Opinii de la cititori

Redactia
"Cserehat, dealul cu ingeri". (Reportaj aparut sub semnatura lui Horia Turcanu, in F. As nr. 720).

Zambete si speranta

Multumiri autorului si implicit revistei dvs., pentru acest reportaj, care nu face altceva decat sa aduca zambetul pe buze si speranta in suflet. Speranta care este dominata de credinta in Dumnezeu si increderea ca totusi oamenii pot fi frumosi si buni. Poate acest lucru ne va salva si le va oferi copiilor nostri minunati un viitor. Va multumesc, cu multa stima,
Doinita Stan - e-mail: doinita_stan2001@yahoo.ca

"Este frumos gestul primarului de a oferi flori, dar si mai frumos ar fi acela de a-si retrage plangerile in justitie"

Imi amintesc de acea dramatica intamplare traita de maicutele de acolo. Am simtit revolta si indignare, dar si dispret, la adresa acelora care nu numai ca nu sunt capabili sa-si inteleaga si sa-si respecte semenii, dar mai mult, recurg pentru a-si impune vointa la brutalitati. Am citit cu atentie si bucurie acest articol. Admir tot ce au facut o mana de femei inimoase, cu credinta si evlavie, dar si cu multa truda. Chiar daca lucrurile s-au mai schimbat in acest interval de timp, este loc de mai bine. Este frumos gestul primarului de a oferi flori, dar si mai frumos ar fi acela de a-si retrage plangerile din justitie, de a stinge, chiar daca in al douasprezecelea ceas, conflictul acesta rusinos, care daca ar fi invins ratiunea, omenia, nici nu ar fi trebuit sa aiba loc. Dar cum in lumea asta nedreapta e mult mai usor sa faci rau decat bine, a fost posibil sa se intample asemenea nedreptate. Nu au de suferit numai maicutele acelea nevinovate si atat de curajoase, ci si copiii, care si-au gasit aici linistea si caldura, pe care nu au simtit-o din partea parintilor. Daca l-as cunoaste pe primarul de acolo, dar si pe alti factori responsabili, i-as implora sa se gandeasca bine ce fac, pentru ca ar fi o adevarata crima sa le rapeasca acelor copii nevinovati ceea ce, cu atata truda si daruire, au reusit sa le ofere acele adevarate sfinte, care le tin locul de mama, de tata. As fi foarte fericita si mandra daca acesti oameni ar intelege ca viata politica, banii etc. nu sunt totul. Ar fi benefic si pentru ei, familiile lor, copiii lor, sa cantareasca bine actiunile pe care le fac si sa nu uite ca, daca faci bine, bine primesti.
Gabriela Nadasan - e-mail: gabrielanadasan@yahoo.com

"E groaznic sa nu poti trai linistit in tara ta"

Mi se rupe inima de ce nedreptati se petrec in zona Covasna - Harghita. E groaznic sa nu poti trai linistit in tara ta. Ma rog la Dumnezeu pentru maicute si acesti ingerasi. Credinta in Dumnezeu invinge intotdeauna.
Maia - e-mail: maianour1@yahoo.com

"Rugaciunea si credinta curata fac minuni"

In toata lumea se intampla numai ceea ce doreste Dumnezeu. Numai cine nu vrea nu vede acest adevar. Rugaciunea si credinta curata fac minuni clipa de clipa. Sa ne rugam cu totii, cu incredere!
Roman Felicia -
e-mail: felicia_roman2005@yahoo.co.uk


Miracole Crestine

Ultima minune a parintelui Argatu

(Articol publicat in F. As nr. 718, sub semnatura lui Sorin Preda)

"Mare este minunea lui Dumnezeu"

Sunt o fiica a comunei Boroaia. L-am cunoscut in tinerete pe parintele Argatu, inainte de a se calugari si a se stabili la Manastirea Cernica. Un suflet blajin, rabdator, povatuitor. Multe minuni a facut si mult a mai suferit din cauza Securitatii. Am fost la Boroaia pentru a vedea minunea. Moastele sunt neatinse de vreme. De acolo, de sus, ne vegheaza pe fiecare, cei care ne rugam. L-am cunoscut, ne va indrepta pasii spre bine, ne va apara asa cum a facut intotdeauna. Sarut mana, parinte.
Mariana Vintu - e-mail: vantum2002@yahoo.com

"Un om sfant"

