Sfaturi cu flori de vara

Redactia
Desi oferta firmelor de cosmetice ocupa toate zonele chipului si trupului femeiesc, nu exista placere mai mare decat sa-ti prepari la tine, in bucatarie, elixirurile care sa-ti intretina visul de frumusete.

Si cum vara revarsa in lume rauri de flori, nu trebuie decat sa le culegi pe cele de folosinta, sa cumperi cateva borcanele si sticlute frumoase, cu etichete, si sa pui inauntru preparatele produse in propriul laborator. Sunt ieftine, proaspete, stii ce contin si-ti dau satisfactie maxima cand le intinzi pe obraz. Singura lor problema este durata. Lipsite de conservanti, ele trebuie reinnoite frecvent si tinute la frigider.

Emulsii pentru curatat tenul

Ulei de galbenele

Puneti intr-o sticla flori proaspete de galbenele, peste care turnati untdelemn de soia, in proportie de 1:10 (o parte flori, zece parti de ulei). Lasati-le la soare vreme de 14 zile. Strecurati lichidul si puneti in el 4-5 picaturi de ulei aromat de rozmarin. Curatati-va fata si gatul, in fiecare dimineata si seara, cu solutie pusa pe un tampon de vata, apoi clatiti-va bine cu apa calduta. Se recomanda cu precadere pentru tenul uscat si sensibil.

Ulei de arnica

Se prepara la fel ca uleiul de galbenele, folosind aceleasi proportii de flori de arnica si untdelemn de soia sau dovleac (extras la rece). Cand e gata, adaugati 4-5 picaturi de ulei aromat de lamaie. Se recomanda pentru toate tipurile de ten.

Apa de fata

Se aplica pe fata, dupa curatirea cu ulei de flori.

Apa de fata cu roinita

Amestecati o mana de frunze uscate de roinita (melisa) cu o lingura de radacina de nalba mare si o mana de flori de nalba si turnati peste ele 30 ml alcool de 90 de grade si 30 ml apa distilata, astfel ca plantele sa fie acoperite. Acoperiti vasul cu un prosop si puneti-l 2-3 zile la rece. Controlati intre timp daca este suficient lichid, iar daca nu, completati cu apa distilata. Dupa 7 zile, strecurati lichidul si presati bine maceratul de plante. Mai strecurati inca o data printr-un tifon. Separat, amestecati alti 20 ml alcool cu 10 picaturi de ulei aromat de lamaie (toate ingredientele se gasesc in magazinele cu produse naturiste) si turnati combinatia peste apa de roinita. Veti obtine un lichid siropos, care patrunde repede in piele si o netezeste. Se recomanda pentru toate tipurile de ten si, mai ales, pentru pielea ce da semne de imbatranire.

Apa de fata cu flori de levantica

Puneti la fiert cca 300 ml apa, vreme de 10 minute, apoi lasati-o sa se raceasca pana devine calduta. Puneti o lingura cu varf de flori uscate de levantica intr-un vas cu gura larga si turnati deasupra apa fiarta, plus 100 ml otet de mere. Astupati bine recipientul (florile sa fie bine acoperite cu lichid) si puneti-l intr-un loc cald, vreme de o saptamana. Scuturati-l energic in fiecare zi. Daca florile absorb prea mult lichid, mai turnati apa fiarta. Dupa o saptamana, lichidul se strecoara, se amesteca cu 100 ml apa de hamamelis (se gaseste la toate magazinele naturiste) si se toarna in sticlute de culoare inchisa. Apa de lavanda curata fata si o improspateaza, avand efect excelent asupra tenului gras, cu pori dilatati. Se aplica pe un tampon de vata si se curata fata si gatul, in profunzime. Mai ales dupa baie, apa de levantica are efect inviorator.