Carlo Petrini - Presedintele Organizatiei Internationale "Slow Food"

Ion Longin Popescu
"Romania este extraordinara! Una dintre ultimele tari europene care si-au pastrat peisajul agricol traditional. Un punct-cheie . in afirmarea internationala a marcii de tara".

Carlo Petrini, presedintele uneia dintre cele mai puternice organizatii neguvernamentale mondiale ("Slow Food"), a venit la Bucuresti si, in cateva cuvinte, ne-a lamurit asupra unui lucru atat de simplu (in viziunea domniei sale), precum marca de tara: "Brandul ("marca") Romaniei este agricultura ecologica de subzistenta, hrana crescuta incet (slow food), natural, in opozitie cu hrana obtinuta prin interventii chimice, superintensive, de tip fast food (hrana rapida), din Sua si din o parte a tarilor Ue". Daca America a invadat Europa (si lumea intreaga) cu hamburgherii ei standard, avand acelasi gust in Honolulu, Okinawa, Finlanda ori Australia, Romania, crede d-l Petrini, ar putea invada macar Europa cu hrana ei gustoasa si diversificata, obtinuta din cereale, legume, fructe, lactate si carne fara conservanti si aditivi, fara ingrasaminte si nutreturi chimizate ori modificate genetic.
Ca organizatie internationala non-profit, "Slow Food" are mai mult de 1.000 de grupuri si 80.000 de membri in peste 100 de tari. Organizatia sustine biodiversitatea alimentatiei, promoveaza educarea gusturilor si pune consumatorii in legatura cu producatorii de alimente, printr-o serie de evenimente si initiative. Presedintele Carlo Petrini este o personalitate recunoscuta in lumea intreaga pentru lupta sa neobosita impotriva productiei alimentare de tip industrial si pentru sustinerea alimentelor naturale din zonele rurale. Fundatia pe care o conduce a dus cea mai importanta batalie cu Politica Agricola Comuna (Pac) a Ue, si a obtinut recent o victorie importanta: aceea de a fi sustinute financiar, nu numai marile exploatatii, ci si micile ferme taranesti. Vizitand o serie de producatori si grupuri de producatori alimentari din judetele Brasov si Mures, participand la cateva intalniri la nivel inalt la Ministerul Agriculturii, d-l Petrini a fost impresionat de uriasul potential al productiei de alimente biologice din Romania.

"Chiar in clipa in care vorbim, circa 500 de feluri
de mancare traditionala, din 30 de tari,
sunt pe cale sa dispara"


- Despre Fundatia "Slow Food" se stie ca are bani si putere sa influenteze guvernele si sa schimbe perceptia asupra alimentatiei sanatoase si a vietii la tara. Cine sunt sustinatorii dvs.?
- Printre membrii de onoare ai "Slow Food" se numara Regiunea Toscana din Italia, organizatia "Coop Italia" si companiile "New Holland" si "Gtt". Avem binefacatori si sustinatori in toata lumea, de la Academia dImpresa din Trento, la organizatii, municipalitati, consortii si camere de comert din Armenia, Ungaria, India, Ecuador, Suedia, Spania, Sua si multe altele. Infiintata in Italia, in 1989, "Slow Food" promoveaza cultura gastronomica, dezvolta educatia gustului, conserva biodiversitatea agricola si salveaza mancarea traditionala aflata in pericol de disparitie pretutindeni in lume.
- Organizatia actioneaza pe trei directii: "Ark of Taste", "Presidia" si "Terra Madre". Ce sunt aceste programe?
- Sunt cele mai puternice instrumente de lucru in cruciada pe care o ducem pentru salvarea traditiei in mica agricultura, a productiei alimentare de serie mica si, prin aceasta, a gustului natural al fructelor, legumelor, carnii si laptelui. "Ark of Taste" (Arca Gustului), dupa cum ii spune si numele, este un catalog de produse gastronomice aflate in pericol de disparitie, identificate de experti internationali. Spre exemplu, chiar in clipa in care vorbim, circa 500 de feluri de mancare traditionala, din 30 de tari, sunt pe cale sa dispara. Prin programul "Presidia", fundatia noastra asista si ii promoveaza pe micii producatori si produsele lor. Practic, urmarim sa asiguram un viitor economic viabil alimentelor traditionale, pentru a le putea mentine pe piata. In fine, "Terra Madre" este o retea mondiala a artizanilor agricoli, prin care urmarim schimbul de informatii dintre comunitatile rurale producatoare de alimente. Cel mai important eveniment al acestui program este reuniunea "Terra Madre", secondata de manifestarea "Salone del Gusto" (Salonul Gustului) de la Torino, din 2004, cand s-au intalnit 5000 de producatori din 130 de tari - un adevarat curcubeu de natiuni, obiceiuri alimentare si retete traditionale. Si in acest an, intre 26-30 octombrie, vor sosi la Torino 6000 de tarani producatori, 1000 de bucatari si 200 de specialisti universitari din intreaga lume. O adevarata forta a revenirii la "mama natura".

