Omlete rafinate

Redactia
Rulouri de omleta umplute cu vinete.


Ingrediente (pentru 6 bucati):1 vanata, 2 catei de usturoi, 3 cepe, 6 linguri ulei de masline, sare, piper, 12 oua, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:

Taiati vanata cubulete, curatati si presati usturoiul, tocati ceapa marunt si lasati-le sa se rumeneasca in uleiul incins. Adaugati sarea si piperul, acoperiti-le cu un capac si lasati-le sa se caleasca, incet, 30 de minute.
Bateti ouale impreuna cu patrunjelul verde taiat cu foarfeca, sare si piper si faceti 6 omlete plate, intr-o tigaie unsa cu ulei.
Puneti pe fiecare omleta cate-o lingurita cu vinete, rulati-le, fixati-le cu un betisor sau o scobitoare si serviti-le reci.

Omlete cu menta si branza telemea

Ingrediente (pentru 12 bucati): 150 g branza telemea, 12 oua, 6 frunze de menta proaspata, sare, piper, ulei de masline.
Mod de preparare:

Sfaramati branza telemea intr-un castron si amestecati-o cu ouale batute si frunzele de menta taiate cu foarfeca. Adaugati sare (nu prea multa) si piper si faceti 12 omlete intr-o tigaie mica, unsa cu putin ulei.
Serviti-le reci, cu bucatele de castravete stropite cu ulei de masline si zeama de lamaie.

Omleta cu cartofi (reteta spaniola)

Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g cartofi, 6 linguri ulei de masline, 2 cepe mari, 12 oua, 3 linguri lapte, sare, piper. Pentru garnitura: 4 ardei capia, 1 catel de usturoi, putin ulei, 6 fire de patrunjel verde, 1 lingura otet.
Mod de preparare:

Curatati cartofii de coaja, taiati-i cubulete si rumeniti-i in uleiul incins. Adaugati ceapa curatata si tocata marunt, acoperiti-le cu un capac si lasati-le sa se dunstuiasca circa 15 minute.
Bateti ouale cu laptele, adaugati sare si piper, varsati peste cartofi si lasati sa se inchege omleta, intorcand-o pe ambele parti.
Coaceti ardeii capia, curatati-i de pielita, seminte si nervuri, taiati-i bucati si asezonati-i cu usturoiul presat, patrunjelul verde taiat cu foarfeca, ulei si otet.
Taiati omleta cuburi ceva mai mari, sarati-o, piperati-o si serviti-o rece, cu garnitura de ardei copti.

Omlete cu dovlecei si branza

Ingrediente (pentru 4 bucati): 2 dovlecei mici, 2 linguri ulei de masline, 8 oua, 150 g branza telemea (eventual de capra), 1 legatura codite de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati dovleceii de coaja si dati-i pe razatoarea mare. Stoarceti-i intre palme si rumeniti-i 5 minute, la foc iute, in uleiul incins. Scoateti-i din tigaie si lasati-i intr-o strecuratoare sa se scurga.
Bateti ouale impreuna cu branza rasa sau zdrobita (daca este proaspata) si incorporati coditele de ceapa verde taiate rondele, dovleceii, sare si piper.
Incingeti cuptorul la 210C. Turnati omleta cu dovlecei in 4 forme mici de tarta (diametrul 10 cm), dati-le 15 minute la cuptor si serviti-le caldute sau reci.



Dulciuri

Tarta cu zmeura

Ingrediente (pentru 5-6 persoane): 500 g zmeura, 2 linguri gem de zmeura, 1 lingura zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura zahar cristal (nu prea fin). Pentru aluat: 250 g faina + 20 g, 15 g drojdie proaspata, 80 g unt + 15 g, 2 oua, 12 cl lapte + inca 2 linguri, 30 g zahar, 5 g sare.
Mod de preparare:

Diluati drojdia si jumatate din zahar in laptele caldut.
Puneti faina pe planseta, faceti o gropita la mijloc, in care puneti ouale si incepeti sa le amestecati. Incorporati sarea, restul de zahar si putin cate putin drojdia. Framantati aluatul pana ce devine elastic.
Incorporati untul topit si continuati sa framantati, pentru ca aluatul sa fie neted si suplu (ceva mai moale).
Turnati aluatul intr-o forma cu peretii detasabili, unsa cu unt, si aranjati-l dupa forma tavii. Acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca si sa-si dubleze volumul, circa doua ore.
Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Cu mainile infainate, apasati mijlocul aluatului, ungeti scobitura cu gem si puneti peste ea zmeura (300 g).
Ungeti apoi marginile tartei cu lapte, presarati deasupra zaharul vanilat si zaharul tos si dati-o 30 de minute la cuptor.
Cand s-a copt, scoateti tarta pe un grilaj, lasati-o sa se raceasca, decorati-o cu zmeura ramasa (50 g), pudrati-o cu zahar cristal si serviti-o calduta.