Cu adevarat, o mare minune s-a infaptuit. Parintele Argatu a trait intr-o mare sfintenie si curatenie sufleteasca. Si cu toate acestea, a fost si greu incercat de soarta, in perioada comunistilor. Dar credinta nu si-a lepadat-o. Dumnezeu sa-l aiba de-a dreapta Lui.
Silvia-Floricica - e-mail: gnsilvia@yahoo.com

"Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe parintele nostru"

Am locuit o buna perioada a vietii mele in localitatea Boroaia din judetul Suceava, si am si pictat (mai bine zis l-am ajutat pe pictorul Kober, la pictarea bisericii in care este inmormantat parintele Ilarion Argatu). Si copilaria mi-am petrecut-o jucandu-ma cu nepotii parintelui Argatu. De cate ori am prilejul, revin acasa si trec tot timpul pe la biserica construita de parintele si la care am lucrat si eu putin. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe parintele nostru sfant, bland si de o bunatate rara.
Iuliana Gornic - e-mail: iuliana_gornic@yahoo.com

"Ii datorez plecarea din Romania parintelui Argatu"

Eu ii datorez plecarea mea din Romania (pe vremea comunismului) parintelui Argatu, care s-a rugat pentru mine. Nici acum nu pricep cum am primit aprobare pentru pasaport (exact la sfarsitul slujbelor). Tot ceea ce descrie articolul este absolut adevarat. Nu am uitat camaruta plina de lume, unde parintele se ruga continuu si uneori adormea pentru cateva minute. Nu sunt deloc surprinsa ca trupul parintelui s-a pastrat nealterat. Parintele Argatu a dus viata de sfant, si dezgroparea moastelor nu face decat sa adevereasca acest lucru. Plecand din tara, am pierdut legatura cu biserica de acasa si nu stiu daca mai exista vreun asemenea preot ca Parintele Argatu. Daca exista, as vrea mult sa ma indrumati cu un telefon si o adresa. Citesc cu multa placere revista dvs. Ma bucur pentru toate, dar mai ales pentru paginile de Sanatate si Spiritualitate.
Liana - e-mail: lianaz@speakeasy.net

"Din pacate, dulcegaria prezenta, cateodata, in rubrica dvs. de spiritualitate"

Este bine ca si marele public sa afle despre Parintele Argatu si despre minunile savarsite in timpul vietii si acum, dupa dezgroparea moastelor sale. Ceea ce este insa mai putin de dorit este tonul acestui articol, din pacate, vai, prea putin spiritual si scris cu o dulcegarie comerciala, din care stangaciile si termenii improprii nu lipsesc. Trupul nu poate fi atins de "rugina timpului" (asa cum scrie autorul). Dupa moarte nu mai este vorba despre "rugina" timpului, ci despre "stricaciunea mortii". "Vezi ce faci cu lucrarea de la Ierihon": autorul incepe sa vorbeasca despre aceasta lucrare, dar nu da nici o alta precizare sau explicatie... Daca ii lipsesc informatiile, care este rostul acestui paragraf? In sfarsit, in ciuda, banuiesc, a unor foarte bune intentii, textul este cam dulceag si scris pe undeva in dorinta de a provoca senzatii tari (vezi episodul exorcizarii si al inmormantarii parintelui). Bineinteles, avem toti de invatat, si scriind aceste randuri, am indoieli, nevrand sa jignesc pe nimeni. Ceea ce ma deranjeaza in general nu este atat acest articol, meritoriu cu toate defectele sale, cat dulcegaria contrara trairii ortodoxe (pe care o cautam cu totii), dulcegarie, din pacate, prezenta cateodata in rubrica dvs. de spiritualitate.
Succes in continuare.
dr. Basil Rose - e-mail: basilbasil_rose@yahoo.co.uk

Adanci plecaciuni pentru parintele Argatu

Am citit cu adanca bucurie cuvintele minunate care mi-au adus aminte de sfantul Parinte Argatu. Regret ca nu am fost si eu printre cei care l-au cunoscut si care au luat cu ei o parte din bunatatea si sfintenia sa. Ma rog la sfantul parinte sa ne fereasca neamul de rele si pacate, sa ne aiba in paza si sa alunge puterile celui rau. Vindecarile celor in suferinta, fie fizice, fie psihice, au dovedit ca parintele Argatu a fost si ramane un sfant. Va multumesc ca mi-ati dat prilejul sa imi pot exprima un sincer gand, o traire intensa.
Ferchiu Venera - e-mail: venera1953@yahoo.com