"La fiecare sase ore, o planta agricola
dispare de pe pamant!"


- Din pacate, "mama natura" a fost "invinsa" de oameni in ultimul secol. Cum priveste fundatia dvs. "mcdonaldizarea" alimentatiei mondiale?
- "Slow Food" este reactia la "Fast Food". Prin distrugerea retelelor de distributie ale micilor producatori, prin chimizarea intensiva a agriculturii, prin introducerea organismelor modificate genetic, in numele unei asa-zise necesitati de a-i hrani pe cei multi si saraci, agricultura de tip industrial a pagubit planeta, in ultima suta de ani, cu 300.000 de specii de plante; mai mult decat atat, si in prezent, la fiecare sase ore, o planta agricola dispare de pe pamant! 75% din diversitatea agricola a Europei a disparut prin incurajarea nefericita a productiilor agricole in regim industrial. Situatia este si mai grava in America, unde s-a pierdut 93% din diversitatea productiei agricole. De asemenea, o treime din rasele locale de porci, oi si vite a disparut, in paralel cu extinctia a 75% din varietatea piscicola a lumii.
- In acest context sinistru, ce pozitie ocupa Romania?
- Romania este o tara extraordinara din punct de vedere agricol, fiind una dintre ultimele tari europene care si-au pastrat peisajul agricol traditional - ceea ce reprezinta un punct-cheie in afirmarea internationala a marcii de tara. "Made in Romania" ar putea deveni curand, daca autoritatile actioneaza rapid si cu inteligenta, un blazon al gustului si al calitatii vietii in Europa Unita.
- Care sunt rezultatele concrete ale vizitei dvs. la Brasov si Mures?
- Am venit sa vedem care sunt sansele de a organiza o filiala "Slow Food" in Romania. Vizita noastra, desigur, va facilita promovarea internationala a unor alimente romanesti naturale, la preturi mai bune. "Slow Food" a luat legatura cu fundatia locala Adept, condusa de britanicul "romanizat" Nate Page, si impreuna ii vom ajuta pe producatorii agricoli sa obtina preturi mai bune pentru produsele lor. O serie de produse, cum ar fi lactatele provenind din pajistile inflorite, unice in lume, se bucura deja de asistenta de marketing din partea "Slow Food". Cativa producatori au fost invitati sa-si prezinte produsele la "Salone del Gusto" si "Terra Madre" din acest an.

"A face branza din lapte pasteurizat
este ca si cum ai scoate inima branzei"


- Ce recomandari i-ati facut ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur?
- I-am spus ca taranii si patrimoniul agricol traditional trebuie aparate, iar in momentul in care Romania intra in Uniunea Europeana, are de aparat produsele tipic romanesti, produsele agricole istorice, traditionale. I-am spus ca trebuie aparate si metodele traditionale de a obtine aceste produse, adica ciobanul trebuie lasat sa-si faca branza la stana, din lapte crud, cu un eventual control mai strict al igienei. Nu poti pretinde ca mananci cas ciobanesc autentic, de la munte, daca acest cas a fost facut intr-o fabricuta stralucitoare de inox, din centrul satului, din lapte pasteurizat. A face branza din lapte pasteurizat este ca si cum ai scoate inima branzei. Productia industriala duce la pierderea gustului adevarat al alimentelor, la pierderea memoriei parintilor care ne-au transmis aceste retete extraordinare. I-am mai spus domnului ministru ca ma intorc din Transilvania, unde am gustat lucruri fantastice. Lucruri pe care taranii nu le pot vinde. Nu e drept. Am mancat o branza de capra fantastica, mult mai buna decat branza frantuzeasca. Nimeni n-o cumpara, pentru ca supermarketurile sunt pline cu branza de import, la pretul prohibitiv de 15-20 de euro kilogramul. Iata de ce sunt convins ca lucrurile bune din agricultura acestei tari apartin patrimoniului european comun, iar prin ele vom putea scapa intr-o zi de alimentatia fast food, industriala, cu arome, cu aditivi de gust, cu conservanti. Basta! Trebuie sa dam valoare produselor proaspete, iar Romania poate juca un rol major in acest demers istoric.

