Sfaturi de ieri, bune si azi...

Redactia
Sfaturi de ieri, bune si azi.... Modul cel mai simplu de a afla . daca apa este buna de baut. Pentru a ne convinge daca apa de robinet, din fantana sau din izvor este buna de baut, umplem o sticla bine spalata si punem in ea o lingurita de zahar sau, si mai bine, de zahar candel pisat. Astupam bine...

Sfaturi de ieri, bune si azi...

Modul cel mai simplu de a afla
daca apa este buna de baut


Pentru a ne convinge daca apa de robinet, din fantana sau din izvor este buna de baut, umplem o sticla bine spalata si punem in ea o lingurita de zahar sau, si mai bine, de zahar candel pisat. Astupam bine sticla si o tinem doua zile in loc cald. Daca dupa 24-36 de ore, apa devine tulbure, laptoasa, sau apar fire de albeata in ea, faptul acesta va dovedi ca ea contine materii organice si alte necuratenii. O astfel de apa nu este buna pentru baut. Daca insa apa din sticla ramane limpede mai multe zile, putem fi siguri ca ea nu contine nimic vatamator sanatatii noastre.

La ce e buna lesia

Cu lesie de cenusa ne spalam bine parul si rufele. Lesia este un bun dezinfectant. Cu lesie fierbinte spalam dusumelele din casa, dar mai ales din odaia bolnavului, patul, scaunele, etajerele, in cazul cand sunt din lemn simplu. Baile de picioare cu lesie sunt foarte bune la raceala, dureri de cap, lipsa de somn. Lesia de tutun se intrebuinteaza pentru vindecarea raiei, la fel ca si cea de ciocalai (stiuleti) de porumb. Ca sa dezinfectam rufele unui bolnav molipsitor (scarlatina, tuberculoza, boli de piele), precum si lenjeria de pat, e bine sa le fierbem cateva ceasuri in lesie tare.

Sfaturi de igiena personala

• Culca-te devreme, trezeste-te devreme si fa ziua lucruri folositoare.

• Simplitatea si cumpatarea sunt elixirurile vietii.

• Lumina si soarele ii sunt tot atat de necesare omului precum aerul si apa.

• Imbraca-te in asa fel ca miscarile corpului sa nu fie stanjenite, iar frigul iernii sau arsita verii sa nu te supere.

• Numai intr-un camin curat si vesel poate exista fericirea.

• Nu fura nici o clipa din somnul tau, caci numai in timpul somnului se repara si se odihneste organismul.

• Distractiile, dar cu masura, refac, intretin si invioreaza creierul si corpul omenesc.