de salata, de exemplu, din varza alba sau varza murata.
13. Uleiul de masline. "Sa renuntam complet la grasimi!" - asa suna lozinca doamnelor care pun pret pe silueta. Totusi, exista grasimi si grasimi: sanatatea proverbiala a populatiei mediteraneene se datoreaza in parte si uleiului de masline. Caci acizii grasi continuti in el reduc colesterolul daunator (Ldl), facand sa creasca simultan nivelul colesterolului bun (Hdl), care impiedica sclerozarea arterelor. Uleiul de masline ne mai pune la dispozitie si vitamina E, eficienta in neutralizarea radicalilor liberi. Uleiurile de cea mai buna calitate sunt cele virgine, presate la rece si nerafinate. Ele nu trebuie combinate cu alte grasimi, ci folosite in locul lor.
14. Nucile. Au multe calorii si ingrasa. Totusi, din cand in cand, ar fi bine sa mancati mieji de nuca, atatia cati va incap in palma. Caci nucile sunt adevarate concentrate de energie. In afara de aceasta, ele intaresc sistemul nervos si stimuleaza activitatea cerebrala.
15. Rosiile. Licopina, asa se numeste secretul sanatatii, ascuns in patlagelele rosii, unul din cei mai vajnici luptatori impotriva radicalilor liberi. La cei ce mananca multe rosii, riscul de cancer scade cu pana la 40%. De asemenea, licopina protejeaza si ochii. Si iata o veste buna: minunata substanta este prezenta si in pasta de tomate sau ketchup, fiindca prelucrarea termica n-o afecteaza decat in mica masura. Se presupune chiar ca licopina din rosiile fierte se asimileaza mai bine in organism decat cea din rosiile crude.
16. Ceaiul. Bautorii de ceai traiesc mai mult, cel putin asa spun statisticile. Si nu numai ceaiul verde, ci si cel negru cuprinde substante biologic active, utile sanatatii, care ne feresc de ateroscleroza si cancer, regleaza glicemia si chiar alunga virusurile gripei.
17. Citricele. Un pahar cu suc de portocale proaspat stors, baut dimineata, echivaleaza cu o mica bomba de vitamine. Intr-adevar, citricele se numara printre cei mai buni furnizori de vitamina C. Insa nu va multumiti cu sucul, mancati si fructe intregi. Membrana delicata ce inveleste feliile fructului si interiorul albicios al cojii sunt, la randul lor, pretioase: in ele se afla substante care ne apara de infectii, intaresc inima, vasele de sange si sistemul imunitar, reduc colesterolul si blocheaza cresterea tumorilor. In afara de aceasta, ele amplifica actiunea vitaminei C.
18. Ceapa. Ne stoarce de lacrimi, dar tocmai in asta consta marea ei calitate. Caci acel "ceva" iute care ne face sa plangem mareste capacitatea de aparare a organismului si ne ajuta atunci cand suntem raciti si tusim. Diversele substante vegetale din ceapa uscata sau verde amelioreaza procesele inflamatorii in afectiunile reumatismale, bronsita sau astm, pastreaza fluiditatea sangelui, previn bolile sistemului circulator si impiedica evolutia cancerului. Nu toate aceste substante vitale pentru sanatatea noastra sunt rezistente la temperaturi ridicate, deci ar fi de preferat ca, ori de cate ori se poate, sa mancam ceapa cruda. Iar daca dorim s-o calim ori s-o fierbem, e bine s-o taiem marunt chiar inainte de a o arunca in cratita, altfel ea pierde prea mult din principiile ei active.