"Apararea agriculturii mici, taranesti,
este cel mai important obiectiv din
acest moment istoric al planetei"


- Ce rol atribuie filosofia fundatiei "Slow Food" prezervarii vietii rurale?
- Un rol major. Nu poti vorbi de hrana vie, crescuta natural, fara a vorbi de cei ce au mostenit patrimoniul agricol: taranii. De aceea, apararea taranimii, a micilor realitati rurale face parte din prioritatile firesti ale fundatiei "Slow Food". Urmeaza, in egala masura, apararea soiurilor locale de seminte, a raselor specifice de animale si a metodelor agricole stravechi, in paralel cu lupta impotriva organismelor modificate genetic. Apararea agriculturii mici, taranesti, este cel mai important obiectiv din acest moment istoric al planetei. Cu toate ca marile companii produc hrana pentru 10 miliarde de oameni, pe pamant exista 900 de milioane de muritori de foame si peste 1 miliard de obezi, din cele 6,3 miliarde de locuitori. Raul vine, evident, din regulile strambe ale productiei industriale din agricultura, din goana dupa profit cu orice pret a marilor companii. Solutia? Agricultura la scara mica. Educatia tinerilor privind gustul si calitatea alimentara. Plata corecta a taranilor, pentru ca ei sunt cei care apara, cu sudoarea lor, peisajul rural.

"Cine vrea sa faca "Slow Food" in Romania sa ne scrie!"

- Dincolo de portile Bruxelles-ului ne asteapta o lume necunoscuta. Ce se va intampla cu bietul taran roman caruia, si asa, i s-a pus gand rau chiar in unele cancelarii de la Bucuresti?
- Dupa parerea mea, integrarea taranului roman in Europa va oferi un plus de demnitate intregii taranimi europene. Realitatea agricola a Romaniei este una foarte bogata, iar diversitatea biologica a campiilor si podisurilor romanesti este fantastica. Am impresia ca romanii insisi nu-si dau seama de asta.
- Cum veti putea controla lupta specifica fundatiei dvs. in absenta unei filiale "Slow Food" in Romania?
- Prin dezvoltarea fundatiei "Slow Food"! Scrieti-ne! Cine vrea sa faca "Slow Food" in Romania sa ne scrie! Cine vrea "Slow Food" la Bucuresti, la Sibiu sa ne scrie! Cine vrea la Brasov, la Iasi, la Timisoara, la Cluj etc. sa ne trimita de indata propunerea. "Slow Food" este o organizatie de consumatori inteligenti, sensibili, care platesc pentru calitate, nu pentru cantitate.
- Dvs. ne admirati agricultura prea putin intensiva, dar Ue ne da stegulete rosii, exact pentru acelasi lucru.
- Trebuie sa continuam lupta. Pentru acest scop exista "Slow Food", pentru a face presiune. Noi nu ne consideram o miscare italiana, ci una europeana si internationala, astfel ca presiunea sa fie si mai mare. De aceea, cred ca vom schimba lucrurile definitiv in favoarea noastra. Este momentul sa spun ca Romania nu trebuie sa faca greselile altora. Franta, Anglia, Italia va dau avertismente, desi ele au impulsionat agricultura intensiva si au distrus micii producatori. Acum incearca, totusi, sa intoarca roata. Voi nu trebuie sa mergeti pe strada pe care au mers ei. Trebuie sa-i aparati, cu inteligenta si patriotism, pe taranii care se afla acum in teritoriul rural, in sate, sa nu ajungeti maine-poimaine sa aduceti la tara un fel de tarani "de import", de la marginea oraselor sau din targurile scapatate. Investiti azi in mica productie! Intelegeti ca asta e marea bogatie a Europei. Nicaieri pe continent nu exista o agricultura atat de puternic si structural ecologica, precum aici, in Romania. Trebuie sa aveti propriul drum; inventati o cale care respecta mediul ambiant si productia agricola... ro-ma-neas-ca!

D-lui Carlo Petrini ii puteti scrie, in italiana, franceza sau engleza, la sediul operativ al fundatiei "Slow Food", Via della Mendicita Istruita, 14, 12042 Bra (Cn), Italia sau email: l.smelkova@slowfood.it si fondazione@slowfood.it